Legislativní Kocourkov může katapultovat ceny nových bytů kvůli DPH na pozemky

Jako by se znovu po dvou letech opakovala historie, také závěr letošního roku se ponese ve znamení chaosu ohledně nové výše DPH. Na první schůzi poslanecké sněmovny budou totiž nově zvolení poslanci hlasovat o zákonném opatření senátu, které od 1. ledna 2014 zvyšuje DPH u pozemků ze současných 0 % na 21 %.

Pokud zákonné opatření vstoupí v platnost, což je velmi pravděpodobné, dojde kvůli zvýšení DPH od
1. ledna 2014 ke skokovému zdražení nových bytů. Cena každého nového bytu se totiž skládá z ceny bytové jednotky a poměrné ceny pozemků, na nichž bytový dům stojí.

„Považuji za naprosto nezodpovědné schvalování připravovaných zákonů navrhovaných s platností od 1. ledna 2014 prakticky na konci roku 2013. Vzhledem k tomu, že před dvěma lety tomu bylo obdobně, nebál bych se již Českou republiku označit za legislativní Kocourkov,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL.

Naráží tím na chaos z podzimu 2011, kdy ještě v polovině prosince nebylo jasné, zdali snížená sazba DPH bude od 1. ledna 2012 činit původních 10 %, nebo se zvýší na 14 %. „Tehdy to pro mnohé kupující znamenalo obrovské komplikace, protože měli hypotéky sjednány na přesné ceny a najednou hrozilo, že se tyto ceny ze dne na den změní o desítky až stovky tisíc. Pamatuji si na nájezdy doslova zdivočelých klientů, kteří ve snaze vyhnout se zvýšení ceny žádali předčasné splátky a předčasná čerpání hypotéčních úvěrů,“ vzpomíná Korec.

Historie se opakuje
Navzdory silné kritice, kterou za daňový chaos sklízela Nečasova vláda v závěru roku 2011, se legislativní neumětelství po dvou letech znovu opakuje. A i nyní to pro kupující, kteří mají již schválené hypotéky a počítají s profinancováním své nemovitosti v průběhu příštího roku, znamená velké komplikace. O konkrétní výši DPH totiž rozhoduje okamžik přijetí platby při zaplacení kupní ceny, nikoli datum uzavření smlouvy či datum kolaudace bytové jednotky.

„V současné době registrujeme masivní vlnu přednostních plateb u těch klientů, kteří si již byt zakoupili a mají např. i část kupní ceny již uhrazenu. Tyto klienty jsme na změnu ve výši DPH u pozemků upozorňovali mailem v předstihu a předpokládáme, že budou chtít své byty maximálně profinancovat před koncem roku a vyhnout se tak navýšení ceny,“ doplňuje Evžen Korec.

Další rána pro stavebnictví?
Neblahé budou i konsekvence zvýšení DPH pro české stavebnictví. „V současném stavu, kdy stavebnictvíČR meziročně kleslo o cca 10 %, nepokládám za šťastné, pokud jsou navrhovány zákony, které dále zhorší dostupnost nového bydlení. V době nízkých veřejných investic do infrastruktury představuje totiž výstavba bytů pro stavebnictví v ČR jeden z posledních významných zdrojů zakázek,“ uzavírá Korec.

Milan Jankovský
EKOSPOL



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality