Seriál o konopí: Stavíte? Nezapomínejte na konopí (díl. 1)

Carun Pharmacy, 18.7.2014

 V České republice má pěstování rostliny konopí dlouholetou tradici, vždyť ještě v nedávné minulosti se pěstovalo na cirka 10 tisících hektarech.  Konopí používaly pradávné civilizace od Asie až po Evropu. Nálezy jsou již od doby neolitu. Jedná se tak o jednu z nejstarších zemědělských plodin na naší planetě. V následujícím čtyřdílném seriálu se seznámíme s konopím, historií, využitím a samozřejmě s tím, proč se hodí právě ve stavebnictví

 

Dnes rozlišujeme tři základní rody konopí 

  1. Konopí rumištní (Cannabis ruderalis), což je jednoletý plevel, rostoucí na rumištích a skládkách, bez významnějších omamných účinků. 
  2. Konopí indické (Cannabis indica) – má vysoký obsah psychoaktivních látek zvaných tetrahydrocannabinoly (THC). Druh má vysoké omamné účinky, neboť obsah THC je v suché hmotě vyšší než 0,3 procent.
  3. Konopí seté (Cannabis sativa) – dvoudomá, nebo i jednodomá prastará přadná a kulturní plodina, dorůstající výšky 2 - 6 metrů. Z ní je vypěstováno pro nás známé technické konopí s obsahem THC do 0,3 procenta. Technické konopí je asi dvě desetiletý starý potomek kulturní rostliny - konopí setého, kterou člověk kultivuje od starověku. 


Konopí bylo nedílnou součástí života lidí již od starověku

Archeologické nálezy konopných produktů pocházejí na příklad z Tchaj-Wanu, jedná se o keramiku starou 12 tisíc let, která byla zdobená vtlačovaným konopným provázkem. Před 5 tisíci lety bylo konopí pěstováno v Číně, začalo se používat pro výrobu papíru z konopí a morušové kůry. V Česku archeologové našli konopný textil starý 5 tisíc let v Mohelnici na Moravě. Podle Jiřího Stably z Carun Pharmacy se u nás konopí vyskytlo daleko dříve a možná pochází právě z našich zeměpisných šířek a délek.

zajímavá historie rostliny konopí


Na výrobu plachet i lan pro loďaře a armádu

Konopí se používalo pro výrobu textilu, objevovalo se v řemeslných produktech, výtvarném umění a co nás zajímá – ve stavebnictví. Používalo se na omítky a v tehdejších „instalatérských“ pracích. Konopí se však v lidové kultuře používalo převážně v textilnictví. Právě hlavním zdrojem přadného vlákna bylo ve venkovských oblastech konopí, vlna či kombinace. Z vlákna se vyráběly plachty a lana pro lodě. Využití si našlo i v armádě. 

Konopí převálcovala bavlna i umělá vlákna

Počátkem 20. století pěstování konopí pomalu upadá. Začalo se dovážet levnější bavlněné vlákno a rovněž vzrůstal tlak monopolů, které vyráběly syntetická vlákna. V meziválečném období došlo krátce k růstu pěstování. V Evropě se tehdy pěstovalo konopí na zhruba 50 tisících hektarech. Hlavně pro potřeby armády. Koncem 2. světové války nastal opět úpadek v pěstování konopí. Opět jej převálcovala levnější bavlna a umělá vlákna. Hodně se na snížení produkce podepsala i celosvětová drogová kampaň. V roce 1956 se pěstování zrušilo i v tehdejším Československu. O pět let později jednotná úmluva OSN o omamných látkách zrušila pěstování celosvětově. Od té doby došlo k postupnému vyšlechtění odrůd konopí s nízkým obsahem THC. V 80. letech uznala Evropská unie pěstování konopí s obsahem THC do 0,2 procenta pro technické či průmyslové účely a vznikl pojem technické či průmyslové konopí


Konopí se vrátilo do ČR

Konopí seté se u nás začalo opět pěstovat v roce 1996. Po jedenácti letech bylo oseto celkem 1 600 hektarů. Sklizené rostliny zpracovávala čtyři centra na zpracování konopného stonku. Produkce se postupně opět snížila. V období od roku 2010 do 2013 dosahovala osevní plocha konopí  pouze 200 hektarů.  

O pěstování konopí setého je u našich pěstitelů zájem minimální. Současná celosvětová plocha konopí pro hospodářské a průmyslové účely je odhadována na zhruba 75 tisíc hektarů. 

Pokračování příště...


Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba