Seriál o konopí: Stavíte? Nezapomínejte na konopí (díl. 2)

Carun Pharmacy, 25.8.2014

Jak se dá využít konopí? Proč zrovna ve stavebnictví? V minulém díle jsme se podívali do historie a uvedly druhy konopí, se kterými se můžeme setkat. Tento článek bude pojednávat o jeho využitelnosti. Zaměříme se na konopí seté (ze kterého pochází i odrůdy tzv. technického konopí).

 

Dnešní takzvané technické konopí zahrnuje odrůdy konopí setého šlechtěné za účelem snížení hladiny THC pod úroveň 1% (běžný obsah je od 5 do 15%). V EU je povolena hranice 0,2% THC, u nás 0,3%. Na úvod je tedy nutné zdůraznit, že není přímé rovnítko mezi konopím setým a tzv. technickým.

 

Každopádně se jedná o všestranně využitelnou ekologickou plodinu, o čemž nás mohou přesvědčit i naši předkové. Z konopí je možné vyrobit až 25 tisíc stoprocentně recyklovatelných výrobků. Neuvěřitelné číslo, považte. 

 

Pojďme si rostlinu rozdělit na části, a co z jaké vlastně můžeme získat:

  • Základní využitelnou surovinou je biomasa (vlákno, pazdeří) a semeno. 
  • Stonek obsahuje rostlinnou buničinu - dřevitou část - vhodnou pro výrobu biopaliv (peletek, briket, benzínu, dřevěného uhlí, metanolu i elektřiny). 

 

 Co se z konopí vyrábí světově i u nás

Ve světě se konopné suroviny využívají v potravinářství, v chemickém a textilním průmyslu, v lékařství, kosmetice a jiných oborech lidské činnosti. V České republice se konopí seté pěstuje hlavně pro produkci krátkého vlákna k technickému využití, pro netkaný textil, papírenský a automobilový průmysl a pro stavební účely. 

 Provazy vyrobené z konopí

Palivo do krbů

Velmi důležité je právě využití dřevité hmoty pazdeří, a to jak pro stavebnictví, tak hlavně pro energetické využití ve formě biopeletek a biobriket, jejichž výhřevnost je při vlhkosti 9 % cca 16,5 – 18 MJ/kg. Jsou vhodné do zplyňovacích kotlů na dřevo, krbových kamen a krbů. Brikety jsou lisovány pod vysokým tlakem bez jakéhokoliv pojiva či přídavných škodlivých látek a mohou se použít i do ostatních druhů kamen a kotlů na tuhá paliva.

 

Olej do motoru i na barvy

Konopné semínko obsahuje 30 - 35 % vysychavého oleje s vysokým zastoupením mastných kyselin, vitamínu E, bílkovin, bezdusíkatých látek, vlákniny a popelovin. Konopný olej, který se získává lisováním konopných semen, o kterých si lze přečíst na www.konopnyshop.cz, lze využít jako motorové palivo, na výrobu barev a laků pro přírodní ochranu dřeva. S čím dál větší oblibou jej používají v potravinářství a konzervárenství. Semeno se uplatňuje rovněž v potravinářství, u rybářů a chovatelů ptactva. Pokrutiny, které zůstanou po lisování semene, se využívají jako dietetické krmivo pro hospodářská zvířata, nebo jako palivo. 

 

Využití konopí ve stavebnictví

Podobně jako u jiných přírodních materiálů, roste obliba konopí ve stavebnictví. Jde o obnovitelnou strategickou plodinu s tradicí pěstování v našich klimatických podmínkách a s vysokými výnosy z hektaru. Není se tedy čemu divit. Zpracování konopí na konopné vlákno a pazdeří je prováděno mechanicky, bez procesů znečišťujících životní prostředí. Konopné vlákno vyniká svou neuvěřitelnou pevností, trvanlivostí a přirozenou ochranou proti škůdcům. Vlákno a pazdeří z konopí bylo odnepaměti dáváno do omítek ke zpevnění struktury, stejně jako obilné plevy, otruby a živočišná vlákna. Dnes se konopí ve stavebnictví využívá hlavně k výrobě izolací a takzvaného konopného betonu. O tom ale až příště.

Z článku je patrné, že využití konopí je enormní a není čeho se bát. Tak nezbývá, než jej vyzkoušet!

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba