Pozor na zdraví: čokoláda je jako vydatný oběd

Pozor na zdraví bychom si měli dávat při konzumaci všech potravin.Mnohdy nestihneme snídat, obědvat, nebo večeřet a tak si dáme jen něco „na chuť“. Myslíme si, že vlastně jíme méně a přijímáme také méně kalorií. Není tomu tak…

Kalorická srovnání potravin, která vás možná šokují: víte, že sojová tyčinka s čokoládovou polevou = porce boloňských špaget?

Mysleli jste si, že když si dáte na hlad jen trochu oříšků, několik plátků smažených chipsů nebo tabulku čokolády, vlastně se nic neděje? Tyto na pohled zanedbatelné potraviny jsou ale na stejné kalorické úrovni, jako běžná plnohodnotná jídla. 

Pojďme se na srovnání zdravých a nezdravých potravin podívat konkrétněji:

• CHIPSY (smažené, 160g) = 4 VELKÉ ŘÍZKY KUŘECÍ
• OŘÍŠKY (např. arašídy, 100g) = 1/2KG HOVĚZÍHO STEAKU
• PIZZA (sýrová, celá) = 800G KUŘECÍCH PRSOU
• ČOKOLÁDA (mléčná, 100g) = PEČENÉ KUŘECÍ STEHNO, NÁDIVKA, 4 BRAMB. KNEDLÍKY
• SUŠENÉ BANÁNY V POLEVĚ (100g) = 2 TYČINKY (čokoláda, karamel) nebo 2 TATRANKY
• SOJOVÁ TYČINKA S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU (100g) = 1 PORCE BOLOŇSKÝCH ŠPAGET
• KOLOVÝ NÁPOJ (250 ml) = 7 KOSTEK CUKRU  
• ZMRZLINA (120ml nanuk s čokoládou) = 4 KREMROLE
• TVRDÝ ALKOHOL (5cl) = 1 ŽLOUTKOVÝ VĚNEČEK
• HAMBURGER, HRANOLKY, KOLOVÝ NÁPOJ = 7,5 KS VELKÝCH KONZERV TUŇÁKA (ve vlastní šťávě) 

„Nahrazovat plnohodnotnou stravu nezdravými většími či menšími jídly se rozhodně nevyplatí. Na pohled malá čokoládová sójová tyčinka v sobě má stejně kalorií, jako kdybyste si dopřáli porci boloňských špaget. Navíc sladké nebo smažené pokrmy nezaženou hlad na dlouhý čas, po chvilce opět přijde pocit chuti na další jídlo,“ říká RNDr. Lucie Svobodová odbornice na výživu a zdravý životní styl. 

Šokovalo vás srovnání potravin? Nyní možná snadněji oželíte na zahnání hladu hrst oříšků k oblíbenému televiznímu filmu a dopřejete si plnohodnotnou a správně sestavenou večeři.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky