Vhodná doba na změnu dodavatele je na jaře

Čeští spotřebitelé mohou už od roku 2007 částečně ovlivnit, kolik peněz investují do energií. Vhodnou změnou dodavatele lze ušetřit až tisíce korun ročně. Výše úspory energie se přitom odvíjí od spotřeby – čím vyšší je, tím více může spotřebitel ušetřit. Svobodnou volbu změnit svého dodavatele energií využilo jen od ledna letošního roku 100 tisíc domácností u plynu a téměř dvojnásobek u elektrické energie. Mají tak záruku, že následující topná sezóna bude už pod křídly výhodnějšího dodavatele.

Na změnu dodavatele energií je vhodné myslet na jaře

Nejvíce žádostí o změnu bývá tradičně po vyúčtování energií, tedy na jaře. Lidé jsou často zaskočeni z konečné částky a zajímají se o to, jak uspořit.  Z hlediska přechodu k jinému dodavateli je právě jaro nejvhodnější doba k tomu, aby mohli následující zimu topit levněji. Změna totiž netrvá v řádech dnů, ale odvíjí se od výpovědní lhůty u stávajícího dodavatele. Nejlépe na tom budou klienti, kteří mají u současného dodavatele energií smlouvu na dobu neurčitou. V tom případě lze smlouvu jednoduše vypovědět a po uběhnutí výpovědní lhůty čerpat energii od výhodnějšího dodavatele. Výpovědní lhůta bývá standardně 3 měsíce, u některých dodavatelů ale může být delší. Vše potřebné najde klient ve Všeobecných obchodních podmínkách.

Komplikovanější přechod k novému dodavateli energií mají klienti, kteří se zavázali smlouvou na dobu určitou (obvykle 12 či 24 měsíců), kde hrozí sankční poplatky. A to tehdy, jestliže bude chtít odběratel ukončit smlouvu dříve, než uběhne doba, na kterou byla smlouva sjednaná. Poplatky nejsou zákonem stanovené, pohybují se ale v řádech tisíců. Nejvhodnější je pohlídat si datum uplynutí smlouvy a dostatečně včas písemně odstoupit. Obvykle stačí 3 měsíce předem, přesný termín je ale vhodné sladit s Všeobecnými obchodními podmínkami daného dodavatele. Odstoupit předčasně bez sankčních poplatků lze pouze tehdy, pokud dodavatel zdraží cenu energií nebo změní smluvní podmínky a klient ve stanovené lhůtě od smlouvy odstoupí. V takovém případě se výpověď zkracuje na 1 měsíc.

Úsporu vám pomohou zjistit on-line kalkulačky

Odběratelům, kteří o změně uvažují, mohou pomoci speciální on-line kalkulačky, které na základě konkrétní spotřeby ve vybraném kraji spočítají výši reálné úspory. Porovnat úsporu si může klient sám také prostřednictvím aktuálních ceníků na webových stránkách jednotlivých dodavatelů nebo se mohou obrátit na zákaznickou linku. Pro nejlepší srovnání cen elektřiny a plynu je potřeba ptát se na konečnou cenu za konkrétní množství odebírané energie – tak klient nejlépe zhodnotí jednotlivé nabídky. Při této příležitosti si může rovnou zjistit, zda se za uzavření smlouvy účtují nějaké poplatky.

Ještě, než se odběratel upíše svým podpisem nové společnosti, měl by se pečlivě seznámit se smlouvou a Všeobecnými obchodními podmínkami. Důležité jsou skryté poplatky, podmínky sazeb a tarifů, způsob výpovědi či případné sankce za předčasné ukončení smlouvy. 

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko