Nové bydlení s velkou úsporou

Jana Brožková, 18.11.2013

Nové bydlení s velkou úsporou, to je první certifikovaný pasivní bytový dům v Česku. Pasivní budova F projektu KOTI Hyacint, který staví v Praze - Modřanech developerská společnost YIT Stavo, získala od Centra pasivního domu osvědčení „Certifikovaný projekt pasivního domu“. Budova šetrná k životnímu prostředí i k peněženkám svých obyvatel se stala vůbec prvním bytovým domem, který v České republice na tento certifikát dosáhl. Projekt splnil velmi přísná mezinárodně uznávaná kritéria stanovená Passivhaus Institutem se sídlem v Darmstadtu, na základě kterých udílení certifikátu probíhá. 

V rámci celého komplexu a vůbec všech českých developerských projektů zaujímá tato budova unikátní postavení. „Projekt pasivního domu jsme koncipovali jako budovu šetrnou k životnímu prostředí, ve které se bude novým majitelům příjemně bydlet. Kvalitní stavební materiály, perfektní provedení, dokonalé izolace a nejmodernější technologie zajistí zdravé vnitřní prostředí s pravidelným automatickým přísunem čerstvého vzduchu během dne i v noci. Museli jsme splnit ta nejpřísnější kritéria, abychom certifikát získali. Jsme rádi, že se to povedlo a klientům můžeme nabídnout to nejkvalitnější pasivní bydlení,“ uvádí Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo

KOTI Hyacint – kvalitní stavba pro kvalitní život

Certifikát Centra pasivního domu je založen na hodnocení domu z několika hledisek. „Hlavním kritériem hodnocení je funkčnost stavby jako celku, ale zároveň klademe důraz na každý detail, který ji může ovlivnit. Certifikát tak garantuje kvalitu přesně optimalizovaného projektu pasivního domu,“ uvádí Jan Bárta z Centra pasivního domu. Budova F nabízí tepelnou pohodu po celý rok, kterou zajišťuje systém vytápění a větrání s rekuperací tepla. Centrální rekuperační jednotka automaticky vhání do bytu neustále čistý čerstvý vzduch bez průvanu. Není proto potřeba nárazově větrat okny. Přiváděný vzduch je navíc filtrován od prachů a nečistot, což ocení hlavně alergici a lidé náchylní k nemocem. 

Zdravé a úsporné bydlení

Nové bydlení v pasivním domě přináší spoustu výhod. Šetří domácí rozpočty, zajišťuje pohodlí a zdravé prostředí. ”Řada nových staveb trpí kvůli dokonale těsnícím oknům a zateplování bez dostatečného větrání přílišnou vlhkostí. V domě se pak daří různým plísním, které neblaze působí na lidský organismus. V nejhorším případě mohou stát za propuknutím některých civilizačních chorob. Na zdraví člověka totiž nemá vliv jen životní styl, dostatek pohybu nebo správná výživa, ale také zdravé mikroklima domova,” vysvětluje Vladimír Dvořák. Jan Bárta z Centra pasivního domu to potvrzuje a doplňuje: ”Nekvalitní pasivní domy trpí řadou nešvarů, které se brzy projeví. Obyvatele může například obtěžovat hlučnost systému větrání, letní přehřívání, nadměrné vysušování vzduchu, nedostatečné provětrávání prostor a podobně. Certifikát je zárukou, že toto majitelům bytů v domě s osvědčením nehrozí.” 

Výpočty společnosti YIT Stavo dokazují, že kvalitní okna, izolace, systém řízeného větrání s rekuperací tepla a použití solárních panelů, které jsou umístěny na střeše budovy, skutečně velmi výrazně snižují náklady na vytápění i ohřev teplé vody. V pasivním domě F KOTI Hyacint majitelé bytu o rozloze 70 m2 zaplatí ročně za vytápění pouhých 2.783 a celkové roční náklady na bydlení v této novostavbě budou přibližně 18.800 . Průměrné náklady jen na vytápění takového bytu v panelovém domě z 80. let činí 27.400 ročně a ve standardních novostavbách kategorie C se pohybují okolo 18.000


 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba