Světlovody - pojďme šetřit energii a užít si denní světlo

V životě často nastanou situace, kdy musíme volit mezi příjemným a užitečným, mezi tím, udělat něco pro své zdraví nebo uspořit. Někdy však máme to štěstí, že můžeme udělat obojí. A možná i daleko více...

Co jsou světlovody
Nejste jisti, co přesně slovo světlovod znamená? Nebo víte, ale rádi si o něm přečtete základní informace na jednom místě? Pojďme si světlovod, jeho funkci a stavbu trochu přiblížit.

Úkolem světlovodu je přivést denní světlo ze střechy do míst, kde nelze umístit okna nebo světlíky. Ačkoli se stavba světlovodu může zdát jednoduchá, materiál a způsob zpracování výrazně ovlivňuje jeho vlastnosti.

První částí světlovodu je kopule, která je umístěna na střeše nebo fasádě budovy. Kopule plní funkci sběrače denního světla a to pak putuje dále tubusem. Zde se světlo odráží, díky čemuž se může světlo bez problémů dostat až do vzdálenosti 50 metrů od kopule. Ve stropě nebo stěně místnosti, do níž je světlo přiváděno, najdete difuzér. Ten rovnoměrně rozptyluje světlo po pokoji, chodbě či hale. Materiál, z něhož jsou jednotlivé části vyrobeny, stejně jako způsob zpracování, má velký vliv na funkčnost světlovodu.

Proč zvolit světlovody
Mezi nejzřejmější výhody světlovodů patří úspora energie a přítomnost denního světla i tam, kde se jiným způsobem nemá šanci dostat. Ačkoli je pořizovací cena světlovodu vyšší než u umělého osvětlení, investice do světlovodu se brzy jeho majiteli vrátí. Už nemusí platit ani korunu za energii ani zářivky. Úspora energie však není jediným pádným důvodem pro pořízení světlovodů. Není pochyb o tom, že denní světlo má na náš zdravotní stav i náladu daleko pozitivnější vliv než umělé osvětlení. Proč si ho tedy neužít i doma či v práci?

Jaký světlovod vybrat a kam s ním
Na první pohled se může zdát, že výběr světlovodu není nic složitého. Ale zdání klame. Umělé stropní osvětlení zpravidla vyměníte „raz dva“, instalace světlovodu je přeci jen poněkud složitější. Nechcete-li brzy řešit vážné problémy, vyberte si z nabídky kvalitních světlovodů vyrobených z odolných a osvědčených materiálů. Chybu neuděláte se světlovodem, který se skládá z křišťálové kopule, kvalitního pevného zrcadlového tubusu a skleněného difuzéru. Takový světlovod vám může na rozdíl od levnějších variant bez problémů sloužit 50 let. Rozhodnete-li se tedy pro instalaci světlovodů, zaměřte se na kvalitu, ne na nejnižší cenu. Nebudete litovat.

Oblíbenými místy pro instalaci světlovodů bývají chodby, schodiště, šatny, koupelny, ale i obývací či dětské pokoje. Denní světlo je umělým osvětlením nenahraditelné. Snižuje únavu, zvyšuje koncentraci, zlepšuje náladu. A je zdarma. Jen je potřeba usnadnit mu cestu dovnitř...



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba