Zahradní práce se nesmí podceňovat

Protože jaro letos vtrhlo do našich zahrad neobyčejně rychle a s plnou silou, musíme na zahradě a kolem domu udělat ještě hodně práce. To se týká také zahrady na chatě, kam jezdíme jen občas.

Zahradní práce se neobejdou bez kvalitního pracovního oblečení a bot, rukavic a dalších užitečných pomůcek.

Při zahradničení bychom neměli podceňovat správnou obuv a oblečení. Vytahané tepláky a rozpadající se polobotky, které mají již dávno odslouženo rozhodně nejsou vhodné ani bezpečné.

Předně musíme zjistit, v jakém stavu je trávník. Bude třeba jej posekat, případně provést vertikutaci trávníku. Pokud vznikla holá místa, dosejeme je travní směsí a trávník zahnojíme.

Také záhony potřebují připravit. Okopat, zrýt a v případě potřeby odplevelit.

 

Růže už se dávno probudily a jistě jsme je již vysvobodili od nahrnuté zeminy a další ochrany před mrazy. Růžím provádíme pravidelný jarní řez. Nejdříve odstraníme suché a plané výhony. Poté vždy šikmo provádíme řez  nejvíce 1 cm nad očkem.

U všech zahradních prací potřebujeme chránit své ruce. Pro různé typy práce je možné vybrat ty správné rukavice.

V této době také vysazujeme nové keře a stromky, zaséváme semena zeleniny a letniček.

 

Ovocné stromy musíme ošetřit jarními postřiky proti škůdcům a chorobám. Nejčastěji se stromy ošetřují postřikem proti rzi, strupovitosti, spále a hnilobě.

Postřik stromů bychom neměli provádět bez ochranných pomůcek, krýt si musíme zejména oči.

 

Některé práce na zahradě nemůžeme odkládat a leckdy je nutné pracovat i v dešti. To není problém v kvalitní pláštěnce a s holínkami.

Brudra.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada