Dnešní vířivky? Existují pohodlné jako pohovky

SoftubSpa.cz, 6.6.2014

Léčba vodou má své trvalé místo již od dob antiky. Takzvaná hydroterapie nás zbavuje stresu, příznivě působí na nespavost, uvolňuje ztuhlé svaly a klouby. Je známo, že čistí, prokrvuje a omlazuje kůži. Vysoká teplota lázně působí pozitivně na imunitní systém. V případě vířivé lázně jde o masáž vodním proudem z trysek. Má podobné účinky jako klasická masáž. Při perličkové lázni působí na tělo bubliny vzduchu, které jemně stimulují pokožku a má tak hlavně relaxační účinek.

Možnost jak se léčit vodou nabízejí například veřejné lázně. Tam je však přinejmenším diskutabilní hygiena vzrůstající s počtem návštěvníků a rovněž množství použité chemie, která jedincům náchylnějším na kožní problémy rozhodně zdraví nepřispívá. Pokud je to přesně pro vás a nejraději byste si opravdu kvalitní „blaho“ dopřávali každý den, máte dvě možnosti: můžete si domů koupit klasickou skeletovou skořepinu a rychle promyslet, kam ji natrvalo umístíte nebo si můžete pořídit lehkou vířivou vanu a s problémy s instalací si nenamáhat hlavu. Kromě nafukovacích vířivých van na trhu existují plnohodnotné alternativy klasickým vířivkám.

„V dnešní době jsou vířivé vany daleko dostupnější, než tomu bylo v minulosti a koupel v nich je tak zdravým požitkem, který si dopřává čím dál více lidí,“ říká Daniel Mika, distributor SoftubSpa.cz v ČR se sídlem v Štěrboholích v Praze.

Většina výrobců laminátových vířivých van mají trysky rozmístěné pravidelně u tvarovaných sedadel, přitom ale nedbají na to, že je každý člověk postavou odlišný a trysky tak mnohdy nepůsobí na partie těla, na které mají podle návodu působit. Hydromasáž se tak mnohdy míjí účinkem. Lepší je volit vířivé vany, kde se lze hýbat bez omezení a přitom mít stále pohodlí. Tak si člověk může namasírovat tryskami jakoukoli část těla, která se mu právě zlíbí.

Modely se od sebe liší v prvé řadě rozměry, a tím i kapacitou, kolik lidí se v nich může koupat. S kolika lidmi se chce člověk koupat, si musí zvážit každý sám. Členění vnitřního prostoru je specifické, stejně jako rozmístění hydromasážních trysek i tělesných partií, na které by měly působit v ideálním případě postavy. Intenzitu masáže je možné regulovat.

Cena? Kvalitní vířivky si hodnotu drží

Ačkoli se zdá, že postupem let se ceny vířivých van snížili, není to pravda. Kvalitní vířivé vany si ceny drží. „Na trhu však přibylo mnoho modelů, které jsou levné a nevalné kvality. Výrobky pocházejí například z Číny,“ vzpomíná Ivo Koudelka z Prahy, který v loňském roce pořizoval vířivou vanu na svou terasu a dělal si osobní průzkum. Podle navštívení několika prodejců a hledání na internetu zjistil, že vířivé vany s kapacitou dvou míst se pohybují kolem 100 tisíc . Kvalitnější vířivky se pohybují v ceně kolem 150 tisíc . V případě nejvyšších modelů se může cena blížit až půl milionu korunám.

Skeletové vířivky se musí zpravidla umístit na betonovou desku či pevný podklad. Jsou těžké, a proto je nutné zvážit nosnost stropu například z důvodu umístění v domě či bytě Manipulace je náročná a často je dokonce potřeba drahého jeřábu či jiné techniky. Nemluvě o nemožnosti vířivkou po instalaci manipulovat. Navíc je potřeba počítat s nepříjemným hlukem a vibracemi přenášenými do okolí. Takové vířivky ani nejsou vhodné pro skotačení s dětmi. V takovém chvíli se stává slovo „relaxování“ pouhým slovem.

Součástí vybavení bývají doplňky jako termokryt, přikoupit si lze například dřevěné či ratanové venkovní obložení, které usnadňuje vstup a výstup a nabízí odkládací plochy. Důležitým doplňkem je osvětlení. Podvodní osvětlení může být jednobarevné či spektrální. Je prokázáno, že barvy mohou příznivě ovlivňovat lidský organismus. Hovoří o tom například takzvaná chromoterapie, tedy léčba barvami.

Včera hlučné a neforemné, dnes měkké a elegantní

Na trhu v současnosti existují i moderní typy vířivek, které jsou vyrobené z lehkých materiálů. Kromě nafukovacích vířivek, které vzhledově působí spíše lacině, nemají kvalitní trysky a vodu, existují plnohodnotné alternativy, které nevynikají jen designem. Kdo by dnes nechtěl měkké a přizpůsobivé, ale zároveň i odolné vířivé vany? Technologie konstrukce z lehké a měkké pěny a ohřevu pouze ztrátovým teplem motoru umožňuje u některých typů několikanásobně snížit provozní náklady (měsíční provozní náklady se tak mohou pohybovat jen kolem 350 korun), cenu instalace i hlučnost. Nejmenší modely lze klidně odvést osobním autem z bytu ve město na chatu či zahradu. O čistou vodu ve vířivce se u kvalitních vířivých van stará efektivní filtrace a ozonátor.

Softub

Originální vířivé bazény Softub se v ČR prodávají od roku 1996. Vyrábějí se od roku 1986 v Americe v Kalifornii. Obchodní zástupce Softub v ČR - SoftubSpa.cz nabízí široký sortiment těchto certifikovaných amerických vířivek, které jsou k vidění v sídle společnosti v Praze 10 Štěrboholích na velkém venkovním showroomu.

Více informací na:www.softub-spa.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada