Jsou prodávané nemovitosti málo prověřované a trpí množstvím závad, které kupující nezjistí? To odhalí nezávislí inspektoři nemovitostí.

Původní obsazení trhu s nemovitostmi se v poslední době rozrostlo o nového hráče. Do zavedené skupiny – realitní kancelář, makléř, prodávající a kupující - vstupuje inspektor nemovitosti. Právě on, jako nezávislý odborný poradce, detailně prověří technický stav dané nemovitosti a kupujícímu tak předá komplexní informace, které mohou usnadnit jeho rozhodování. Stejně tak mohou případně zabránit následným nečekaným výdajům na odstranění zjištěných závad. „Inspektor nemovitosti se stává silnou odbornou podporou pro kupujícího“ říká Ing. Tomáš Zima, hlavní inspektor společnosti NEMOinspekt.

Je vcelku zajímavé, že si dnes necháváme radit téměř ve všech oblastech našeho života. Odborní poradci nám pomohou s financemi, výběrem a prověřením vozu před koupí, se zdravým stravováním i hubnutím. Vždy je možno dohledat odborníka, který se v dané problematice orientuje a je schopen nám fundovaně poradit, jak postupovat.

O to absurdněji pak vypadá zjištění, že ve chvíli, kdy se rozhodujeme o koupi bytu, domu či jiné nemovitosti, tedy když se často jedná o největší investici v našem životě, jsme na toto rozhodování ve většině případů sami, bez odborné podpory. Pokud tedy ve svém okolí nemáme nějakého stavaře, který by nám poradil, zda je daná nemovitostdobré stavebně-technické kondici, musíme dát pouze na vlastní úsudek a pocit.

V poslední době se ale na českém trhu s nemovitostmi začínají prosazovat tzv. inspektoři nemovitostí, tedy odborníci, kteří spolu s kupujícím projdou danou nemovitost a prověří všechny rizikové oblasti, kde by se mohly vyskytnout závady stavebně-technického charakteru. A jak se zdá, klienti jejich služby vítají.

Jak prozrazuje Tomáš Zima, v současné době dokonce musí společnost NEMOinspekt kvůli poptávce rozšiřovat řady svých inspektorů. „Dnes již máme stabilně inspektory v hlavním městě a v pěti dalších krajích. Ve Středočeském, Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Předpokládám, že v dohledné době budeme přijímat nové inspektory i v ostatních částech republiky“ dodává hlavní inspektor NEMOinspektu.

A co konkrétně inspektor prověří? Jedná se především o kontrolu základů a nosných konstrukcí, tedy stěn, stropů, případně střechy. Dále o všechny nenosné příčky, exteriér a fasádu, hydroizolace a izolace tepelné. Prověřují se vnitřní instalace (voda, kanalizace, plyn, vzduchotechnika, elektroinstalace a vytápění), kvalita a funkčnost vstupních, interiérových dveří a především oken. Důležitou součástí inspekce je i kontrola prvků požární bezpečnosti, stejně jako prověření hygienických podmínek.

Inspektor nemovitosti se zdá být pro kupující důležitou odbornou podporou. Nejenže odhalí závady, kterým by samotní kupující s největší pravděpodobností nevěnovali pozornost, ale jsou i určitou psychickou oporou. Po prověření nemovitosti sepíše inspektor závěrečnou zprávu. V té jsou detailně uvedeny zjištěné závady a to i včetně odhadu nákladů na jejich odstranění. Tato zpráva se následně stává důležitým podkladem, například pro jednání o prodejní ceně dané nemovitosti.

O společnosti
Technickou odbornost společnosti NEMOinspekt zajišťují zkušení odborníci z oblasti stavebnictví. Všichni absolvovali vysoké školy stavebního směru (ČVUT, VUT) a při následné mnohaleté praxi se věnovali například posuzování a realizaci staveb ve funkci technického dozoru i zástupce investorů, práci v předním architektonickém studiu, nebo autorskému projektování a realizacím rekonstrukcí. Všichni inspektoři mají při výkonu své profese k dispozici kvalitní měřicí zařízení a dokonale znají a respektují metodiku pro odborné prověření nemovitosti.

www.nemoinspekt.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality