Pokojové rostliny: domov s rostlinami a jejich vhodné umístění

Aleš Horák, 23.10.2021
Rostliny vytvářejí živou a barevnou dekoraci

Pokojové rostliny vnímáme v našem domově jako něco samozřejmého. Aby rostliny co nejlépe prospívaly, musí být vhodně umístěné. Mikroklima v různém prostoru může vyhovovat jiné rostlině a jejím požadavkům na správný růst.

Hrnkové rostliny a květiny se již od 17. století používají k výzdobě obytných místností, ale až začátkem 19. století se s prvními begóniemi, bugenvileami a množstvím tropických rostlin dostala do Evropy obrovská záplava nových nevídaných rostlin. Kdo si to mohl dovolit, ozdobil si jimi svůj dům nebo zimní zahradu.

V tomto článku představíme různé části bytu nebo domu, abychom ukázali, jak je možné začlenit rostliny do celkové úpravy prostoru, aby nesloužili jen jako dodatečná dekorace. Každý prostor v domě má jinou funkci a na jeho využívání závisí růstové podmínky (mikroklima), které tu rostliny najdou. Každé místo má také vlastní atmosféru, kterou je možné pomocí rostlin ještě zvýraznit. Při jejich použití by měl být rozhodující stavební styl, v němž je dům či byt postaven a druh místností. Tradiční styl rostliny velmi dobře doplňují, kdežto moderně zařízený byt vyžaduje spíše rostliny, které jsou částí architektonického ztvárnění.

Členění zón v bytě

Mikroklima teplé a slunečné
Jako teplou označujeme místnost s teplotou 15 - 21 °C, která je po většinu oblíbených pokojových rostlin ideální. V běžně vytápěném pokoji teplota neklesne pod 15 °C, všechny rostliny však mohou kratší dobu zůstat v teplejším nebo chladnějším prostředí. Za slunečné považujeme stanoviště tehdy, když je přes den během určitého časového období vystaveno slunci. Rostlina, která je umístěná u okna obráceného na jih nebo v jeho blízkosti, má slunečné stanoviště. U oken obrácených na východ a západ je sluneční svit menší.

Mirkoklima teplé, nepřímé slunce
Místnost s nepřímým sluncem je obrácena na jih, východ, nebo západ (popřípadě na jihovýchod nebo jihozápad), slunce však filtrují světlo propouštějící rolety nebo závěsy, vysoká budova nebo listnatý strom před oknem.

Teplé a stinné mikroklima
Stinné stanoviště nedostává přímé ani nepřímé slunce, světelné poměry však nejsou špatné. Rostliny, které potřebují trochu stínu, mohou ve světlé místnosti stát trochu dále od okna a v tmavé místnosti přímo u okna.

Chladné mikroklima

Jako chladnou označujeme místnost s teplotou 10 až 15 °C, která je vhodná pro mnohé rostliny mírného pásma, ale daří se při ní i rostlinám z teplejších oblastí, stejně jako rostlinám s krátkým obdobím kvetení.

Obývací pokoje
Rostliny vytvářejí klidné pozadí a dodávají svěží barvy. Zařízení místnosti by měly doplňovat, ne mu dominovat. Jedna nebo dvě velké rostliny působí lépe než mnoho menších rostlin. K vytvoření rozmanitých skupinek na malé stolky a police je vhodnější aranžmá z řezaných či sušených květin, nebo malé rostliny. Rostliny neumisťujeme do blízkosti vytápěcích těles nebo krbů. Potřebují místo s dostatkem světla a snadným přístupem k zalévání. Kromě toho je důležité, aby nestály v cestě.

Pokud se rozhodujeme pro určitý druh rostliny, musíme při plánování brát v úvahu její stanoviště, aby se rostlina a nádoby staly integrující součástí celého zařízení. K útulné místnosti patří jedna nebo více částí vyhrazených k příjemnému posezení a relaxaci. Ať už se nacházejí v rohu, na konci místnosti, ve výklenku či v arkýři, důležitou roli zde mají rostliny a květy. Mohou zvýraznit účinek textílií, kontrastovat s jejich vzory a barvami nebo je opakovat. Rostliny oživují okolí a ubírají mu na přísnosti. Můžeme je umístit tak, aby visely nad koutkem k sezení a doplnit je další rostlinou postavenou na zemi, nebo můžeme vytvořit za sezení jednotné pozadí z větví nebo rákosu.

Někdy se rostliny stanou dominujícím prvkem místnosti, zatímco nápadné vzory a výrazné barvy v pokoji snadno zatlačí rostliny do pozadí, jednobarevné stěny a jednoduché linie většinou nízkého moderního nábytku spíše odvádějí pozornost na rostliny a květinová aranžmá. Rostliny a květy je třeba přitom kombinovat s jinými předměty, které samy předurčují výběr určitých rostlin nebo skupiny rostlin. Police a krbové římsy neposkytují rostlinám dlouhodobě ideální stanoviště, protože rostliny trpí nedostatkem světla. Vhodnější jsou aranžmá z čerstvých a sušených květů, popřípadě kvetoucích letniček či cibulnatých květin.

K různým malířským stylům patří různé rostliny. Chceme-li sladit rostliny nebo květy s nějakým obrazem, můžeme buď dokonale napodobit zátiší pomocí čerstvého materiálu, nebo dále pokračovat s prvky, strukturami a barvami obrazu. Každá kompozice může vytvořit zavřený celek, nebo jde-li o větší obraz, ovládnout prostor.

Jídelny
Při zařizování jídelen se nabízí stejně velké množství možností jako u obývacích pokojů. Velmi oblíbený je selský nábytek nebo textilie inspirované dekoracemi z 18. a 19. století. Do této kategorie patří i neformální americký koloniální styl a různé folklórní styly z Indie a Dálného východu. Tento druh vnitřního zařízení je možno velmi půvabně doplnit pokojovými rostlinami, zahradními nebo sušenými květinami.

Přísný styl high-tech, který vznikl ke konci sedmdesátých let, se stejně jako v době svého vzniku vyznačuje i nyní účelností. Výrobci se přizpůsobili nárokům městského člověka. Zde by se měly používat rostliny s jasnými siluetami a architektonickými tvary, které dobře harmonizují s přísnými liniemi tohoto stylu. Kromě toho je dnes oblíbené i vybavení v měkčí linii, které připomíná dvacáté roky. Středem jídelny by měl vždy být jídelní stůl. Při sestavování výzdoby stolu je třeba dbát na to, aby byla v souladu s okolím a aby nebránila ve výhledu. Velmi pěkně působí květy, které plavou v míse s vodou a barevně doplňují jídlo.

Kuchyně
Kuchyně rozlišujeme na vysloveně funkční a tzv. obytné. Pracovní plochy nejsou v žádném případě vhodné pro rostliny. Kromě toho tu působením kuchyňských výparů a kolísajících teplot nejsou pro ně vždy ideální růstové podmínky. Existují však rostliny, které milují teplo a vlhkost kuchyně. Velmi dekorativně působí i mísy s tykvemi, různými plody nebo zeleninou, nesmějí však nijak překážet. Využít je možné i okenní parapety, kde však je třeba, mají-li okna jen jednoduchá skla , chránit rostliny před chladem. Zvláštní možnost uplatnění zde najdou závěsné nádoby.

Ložnice

Ložnice je nejosobnějším místem, při jeho ztvárnění můžeme povolit uzdu fantazii. Pozornost si zaslouží i pokoj pro hosty. Každý návštěvník přijme s potěšením , když v něm najde aranžmá ze sušených či čerstvých květin. I zde zůstávají v popředí praktické úvahy.

Koupelny

Jednotlivé rostliny nebo aranžmá mohou ještě podpořit atmosféru koupelny, vybereme-li k nim nádoby hodící se k jejímu hygienickému zařízení. Za předpokladu, že místnost je dostatečně světlá, poskytuje koupelna ideální růstové podmínky celé řadě rostlin, protože je v ní obvykle teplo a vysoká vzdušná vlhkost. Okna z matného skla jen v nepatrné míře snižují světlost, prudké slunce proměňují na jasné, nepřímé světlo. Ačkoliv v koupelnách je obecně méně místa, existují možnosti, jak je zkrášlit rostlinami.

Pěkné zátiší vytvoříme, umístíme-li mezi mýdlo a zubní pastu několik malých rostlin. Výrazných efektů je však možno dostáhnout jen pomocí velkých rostlin. Epifity v koupelně poskytují fascinující pohled. Do této skupiny patří především bromélie, které pocházejí z tropických oblastí Ameriky, kde rostou na skalách a stromech. Kořeny jim slouží jen k opoře, vodu přijímají ze vzduchu.

Předsíně a haly

Předsíně, haly a vchody zprostředkovávají první dojmy při vstupu do domu. Dekorativně zařízené působí na návštěvníka útulně a lákavě, proto je jejich úprava velmi důležitá. Bohužel, v těchto prostorách jsou často špatné světelné poměry a kolísavé teploty. V takovém případě je třeba vybrat nenáročné rostliny.

Vhodné jsou například kořenokvětka (Aspidistra elatior) a tenura (Sansevieria trifasciata). Rostliny je však třeba umístit tak, abychom se jich při přecházení kolem stále nedotýkali, protože to nesnášejí. Tam, kde je málo místa, je možno vhodně umístěnými zrcadly dosáhnout optického zvětšení prostoru. V tmavých chodbách a vchodech je možno doporučit zejména sušené květiny a listy.

Schody a schodiště
Schody a schodiště je možné pomocí rostlin velmi pěkně upravit. Protože jsou však většinou chladné a je v nich průvan, je třeba vybrat zvláště odolné rostliny. Samotné schody by měly zpravidla zůstat volné, ale možná se najde plošinka pro velkou solitéru, nebo skupinu menších rostlin. Nachází-li se v středu schodiště šachta, kterou proudí dovnitř trochu denního světla, je možno tento obvykle nevyužitý prostor ozelenit velkými vzpřímeně rostoucími nebo popínavými rostlinami.

Okenní parapety na odpočívadlech schodiště a světlíky jsou obvykle místa, na kterých se rostlinám daří dobře. Na rám světlíku je možné například připevnit velkou závěsnou nádobu s podénkou (Tradescantia sp.), zelencem (Chlorophytum sp.) a molicí (Plectranthus parviflorus).

Zimní zahrady a zasklené verandy
Moderní skleněná veranda je místem, na kterém je možno si odpočinout a vychutnat jeho teplo, které však zároveň poskytuje ideální podmínky mnoha rostlinám. Jejich milovníci mohou takový prostor přeměnit na malou džungli, ale i několika dobře umístěnými rostlinami je možno dosáhnout velmi dobrého efektu. Místnosti, jako tato poskytují rostlinám potřebné světlo, vzduch, vlhkost i dostatek místa, aby se mohly rozrůstat. Při opatrném zalévání je možno zde rostliny držet i v zimě při 10°C. Protože zimním zahradám se dostává hodně slunce, jsou většinou potřebné rolety nebo žaluzie k regulaci teploty. Světlá, studená zimní zahrada je vhodná k pěstování bylin, například Fenyklu (Foeniculum vulgare), pažitky (Allium parthenium), petržele (Petroselinum crispum) a kontryhelu(Alchemilla xanthochlora).

Zdroj: John Brookes - Příjemný život s květinami << Další fotografie rostlin a květin >>


Pokojové rostliny - domov s rostlinami v průběhu staletí
Pokojové rostliny - domov s rostlinami a jejich vhodné umístění
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, oblíbené fíkovníky
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, populární palmy
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, exotické bromélie
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, zajímavé a dužinaté sukulenty
Pokojové rostliny s ozdobným listem oživí náš domov
Pokojové rostliny, které nekvetou, ale jsou velmi dekorativní – rostliny s ozdobnými listy
Pokojové rostliny, které milují vzdušnou vlhkost a stálé místo - velkolepé kapradiny
Neprávem opomíjené pokojové rostliny aralkovité, to není jen známý břečťan
Nenáročné a výrazné pokojové rostliny - juka, dracéna a dračinka
Krásně kvetoucí pokojové rostliny jsou čínské růže, které známe jako ibišek
Masožravé rostliny patří mezi fascinující, i když náročnější pokojové rostliny

Kvetoucí orchideje jsou jednoznačně královny všech pokojových rostlin
Pokojové rostliny se zajímavými květy, kvetoucí rostliny v interiéru
Kvetoucí pokojové rostliny, bramboříky, zvonky, chryzantémy a klívie
Kvetoucí pokojové rostliny, karafiáty, frézie, gerbery a gardénie
Pokojové rostliny: hrnkové růže, africké fialky, pokojové azalky, kaly, gloxínie
Mezi nejoblíbenější pokojové rostliny patří bezesporu kaktusy



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry