Účet za elektřinu: kdo v Evropě platí nejvíce?

Bez elektřiny by pořádně nemohla fungovat snad žádná z evropských domácností. Její cenový vývoj proto průběžně sleduje několik institucí. Jedna z největších, evropský statistický úřad Eurostat, provedla rozsáhlý průzkum cen elektřiny za rok 2013. A výsledky jsou velice zajímavé. Trend postupného růstu cen pokračuje ve všech evropských státech. Eurostat zohlednil také rozdílnou životní úroveň a platové podmínky mezi státy a nabídl relativní čísla v přepočtu na kupní sílu.

V případě srovnání cen za 1 megawatthodinu v eurech zaplatily evropské státy za elektřinu v průměru 200 eur. Oproti tomuto průměru Češi ušetřili 50 eur. Nejvíce za elektřinu zaplatili Dánové, 297 eur. To je téměř dvojnásobek ceny v České republice. Naopak Srbové si s elektřinou nemuseli vůbec dělat starosti, utratili za ní pouze 59 Euro. Ze sousedních států na tom bylo ve srovnání s ČR lépe pouze Polsko, a to o 5 euro. 


Zdroj: Eurostat. Úprava tabulky: Ušetřeno.cz. Ceny elektřiny jsou uvedeny včetně různých daní a poplatků. Ceny odpovídají spotřebě středně velké evropské domácnosti mezi 2,5 MWh a 5 MWh.

V Eurostatu si položili otázku, jak docílit relevantního srovnání mezi jednotlivými státy a na stejnou úroveň postavit například německé vysoké platy s chudším Srbskem. Dosáhli toho díky převodu cen na jednotku standardu kupní síly (PPS), která tyto rozdíly maže. PPS odpovídá množství zboží a služeb, které by si obyvatelé mohli pořídit z peněz, které jinak zaplatí za elektřinu. U některých států to s pozicí pořádně zahýbalo, jiné na tom zůstaly stejně.

Tři z našich sousedů svítí dráže

Česká republika se v tomto srovnání umístila v horní části tabulky a opustila sympaticky nízkou pozici srovnání předchozího. Cena elektřiny byla pro rok 2013 v relativních číslech pro Čechy nadprůměrně vysoká.

Polsko získává více než 92 % elektrické energie z tepelných, většinou uhelných elektráren. Do budoucna však plánuje řadu z nich uzavřít (zejména těch starších), čímž se cena elektřiny ještě zvýší. Stejně tak Slovensko si za elektřinu připlatí více než Česká republika. Energetický trh tam je liberalizovaný a Slováci mohou svobodně měnit dodavatele elektřiny.

   Zdroj: Eurostat. Úprava tabulky: Ušetřeno.cz. Ceny elektřiny jsou uvedeny včetně různých daní a poplatků. Ceny odpovídají spotřebě středně velké evropské domácnosti mezi 2,5 MWh a 5 MWh.

Německo se v obou případech drží na druhé příčce. I přes vysoké platy a životní úroveň si za elektřinu pořádně připlatí. Důvodem je zejména zvýšení ekologické přirážky, ve které si Němci platí podporu obnovitelných zdrojů. Ty jsou  také hojně využívané – podle odborníků z nich v posledních letech vzešlo téměř 16% celkově vyrobené energie.

Kypr a Island: ceny rozdílné jako vzdálenost mezi nimi

Obyvatelé Kypru utratili za elektřinu zdaleka nejvíce peněz. Důvodem je to, že přes 90% elektrické energie pochází z importu. V současné době se snaží o alespoň částečnou nezávislost budováním větrných elektráren a solárních panelů.

Oproti tomu Island využívá ve velké míře k výrobě elektřiny mnoho ze svých zásob obnovitelných zdrojů. 85% energií tu pochází z geotermálních a vodních elektráren. Díky tomu mohou mít místní obyvatelé elektřinu velice levnou.

A jak to bude do budoucna?

V Evropě panuje touha zcela integrovat energetický trh. Evropská unie to má dokonce za jeden ze svých cílů, který chce splnit do konce roku 2014. Řada odborníků se ale shoduje, že takový cíl není reálný ani v roce 2015. Hlavními důvody jsou různá podpora obnovitelných zdrojů, kolísavé ceny energií na jednotlivých trzích a systém emisních povolenek. Je proto možné očekávat další růst cen elektřiny ve většině evropských státech.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko