První etapa projektu Ecocity Malešice dokončena a zkolaudována

Pavel Krumpár, 13.6.2014
Společnost JRD dokončila stavbu první etapy energeticky pasivního projektu Ecocity Malešice. Zkolaudována byla na konci května a vše je tak připraveno pro stěhování prvních majitelů. U této příležitosti uspořádá JRD 19. června v projektu Ecocity Malešice Den otevřených dveří, na kterém se budou návštěvníci moci blíže seznámit s moderním úsporným a zdravým bydlením, které tento projekt nabízí. Z celkového počtu 44 bytů z první etapy zbývají poslední čtyři. Druhá etapa, která se začíná stavět a jejíž dokončení se plánuje na konec roku 2015, nabídne 66 bytů ve třech domech. Ještě před zahájením výstavby je prodáno již 26 %.

V první etapě výstavby vznikly v areálu Ecocity Malešice dva bytové domy. Postaveny jsou v energeticky pasivním standardu, který zajišťuje zdravé a úsporné bydlení s ohledem na životní prostředí. „Souznění s přírodou podporuje také ztvárnění fasád v příjemných přírodních odstínech omítek doplněných deskovými obklady. Ty jsou oživeny velkými prosklenými plochami oken, umístěnými ve vystupujících arkýřích, které přivádějí do bytů dostatek slunce a světla,“ říká Jan Řežáb, majitel společnosti JRD. Architektonické řešení pochází ze studia Podlipný Sladký Architekti.

Soulad městského bydlení s přírodou

Jednotlivé budovy rezidenčního komplexu Ecocity Malešice jsou vůči sobě orientovány tak, aby si navzájem nestínily a tvořili kompozičně jednotný celek. Plocha, která vznikla mezi jednotlivými domy je řešena jako volně plynoucí pobytový prostor se zelení. JRD zde vybuduje dva nové parky. Pro děti tu vzniknou dvě nová hřiště, kopec pro bobování s letní tubusovou skluzavkou nebo speciální hřiště pro cvrnkání kuliček. Pro cyklistiky pak část stezek mezi Malešicemi a Jarovem, stojany na kola i speciální cyklomyčky. Příznivci klidnější zábavy se mohou těšit na hřiště na pétanque. V parku bude vyhrazeno místo pro opékání či grilování a altán pro přátelské posezení. Chybět nebudou komunitní zahrádky přímo v areálu. Díky nim si obyvatelé mohou pěstovat čerstvou zeleninu či voňavé bylinky, ale budou moci rozvíjet i sousedské vztahy. Počítá se také s umístěním kompostérů a ptačích budek. Celý prostor je rozdělen do několika výškových úrovní, které vytvářejí místo pro soukromí předzahrádek. Ty náleží k bytům v přízemí, k většině jednotek ve vyšších patrech pak patří balkon či prostorná terasa. Parkovací místa jsou skryta v podzemní garáži, aby automobilová doprava obyvatele nerušila.

Se zelení pod okny

Rezidenční areál Ecocity Malešice je situován do klidné lokality Malešic mezi les a revitalizovaný Malešický park. „Ve všech našich projektech dbáme na to, aby jejich obyvatelé měli kolem sebe dostatek přírody. Proto také pěstujeme vlastní zeleň v naší lesní školce, odkud ji přivážíme do zahrad a parků našich projektů. Má to tu výhodu, že noví majitelé našich bytů nemusí dlouho čekat, než jim pod okny vyroste první tráva. Již od začátku zde budou vzrostlé stromy,“ doplňuje Jan Řežáb.

Zdravé bydlení s nízkými provozními náklady 

Díky systému řízeného větrání s rekuperací tepla je v bytech Ecocity Malešice neustále čerstvý a zdravý vzduch. Nikdy není vydýchaný a netvoří se přílišná vlhkost a plísně. A kromě toho systém rekuperace tepla výrazně snižuje provozní náklady. „Například v bytě o velikosti 109 m2 bude čtyřčlenná rodina měsíčně platit poplatky ve výši pouhých 2.600 . V obdobně velkém bytě v projektu, který nenabízí výhody energeticky pasivní stavby, by zaplatila více než 4.800 . Rozdíl 2.200 korun měsíčně znamená roční úsporu téměř 27 tisíc korun,“ vypočítává Jan Řežáb.

Den otevřených dveří v Ecocity Malešice

Při příležitosti dokončení první etapy se v Ecocity Malešice uskuteční ve čtvrtek 19. června od 16.00 do 20.00 Den otevřených dveří. Zájemci o toto zdravé a úsporné bydlení se mohou zástupců JRD ptát na všechny jeho aspekty. Prohlédnout si mohou jak vzorový byt, tak celý projekt. Pro všechny bude připraveno grilování a možnost zapůjčení elektrokol.

 

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba