ANNONCE: Oživení v době krize – roste zájem o levnější nemovitosti

Nejčerstvější údaje Annonce za posledních 12 měsíců potvrzují „krizový“ trend vyšší poptávky po levnějších nemovitostech a nižších nájmech. Nejvíce se zvýšil zájem o koupi domu do 2 milionů korun a bytu do 1 milionu. Na druhou stranu ještě výrazněji vzrostla i jejich nabídka. U bytů v ceně do milionu dokonce o 120 %.

Podle údajů Annonce, zprostředkovatele tištěné i online inzerce, vzrostla za období od loňského května do letošního dubna nejvíce poptávka po koupi rodinných domů do ceny 2 milionů, a to o 73 %. Významný (40%) byl také nárůst zájmu o koupi menších bytů do 1 milionu korun.  Zájem o dražší byty nad 2 miliony korun naopak téměř o třetinu poklesl.

Údaje za posledních 12 měsíců jen dokládají to, co již v poptávce pozorujeme delší dobu – vyšší zájem o levnější kategorie nemovitostí. Zatímco před rokem poptávka po levnějších bytech do 2 milionů převyšovala poptávku po těch dražších zhruba o 75 %, nyní je to už dokonce o 180 %. Tedy ten nepoměr se ještě více prohloubil, což je typické pro oživení při delším období hospodářského útlumu,“ komentuje data realitní expert Annonce Petr Langer.

Trh se probouzí, táhnou ho levnější nemovitosti

Zvýšenému zájmu o koupi nemovitostí jde podle údajů Annonce naproti také nabídka, a to ještě výrazněji. Opět jí vévodí především prodeje levnějších bytů do 1 milionu (+ 120 %) a domů do 2 milionů (+ 70 %). Počet prodávaných nemovitostí se však zvýšil ve všech kategoriích, a to rovněž u dražších bytů i domů.

Celkové objemy inzerce ve srovnání s loňskem ukazují na opětovné probuzení realitního trhu. Poptávku i nabídku však táhnou především levnější nemovitosti, a to jak domy, tak byty. Výjimkou je kategorie domů v ceně 2 do 5 milionů, kde se poptávka kupujících také zvýšila – o 17 %,“ říká Petr Langer z Annonce.

Zájem o levnější nájemní byty

Delší období hospodářského útlumu se ukazuje také v růstu hledání pronájmu anebo výměny bytů. Nejvíce se opět projevilo u bytů s nižším nájmem. Za uplynulých 12 měsíců o více než polovinu (56 %) vzrostl zájem o bytynájmem do 10 000 korun. Naproti tomu celková nabídka nájemních bytů se oproti loňskému květnu přibližně o 15 % snížila.

Na zvýšený zájem o nájemní bydlení a pokles jeho nabídky má vliv několik faktorů. Přispěl k tomu určitě konec regulovaného nájemného. Dále – tržní cena nájemního bydlení šla v posledních letech dolů – někdy o stokoruny, jindy až o tisíce. Lidem také reálně klesly příjmy anebo přišli o zaměstnání a tomu uzpůsobují i bytovou otázku. A posledním faktorem je, že řada lidí stále nevěří v blízký konec ekonomické krize. Navzdory klesajícím cenám bytů i domů a rekordně nízkým úrokovým sazbám hypoték tak buď raději neriskují zadlužení a sáhnou po nájemním bydlení, anebo na současné ‚supervýhodné’ nabídky hypotečních úvěrů stejně nedosáhnou,“ říká na závěr Petr Langer z Annonce.

 

Renata Fišerová

Ondřej Klein, Heretic PR

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality