Jaký je stav neprodaných nemovitostí dostavěných za ekonomické krize?

Jen v hlavním městě se nacházejí stovky neprodaných nemovitostí z developerských projektů. Ekonomická krize je uvěznila ve stavu „neprodaný“ a ani postupné ožívaní realitního trhu těmto nemovitostem nepomáhá. Nyní se na ně zaměřují inspektoři nemovitostí a zjišťují jejich skutečný stavebně-technický stav.

Po dlouhé ekonomické krizi, která samozřejmě postihla i obor stavebnictví a prodeje nemovitostí, se realitní trh začíná znovu rozhýbávat. Češi již opět plánují své bydlení v dlouhodobém výhledu, pronajímají si a kupují starší i nové nemovitosti a developerské firmy se pouštějí do výstavby nových projektů. Přestože se tedy v tomto směru blýská na lepší časy, stále existuje mnoho nemovitostí v developerských projektech, které právě finanční krize poslala na „vedlejší kolej“ a dodnes se pro ně nepodařilo najít kupce. V době, kdy byly tyto projekty nově dostavěné, lidé z důvodu finanční nejistoty nekupovali. Dnes, když je již poptávka po nových nemovitostech vyšší a stabilnější, objevují se zde nově zrealizované projekty a lidé tak často dávají přednost právě jim.

Tyto nemovitosti měly jednoduše řečeno smůlu na nevhodnou dobu dostavby. Inspektoři nemovitostí se s takovými realitami setkávají dnes a denně, aby nezávisle zjistili jejich skutečný stavebně-technický stav a posoudili, zda za dobu od výstavby nevznikly vážné závady, které by měly vliv na jejich hodnotu.

Inspekce nemovitosti je stavebně-technický průzkum, který má za cíl zjistit skutečný stav nemovitosti, odhalit a zdokumentovat případné závady. Ze zjištěných skutečností je sepsána závěrečná zpráva, která spolu s fotodokumentací informuje o reálném stavu dané nemovitosti.  Tento průzkum provádí odborníci z oblasti stavebnictví, kteří mají speciální měřicí vybavení a metodiku na prověřování stavu nemovitostí.

„Musím potvrdit, že se nyní častěji věnujeme inspekcím nemovitostí v developerských projektech, které jsou dlouhodobě neobsazené právě z důvodu nepříznivé doby jejich dostavby,“ potvrzuje Ing. Tomáš Zima z inspektorské společnosti NEMOinspekt. Developeři se pomocí inspekce nemovitosti chtějí přesvědčit, že dané nemovitosti významně neztratily na své hodnotě, a že se zachovala kvalita materiálů i odvedených prací. „V rámci inspekce těchto nemovitostí developerské společnosti často vyžadují i propočítání nákladů, které je nutné vynaložit na případné odstranění zjištěných závad. To se však týká jak zcela nových projektů, tak těch, ve kterých se nacházejí nemovitosti delší dobu neprodané.“

Nejčastější závady jsou poškození povrchů, plísně a problémy s terasami
A jaké závady inspektoři nejčastěji v těchto nemovitostech objevují? „Závady, které v takovýchto objektech zjišťujeme, nejsou až na výjimky nijak vážné. Většinou jde o menší závady, které jednoduše vyplývají z toho, že je nemovitost delší dobu neobydlená, nebo se jedná o tradiční závady, které jsou stejné, jako nacházíme ve zcela nových nemovitostech,“ dodává Tomáš Zima.

Konkrétně tyto nemovitosti nejvíce trpí na poškození stěn a podlah. Velice často tyto povrchy trápí nerovnost. Objevují se zde trhliny na stěnách v důsledku „sesedání“ stavby, ale také nezapravené prvky, tedy například detaily přechodu mezi stěnou a dveřmi, stěnou a okny. Tradičně jsou problémy s balkony a terasami, které trpí na chybné spádování dlažby. Kvůli špatnému sklonu dlažby zde může zůstávat po dešti voda, případně dále protékat do nemovitostí v nižších patrech. Na terasách a balkonech se také mohou vyskytovat chyby ve spárování dlažby, na tento problém je však možno narazit i u obkladů v koupelnách.

„Z odborného hlediska naši inspektoři nenacházejí častěji vážné závady, než u zcela nově vystavěných developerských projektů a celkově nespatřují v těchto nemovitostech nižší kvalitu provedení. Inspekce může zájemcům o tyto nemovitosti s jistotou ukázat, v jakém stavu se nacházejí. Ale obecně se lidé těchto nemovitostí nemusejí nijak obávat,“ shrnuje Tomáš Zima.

Více informací na www.nemoinspekt.cz
       




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba