DTZ: Zvýšená investiční aktivita na začátku roku – majitele mohou v roce 2013 změnit nemovitosti za miliardu EUR

Překvapivě pozitivní výsledek má za sebou tuzemský investiční trh v prvním kvartálu. Majitele změnily nemovitosti v celkovém objemu 237 milionů EUR, což je podle analýzy poradenské společnosti DTZ dvanáctkrát více než ve stejném období v loňském roce. A o pouhá 3 % méně než v posledním čtvrtletí vloni, kdy obvykle kulminuje aktivita investorů. I první tři měsíce roku ukázaly, že nejsilnější poptávka provází kvalitní kancelářské budovy.

Sentiment na trhu je v 1. čtvrtletí výrazně optimističtější než v předcházejícím období. Díky silnému začátku roku a většímu počtu rozjednaných transakcí DTZ očekává, že celkový objem investic by v roce 2013 mohl dosáhnout až 1 miliardy EUR. Investory láká větší počet kvalitních převážně kancelářských budov aktuálně nabízených k prodeji. Právě dostupnost špičkových budov byla na českém trhu v porovnání se sousedním Polskem a Varšavou omezená a zahraniční investoři tak v minulém roce spíše směřovali tam. Také očekávání prodávajících a kupujících se v tomto roce potkávají. Negativně se na výsledcích může odrazit situace v Eurozóně či možné zhoršení ekonomických výhledů na zdrojových trzích pro zahraniční investory.

Výše popsané chování investorů dokládá analýza obchodů uskutečněných během prvních tří měsíců letošního roku. Výrazně dominovaly prodeje kancelářských objektů v zavedených lokalitách v Praze, kdy mezi nejvýznamnější transakce DTZ řadí prodej kancelářské budovy Anděl Park B, kterou od německého fondu SEB koupil GLL Real Estate. A dále prodej kancelářské budovy Trianon, kterou od německého fondu Union Investment Real Estate koupil Realitní fond České spořitelny REICO. Majitele změnila také multifunkční budova Stará Celnice. Tento komplex získala společnost Invesco Real Estate pro realitní fond ze skupiny Bayerische Versorgungskammer (BVK) od rakouské Bank Austria Credit Anstalt za 38 mil. EUR.

Aktivní byli také domácí investoři. Britská investiční společnost Palmer Capital prodala starší kancelářské budovy v Brně, Olomouci a ve Frýdku-Místku 1. Regionálnímu uzavřenému investičnímu fondu, který spravuje společnost Amista za téměř 8 mil. EUR (cca. 200 milionů ). Tento typ lokálních investorů by měl být i nadále aktivní a soustředit se převážně na mimopražské starší kancelářské či maloobchodní objekty.

Největší transakcí v roce 2013 by se měl stát probíhající prodej budov v komplexu The Park na Praze 4, prodávajícím je německý fond DEGI. Další nemovitosti, o kterých se buď již jedná, anebo jsou nabízeny k prodeji, zahrnují: některé budovy v komplexu BB Centra, Euro Astra Palác a další převážně kancelářské a retailové projekty či portfolia.

Nejvyšší výnosy zůstaly mezikvartálně stabilní. Pro prvotřídní kanceláře dosahují 6,25 %, pro skladové prostory se zajištěným příjmem z nájmů na dobu min. 10 let dosahují 8 %. Pro obchody na nákupních třídách a pro nejkvalitnější nákupní centra dosahují 6,25 %. Očekává se, že výnosy zůstanou v roce 2013 stabilní pro kanceláře a skladové prostory, zatímco u špičkových maloobchodních nemovitostí vidíme prostor pro snižování výnosů.

I nadále přetrvává zájem o koupi developerských projektů s připraveným územním rozhodnutím především v zavedených lokalitách Prahy 1, 4, 5 a 8. Zahraniční investoři se soustředí především na kvalitně pronajaté špičkové kancelářské budovy v Praze v lokalitách, které jsou také atraktivní pro nájemce, a realizuje se v nich největší podíl poptávky. Praha 1, 4, 5 a 8 dohromady v roce 2012 měly 77 % podíl na čisté realizované poptávce a podobný trend vidíme i v prvním čtvrtletí. Na zájem nájemců slyší i developeři, kteří jsou ochotni se v těchto zavedených lokalitách také pouštět do výstavby bez předem zajištěného nájemce a očekávají, že po započetí výstavby budou prostory rychle pronajaty. V období od léta 2012 bylo zahájeno 64 000 m2, například v projektech City West na Praze 5, Quadrio na Praze 1, či Vision Park Karlín II na Praze 8.

 

Vývoj investic do nemovitostí (zdroj: DTZ)

Dita Kubánková

Communications Manager

DTZ

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika