Víte jaký rodinný dům si přeje vaše žena?

Podle nové studie Ekonomických staveb je šatna jako samostatná místnost největším přáním žen při pořizování nového domu. Šatna tak v nové studii mezi klienty společnosti porazila jak koupelnu, tak kuchyň, které se umístily na druhém a třetím místě. Do desítky nejdůležitějších částí ženského domu se ale probojovala například také pracovna, která bývala dříve specifikem spíše mužské populace. Studie byla provedena na vzorku klientské báze společnosti Ekonomických staveb.

Ženy a jejich nároky jsou často kombinací jak praktického přístupu (velká šatna, centrální vysavač atd.), tak romantických představ (krb, francouzská okna atd.) „Kromě klasických atributů, které by měl rodinný dům poskytovat, jsou požadavky na speciální vybavení dnes již běžnou normou všech novostaveb. Vycházíme proto našim klientům vstříc a sami navrhujeme zlepšení ergonomie celého prostoru,“ hodnotí obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby Martin Protiva.

Vrcholu žebříčku podle průzkumu vévodí jednoznačně dostatek úložných prostorů, které by měly být vyděleny od obytných prostor. Tedy nikoliv skříně v pokojích, ale samostatná šatna a další úložné prostory jsou již nezbytností. „Při stavbě našeho rodinného domu byla šatna s úložnými prostory nejen na ošacení, ale také boty a doplňky opravdu jedním ze základních požadavků,“ popisuje majitelka nově postaveného domu Ilona Vencálková.

Toaleta v každém patře je již téměř samozřejmostí a samostatná koupelna, přímo propojená s ložnicí rodičů, je také již klasickým požadavkem. Ve velké koupelně by neměla chybět vana a sprchový kout, ale ani podlahové topení, které zpříjemní a zútulní pochmurná zimní rána. To by se mělo vyskytovat i v dalších částech domu.

Výrazný trend můžeme vypozorovat také v  provedení kuchyní. Oblíbený ostrůvek na přípravu potravin, ale také okénko do zahrady, jako součást kuchyňské linky jsou stále velice populární. „Zdá se to jako rozmarnost, ale díky této decentní úpravě mohu dohlížet na děti. Zatímco já připravuji jídlo, děti si hrají na zahradě,“ pochvaluje si Vencálková.

Usnadnění úklidu je neméně důležité. Zabudovaný vysávací systém, minimum kobercové plochy a samostatná technická místnost s prádelnou jsou také významnými nároky moderní ženy. Mezi další, dnes již snadno splnitelné požadavky, patří francouzská okna vedoucí na terasu, sauna, bazén, zimní zahrada, ale také vlastní pracovna či krb k příjemně stráveným večerům.

www.ekonomicke-stavby.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky