Služba pro realitní trh, která se osvědčila

Inspekce nemovitosti, odborný průzkum, který zjišťuje závady a nedostatky nemovitostí, vstoupil na český realitní trh zhruba před pěti lety. Tehdy se zde jednalo o naprostou novinku a využívalo jí velmi málo zákazníků, především ti, kteří se s podobnou službou setkali v zahraničí a měli s ní dobré zkušenosti. Od té doby se vztah Čechů k této službě proměnil.  Dnes již práci inspektorů využívá čím dál tím více klientů. Ve společnosti se totiž zvyšuje povědomí o tom, v čem služba inspektorů spočívá a čím mohou svým klientům pomoci.

Historie inspekcí nemovitostí

Prvopočátky této služby se datují do 70. let 20. století ve Spojených státech amerických. V té době zde probíhal stavební boom a mnoho potenciálních kupujících mělo zájem o kontrolu a prověření nemovitosti ještě předtím, než se do ní nastěhují. Zpočátku tuto poptávku kryly samotné developerské firmy a společnosti, které dodávaly do staveb své výrobky. Zájem o tyto služby však rostl, a protože stávající společnosti již nebyly schopné krýt poptávku, začaly vznikat nové odborné firmy, které se specializovaly přímo na inspekce nemovitostí, tzv. Home Inspection. Od 90. let jsou v USA tyto stavebně-technické průzkumy nemovitosti samozřejmou součástí prodeje nemovitosti a podobná situace je i v západní Evropě.

ČR objevuje výhody inspekcí nemovitostí

ČR má zatím tato služba historii velmi krátkou. Je však nutno říci, že procento nemovitostí, které projdou během prodeje inspekcí, se rok od roku zvyšuje a dle zkušeností ze západu lze očekávat, že tento trend bude pokračovat i v příštích letech. V současnosti se na českém trhu vyskytuje několik vůdčích firem, které se touto problematikou zabývají a které jsou sdruženy v profesní asociaci inspektorů nemovitostí (AIN). 

Inspekce pro kupující i prodávající stranu

Nejčastěji je služba využívána klienty, kteří plánují kupovat starší nemovitost a chtějí znát její skutečný stavebně-technický stav. „Pro tyto zákazníky nabízíme klasickou inspekci nemovitosti. Tedy zhruba dvouhodinový průzkum, během kterého prověříme například stav základů a nosných konstrukcí, tedy stěn a stropů, dále nenosné příčky, exteriér a fasádu, hydroizolace a tepelné izolace, vnitřní instalace (voda, kanalizace, plyn...), dveře, okna a mnoho dalších oblastí.“ prozrazuje Ing. Tomáš Zima z inspektorské společnosti NEMOinspekt. Cena inspekce se vždy odvíjí od jejího rozsahu a také od rozlohy dané nemovitosti. Většinou se pohybuje od 3 000

Stejně populární je i služba „přejímka nemovitosti“. Jedná se o prověření zcela nově vybudované nemovitosti od developera. „Právě tato služba je využívána čím dál tím více. Developeři jsou ve většině případů vstřícní a v mnohém potenciálním kupcům vyhoví. Uznávají skutečnost, že naši inspektoři nacházejí závady, nedodělky či poškození a ve většině případů chyby, samozřejmě na jejich vlastní náklady, odstraní“ dodává Tomáš Zima.

Inspekce však neslouží jen potenciálním kupujícím. Čím dál tím častěji se na nás obracejí i majitelé nemovitostí, kteří ji mají v plánu prodávat. Vědí, že právě díky nezávislé inspekci se stávají důvěryhodným obchodním partnerem, což na realitním trhu nebývá samozřejmostí. A máme zkušenosti, že skutečnost, že nemovitost prošla odbornou inspekcí, výrazně urychluje a zjednodušuje proces prodeje“ říká Tomáš Zima.

Průběh inspekce

Inspekce nemovitostí se nejčastěji objednává na internetu či rovnou telefonicky. S inspektorem si klient domluví termín, při kterém společně navštíví nemovitost. Během inspekce inspektor prověřuje všechny rizikové oblasti (dle domluveného rozsahu inspekce), dokumentuje nalezené závady a ze zjištěných skutečností následně vypracuje závěrečnou zprávu, která obsahuje i detailní fotodokumentaci. Ve zprávě informuje o veškerých zjištěních a při výskytu závad je zde uveden odhad nákladů na jejich opravu.

Více informací na www.nemoinspekt.cz

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika