Prodej nemovitostí se zvyšuje, chaty a chalupy vedou

S příchodem teplého počasí se opět dramaticky zvyšuje zájem o rekreační nemovitosti - chaty a chalupy. Na rozdíl od minulých let také přibývá lidí, kteří hledají chalupu k trvalému bydlení. V jakých oblastech se prodá nejvíce chalup a za jakou cenu?

Zájem o rekreační nemovitosti za poslední měsíc vzrostl o 53 procent. Největší nárůst poptávky přišel v květnu a s pokračujícím létem by měl zájem ještě posílit. Zájemci mohou vybírat z nabídky klasických roubenek na samotě, ale také několika pokojových zděných domů v blízkosti lyžařských středisek. Stejně jako typ nemovitostí se liší i ceny. „Menší domek na příležitostné výlety do přírody se dá pořídit za pár set tisíc, opravdu luxusní chaty, které nabízí i možnost celoročního obývání pak stojí i několik milionů korun,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX.

Na Liberecku roubenky, v Jižních Čechách statky

Chaty a chalupy za nejvyšší průměrné ceny se nabízí v Jihočeském a Libereckém kraji. Na druhou stranu právě v těchto krajích je také největší rozdíl mezi nejdražšími a nejlevnějšími objekty. „Výjimkou nejsou nemovitosti atakující hranici pěti milionů korun. Cena běžnějších rekreačních objektů ale bývá mnohem nižší,“ vysvětluje Hanuš Němeček. Například typická roubenka se v Libereckém kraji běžně prodává za cenu mezi jedním a dvěma miliony - dle stavu a kvality objektu. Nejžádanější jsou pak lokality blízko lyžařských středisek.

Naproti tomu v Jižních Čechách, kde je o rekreační objekty tradičně největší zájem, se průměrná cena pohybuje lehce přes milion korun. Zájem je přitom jak o typické jihočeské usedlosti s cenou mezi jedním až dvěma miliony, tak o chalupy na Šumavě. Na Lipně a Třeboňsku jsou zase oblíbené menší chatky, které využívají rybáři.

Valašský Špindl šroubuje ceny

Na Vsetínsku je v současné době největší zájem o nemovitosti z oblasti Velkých Karlovic, občas také přezdívaných „Valašský Špindl“. Důvodem jsou především rozvinuté služby a možnosti aktivního odpočinku jako je golf, lyžování či trasy pro kola. Ceny těchto rekreačních nemovitostí jsou v průměru o 30% dražší než ostatní místa v kraji.

O poměrně levné rekreační nemovitosti není nouze na Chomutovsku. Zájem je především u rybářů a to konkrétně o chaty u Nechranické přehrady a Ohře či o zahrádky s chatkou. Většina kupujících jsou majitelé panelákových bytů, kteří na víkend a v delších letních dnech utíkají ven z měst. Podobné zkušenosti mají i na Brněnsku, kde zájemce tvoří také často lidé z panelových sídlišť.

Průměrné ceny rekreačních nemovitostí
v jednotlivých regionech

Středočeský kraj

973 594

Jihočeský kraj

1 020 271

Plzeňský kraj

936 752

Karlovarský kraj

754 000

Ústecký kraj

628 382

Liberecký kraj

1 083 359

Královéhradecký kraj

937 639

Pardubický kraj

730 264

Vysočina

630 982

Jihomoravský kraj

547 232

Olomoucký kraj

766 917

Moravskoslezský kraj

679 485

Zlínský kraj

710 650


Nový trend: chalupa k trvalému bydlení a vlastní zahrádka

Zajímavý trend však přichází s ohledem na dražší nemovitosti, které jsou zároveň v rozumné vzdálenosti od měst. Na Plzeňsku nebo i ve Středočeském kraji se dobře prodávají původně rekreační objekty, které majitelé plánují využívat k celoročnímu bydlení. Jde často o starší pár, který se chystá odstěhovat z města a trávit čas v klidnějším prostředí.

Druhým zajímavým trendem, který se více začal projevoval už v loňském roce, je rostoucí poptávka po samostatných zahradách (tedy bez obyvatelné nemovitosti). Příkladem jsou severní Čechy, kde zájem o tyto nemovitosti v posledních dvou letech výrazně roste. Poptávka je i po zahrádkách v koloniích, které se v minulých letech nijak zásadní oblibě netěšily. Pro mnoho lidí jde o možnost relaxovat a odpočinout si po týdnu v práci. Přibývá ale lidí, kteří hledají možnost pěstovat si vlastní ovoce či zeleninu.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality