Konsolidace s RWE je reklamní trik. Klienti reálně ušetří daleko méně

Čechů, kteří se rozhodli změnit dodavatele energií, neutěšitelně přibývá. Jen za tento rok využilo tuto možnost více než 200 tisíc domácností. Konkurence je vysoká a ceny dodavatelů se mezi sebou liší. Tak proč by člověk neodešel za výhodnější nabídkou, zvláště když je tato možnost bezplatná?

RWE, jednoho z nejdražších dodavatelů na českém trhu, se tento trend dotýká citelně a proti odlivu klientů se snaží bránit masivními reklamními kampaněmi. Ta nejnovější láká na konsolidaci energií. Jestliže si odběratelé zřídí plyn i elektřinu u RWE, budou platit až o 2 500 Kč méně. Má to ale trhliny. Na tuto lákavou částku se téměř žádný běžný odběratel nemá šanci dostat.

Společnost RWE si ale věří a doufá, že i tentokrát jim to vyjde. „Očekáváme, že naše nabídka zákazníky osloví a bude tak úspěšná jako loňská, kdy jsme uzavřeli 400 000 nových smluv a na bonusech zákazníkům vyplatili 400 milionů korun,“ říká Tomáš Varcop, obchodní ředitel skupiny RWE.

Není všechno zlato, co se třpytí

Důvtipný zákazník si možná řekne, že slevy nejsou zadarmo. A má pravdu. Cesta k penězům z RWE konsolidací totiž žádná procházka růžovým sadem není. Aby zákazníci na proklamovaný bonus dosáhli, musí hradit poplatky za plyn nejspíš i svým sousedům. Průměrná roční spotřeba energií českých domácností má ještě hodně daleko do minimální sazby 63 MWh, která je pro uplatnění slevy 2500 Kč nutná. Pokud zákazník používá plyn jen k vaření, ušetří 150 Kč. Jestliže k plynu přidá i elektřinu u RWE, dostane navíc 400 Kč, tedy celková úspora činí 550 Kč. A to je úspora o 78 % nižší, než na kterou láká RWE ve svém reklamním spotu!

Příklady bonusů podle spotřeby a produktu

Akční nabídka platí tehdy, jestliže zákazník přejde z RWE plyn Standard na RWE plyn Optimal se smlouvou určitou a zároveň si sjedná novou smlouvu na odběr elektřiny či přejde z RWE elektřina Optimal nebo RWE elektřina Relax+.

Spotřeba (MWh/rok)Bonus plynBonus elektřinaBonus celkem
do 1,89150 Kč400 Kč550 Kč
nad 1,89 do 7,56400 Kč400 Kč800 Kč
nad 7,56 do 15800 Kč400 Kč1 200 Kč
nad 15 do 631 600 Kč400 Kč2 000 Kč
nad 63 do 6302 100 Kč400 Kč2 500 Kč
 

Sleva je jen zdánlivá

Slevy a akce, které nabízí RWE, jsou hlavně promyšlené kalkulace, jak si pojistit klienta na několik let. Smlouva na dobu určitou, která je u takových akcí téměř povinností, nedovolí klientovi odejít snadno k výhodnějšímu dodavateli. Vysoké sankční poplatky, které se k předčasnému ukončení smlouvy vážou, totiž mnoho lidí odradí.  

Přitom k podivu je, že i se slevou zaplatí zákazník RWE mnohem více než ten, kdo odebírá energii od alternativních dodavatelů. RWE patří mezi dražší dodavatele, vyplývá to i ze srovnávačů elektřiny a plynu. Jestliže zákazník spotřebuje 20 MWh plynu, přísluší mu bonus 1 600 Kč. Ovšem za stejnou spotřebu zaplatí u levnějších společností zhruba o 5 000 – 6 000 Kč méně! Podobná situace je i mezi dodavateli elektřiny.

Jak je vidět, masivní kampaně pod taktovkou RWE nemají co dočinění s opravdu výhodnou nabídkou. Tu by měli hledat odběratelé spíše u menších dodavatelů. Porovnat si je mohou ve srovnávači elektřiny a plynu.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko