Pěstování květin na balkoně i zahrádce si můžeme zjednodušit

Jaro už razantně zaklepalo na dveře a vstoupilo. Začala sezóna pro všechny, kteří chtějí mít balkon nebo zahrádku se spoustou barevných květin. Dobrá zpráva je, že v dnešní době si takové pěstování můžeme značně zjednodušit. 

Pro ty, kteří nemají tolik času nebo se nechtějí neustále zatěžovat přemýšlením o tom, zda a kdy mají rostliny zalít, nabízí trh chytrou alternativu: samozavlažovací truhlíky a květináče. „Pěstování květin je v nich mnohem jednodušší. Nejenže šetří váš čas, ale máte taky větší jistotu, že se váš balkon nebo zahrada udrží v dobré kondici po celé jaro a léto,“ uvádí Lenka Novotná ze společnosti Plastia, která se zabývá výrobou zahradnických potřeb, mimo jiné i samozavlažovacích truhlíků. Novotná se s námi podělila o své zkušenosti.

Vybíráme truhlíky a sázíme
O tom, jak samozavlažovací nádoby fungují, jste už asi slyšeli. Ve spodní části je zásobník na vodu, horní část pak tvoří samotný květináč. Ten je spojen s rezervoárem knotem nebo „vzlínací šachtou“, po nichž stoupá vláha. V zásadě nezáleží na tom, zda je v květináči knot nebo šachta. Pokud se v něm nachází šachta, při zasazování ji naplníme substrátem, přes který bude voda rostlinu zavlažovat. 

Kromě toho, že budete truhlík nebo květináč vybírat tak, aby pokud možno lahodil vašemu oku a splnil vaši představu o dokonalém balkonu nebo zahradě, je potřeba rozhodnout několik věcí. Nejdříve je nutné zvážit, co v nich chcete pěstovat. Samozavlažovací truhlíky a květináče jsou vhodné pro celou řadu pokojových a balkonových rostlin, trvalky, dřeviny, menší jehličnany nebo letničky, a pokud chcete zlepšit svůj jídelníček, můžete v nich pěstovat i drobné ovoce nebo zeleninu. „Jediné, co v nich nedoporučuji pěstovat, jsou suchomilné a sukulentní rostliny. Samozavlažovací květináče se pro ně vzhledem k trvalému přísunu vody, kterou jim zajišťují, příliš nehodí,“ vysvětluje Novotná.

Důležité je, aby měly květiny dostatek místa pro kořeny. Volte tedy nádoby s větším prostorem pro substrát, který by měl být hrubý a hrudkovitý – tak, aby se mohl vzduch lépe dostávat ke kořenům. Dalším významným parametrem, na který se zaměřte, je velikost a umístění odtokového otvoru. „Ten by měl být umístěný tak, aby vodní hladina nikdy nedosáhla až k substrátu,“ přibližuje celý postup Novotná. Důležité je to zejména tehdy, když nemáte květiny schované pod střechou a prší na ně. Přebytečná voda pak musí volně odtékat z nádoby, aby substrát nezahníval.

Je potřeba zalévat, když je truhlík „samozavlažovací“?
Pokud jste již nádoby osázeli, většinou nestačí pouze nalít vodu do zásobníku. Poprvé zalévejte pouze shora. Pokud máte v truhlíku mladé rostlinky, zalévejte je tímto způsobem ještě další dva až tři týdny, potom vodu už pouze dolévejte do zásobníku. A jestliže zasadíte již velké, vzrostlé květiny, shora nezalévejte a od chvíle přesazení jim vodu dodávejte pouze do zásobníku. Do vody můžete přidat hnojivo, jen zvolte nižší koncentraci.

Vedle pitného režimu je potřeba zajistit i to, aby měly květiny dostatek živin. „Nesmíme zapomínat na to, že hnojivo vydrží v substrátu zhruba měsíc. Pokud se chcete dočkat balkonu nebo zahrádky hýřící barvami, musíte pravidelně dohnojovat,“ připomíná Novotná. Růst listů podporují hnojiva bohatá na dusík. Pro tvorbu květů pak přidávejte hnojiva obsahující fosfor a draslík.

Máme zasazeno. Co dál?
Důležité je vědět, jaké prostředí je pro květiny nejvhodnější. Je několik faktorů, které zásadně ovlivňují to, jak se rostlině bude dařit. V prvé řadě rozhoduje intenzita slunečního záření. Nemusíte si brát na pomoc buzolu a určovat, kde je sever, kde východ, jih nebo západ. Plně postačí, když zjistíte, kolik hodin denně na osazované místo zhruba svítí slunce. Je tam vyslovený úpal, nebo je to stanoviště spíše stinné? Podle toho pak můžete rozložit květiny. Slunce milují například pelargonie, surfinie, petunie, hledík, verbena, sluncovka, osteospermum nebo million bells. Do stínu pak umisťujte fuchsii, begonii, pelargonii nebo balzamínu. 

„Představivosti se meze nekladou, proto můžete rostliny v truhlících různě kombinovat. Jen je třeba mít na paměti, že velké květiny sesazujeme s dostatečným kořenovým balem,“ vysvětluje Novotná. Podle ní je to důležité zejména kvůli tomu, že se jednotlivé druhy květin liší rychlostí růstu. Při sesazování pak ty větší mohou útočit na menší květiny. V tomto případě Novotná radí, abyste zasadili nejprve tu silnější a dravější rostlinu a na tu menší nebo pomalejší si pouze udělali prostor zapuštěním prázdného květináče. Pak stačí počkat nějakou dobu a vyměnit prázdný květináč za rostlinu. 

Některé rostliny pak může sužovat nadměrné vystavení větru. Například surfinie nebo million bells patří k těm, které potřebují závětří. Proto není vhodné je vysazovat ve vyšších patrech. Zde je lepší volit například pelargonii nebo verbenu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada