Jak vypovědět nevýhodnou smlouvu s podomním prodejcem

V posledních měsících se s podomními prodejci doslova roztrhl pytel, navíc jejich praktiky čím dál více balancují na samé hraně zákona. Nejenom, že lákají konečné spotřebitele na neuvěřitelně výhodné nabídky, které mají do pravdy daleko, ale někdy se dokonce vydávají i za někoho jiného. Není výjimkou, že si „hrají“ na zástupce stávajícího dodavatele a za zástěrkou nepodstatné změny nevědomky donutí spotřebitele podepsat nevýhodnou smlouvu. Lidí, kteří naletěli na psychologický nátlak a pochybné praktiky prodejců v padnoucích oblecích, je celá řada a jejich zkušenosti by vydaly na román. Ne všichni z nich ale věděli, že existuje ze zákona právo odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.

Možnost odstoupení od smlouvy ukládá zákon

Jestliže spotřebitel podepíše téměř mezi dveřmi nevýhodnou smlouvu s podomním prodejcem, nemusí ještě zoufat. Jestliže bude chtít nakonec odstoupit, má podle § 1829 nového občanského zákoníku tyto možnosti:

  • Jestliže byla smlouva uzavřena mimo provozovnu (např. doma či na ulici), může písemně odstoupit bez udání důvodu a bez jakékoliv sankce do 14 dnů od uzavření smlouvy.
  • Jestliže byla smlouva uzavřena mimo provozovnu a zároveň ještě nedošlo k plnění dodávky energie, může písemně odstoupit bez udání důvodu a bez jakékoliv sankce do 1 měsíce od uzavření smlouvy.
  • Jestliže odběratel nebyl řádně poučen o svém právu na odstoupení, má právo na odstoupení do 1 roku a 14 dní od uzavření smlouvy.

Možnost odstoupit ze zákona padá ve chvíli, jestliže si spotřebitel sám
vyžádal osobní návštěvu dodavatele. Někteří prodejci tuto trhlinu v zákoně využívají a informaci o pozvání připisují drobným písmem do samotné smlouvy – a to i přesto, že k žádnému pozvání reálně vůbec nedošlo.

Jak odstoupit od smlouvy a na co nezapomenout

Ze zákona je nutné, aby odstoupení od smlouvy bylo v tištěné podobě, která umožňuje informace uchovat a opakovaně zobrazit. Formuláře ke stažení jsou všem spotřebitelům dostupné na internetu, stáhnout si je mohou například na Energetickém regulačním úřadu. Ideální je zaslat odstoupení poštou, a to nejlépe doporučeně a s dodejkou. Spotřebitel tak má potvrzení, že z jeho strany proběhlo všechno korektně. Navíc se může na poštovní doklad v případě potřeby odkázat.

Nový občanský zákoník má pro všechny napálené zákazníky další dobrou zprávy – případné poplatky, které obchodníkovi zaplatili, jim budou vráceny do 30 dnů od převzetí odstoupení.

Podvedenému spotřebiteli pomůže i energetický zákon

Poslední šanci, jak bezplatně odstoupit od smlouvy, nabízí energetický zákon. Ukládá právo odstoupit od smlouvy ještě 5 dní před zahájením samotné dodávky energie od nového dodavatele – a to opět bez udání důvodů. To je vhodné pro všechny, kteří se zákonnými lhůtami otáleli nebo se o nevýhodnosti nabídky dozvěděli takřka za pět minut dvanáct. 

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko