PROČ SE NA STŘECHY HODÍ PRÁVĚ PLECH?

Plechové krytiny zaujímají v široké paletě střešních materiálů pevné místo. Současná technologie plechových střešních krytin se začala vyvíjet během 19. století, avšak ocel se jako střešní materiál používala již mnohem dříve. Nové způsoby válcování plechu vedly ke zlevnění, zavedení pozinkování pak přispělo ke snižování plošné hmotnosti plechů. Plech se tak okamžitě stal atraktivním střešním materiálem po stránce estetické, finanční i architektonické.

Přední světoví výrobci, jako například Lindab, stále vylepšují materiály používané pro jejich výrobu a prodlužují tak jejich životnost. Základní výhody však zůstávají neměnné. Celistvost krytiny a její nízká hmotnost jí dávají náskok před ostatními materiály. Díky nízké hmotnosti se s krytinou od Lindabu snáze manipuluje. Velkým plusem je také minimum spár a spojů. Plechové krytiny mají hladký povrch, který se nešpiní a není nasákavý, takže díky tomu skvěle odolávají mrazu. Protože se do nich nedostává voda, nehrozí degradace vlivem zamrznutí a následné expanzi ve struktuře materiálu. Díky pokročilým způsobům lakování ocelového plechu dosahuje bezúdržbová životnost krytiny délky 25-45 let podle použité varianty povrchové úpravy.

I po uplynutí této doby se však střecha může udržovat nátěry stejně jako klasická pozinkovaná krytina - její životnost je tak prakticky neomezená. Současné pokročilé technologie navíc umožňují značný výběr ocelových střešních krytin. Díky tomu může dnes střecha vypadat, jako by na ní byly pálené tašky, a přesto být z pevné oceli se všemi výše popsanými výhodami. Plechové střešní krytiny z kvalitní švédské pozinkované oceli dokážou výrazně přispět k tomu, aby stavby, na nichž jsou použity, vypadaly atraktivně a dobře zapadaly do svého okolí.

Navíc šetří životní prostředí: ocel je totiž jako jeden z mála materiálů téměř stoprocentně recyklovatelná. Recyklace znamená sníženou spotřebu základních surovin, a tedy i méně oxidu uhličitého uvolněného do atmosféry při výrobě oceli. A nejen to. Vlastnosti oceli (vysoká pevnost a houževnatost, nízká hmotnost) snižují náklady na výstavbu. Znamenají nejen úsporu času, ale i nižší výdaje na dopravu. Méně paliva spáleného při dopravě je další plus pro životní prostředí. Díky oceli je možné také efektivně izolovat střechy i stěny staveb. Subtilní ocelové prvky umožňují uložení izolací s minimálními tepelnými mosty a v dostatečné míře. To vše dohromady znamená úspory energií – tak, aby stavby a střechy od Lindabu byly v souladu s přírodou a šetřily životní prostředí. Celý výše popsaný koncept nazývá Lindab „Think Less“ – protože méně může často být více.

Nabídka střešních systémů od Lindabu je velmi rozsáhlá. Jde o tradiční profilované lehké střešní krytiny imitující pálenou tašku, drážkovanou (falcovanou) střešní krytinu, střešní trapézové plechy i systémy pro ploché střechy. Samozřejmou součástí střech od Lindabu je kompletní okapový systém a další příslušenství pro zastřešení – např. bezpečnostní prvky (řešení pro bezpečný pohyb osob na střechách, ochrana střechy proti sněhu). Střešní systémy od Lindabu lze využít prakticky pro všechny typy budov – od průmyslových staveb až po obytné stavby jako jsou např. rodinné vily či bytové domy.

Koncern Lindab disponuje vlastním vývojovým centrem, díky němuž může dodávat na trh inovované střešní systémy zaměřující se především na ještě vyšší kvalitu, snadnější montáž a údržbu i na náročnější požadavky na ochranu životního prostředí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba