Nemovistosti a energetické průkazy: chaos nahradí novela

Již více než rok panuje na tuzemském trhu s nemovitostmi zmatek kolem průkazů energetické náročnosti budov (PENB). Majitelé nemovitostí kvůli nepřehlednosti situace s pořízením PENB otálejí, případně je odmítají zcela. Jasněji by měla udělat novela zákona o hospodaření energií, která přinese několik zásadních změn. Současně se zpřísní sankce za nedodržení zákona a zvýší počet kontrol ze strany státní energetické inspekce.

Realitní společnost bude mít zodpovědnost za uvedení PENB
V současné době má majitel povinnost uvádět hodnotu energetického průkazu u každého domu na prodej již při inzerci. Pokud její majitel nedodá realitní společnosti ověřenou kopii PENB, má realitní kancelář povinnost u objektu uvést nejhorší energetickou třídu, tedy “G”. To by se od ledna mohlo změnit a realitní společnost bude za uvádění energetických průkazů v inzerci přímo zodpovědná. „V případě uveřejnění inzerátu bez deklarované energetické náročnosti nově hrozí jak majiteli, tak i realitnímu makléři finanční postih v hodnotě až 100 000 korun. V případě, že by zodpovědnost ležela na vlastníkovi nemovitosti v podobě právnické osoby (např. SVJ či podnikatele), pak je pokuta dokonce až 200 000 korun,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space.

Starší domy bez průkazu
Další z chystaných novinek se dotýká nemovitostí, které vznikly před rokem 1947. „U takových domů bude nově platit, že pokud se prodávající s kupujícím písemně dohodnou, není průkaz energetické náročnosti nutné pořizovat,“ vysvětluje Luděk Lošťák. Tento návrh je podle Lošťáka velmi rozumný, protože drtivá většina takto starých budov spadá do nejnižší třídy. Jiné by to bylo v případě zrekonstruované nemovitosti, kde je průkaz nadále vyžadován.

Rozestavěné budovy i výměna kotle
Novela zákona také obsahuje návrh, aby byl PENB vyžadován nejen pro prodej a pronájem nemovitosti, ale i pro stavby před jejich dokončením a to v rámci kolaudace. Dále novela počítá s tím, že průkaz bude nutné obnovit například v případě, kdy dojde k výměně kotle na ohřev teplé vody či topení. „Takový zásah do budovy samozřejmě změní energetickou náročnost a tedy je možné, že se nemovitost posune do lepší energetické třídy. Pak by existoval i oprávněný nárok na vyšší prodejní cenu,“ dodává Luděk Lošťák.

Ochrana a registr
Aby mělo ministerstvo obchodu a průmyslu dohled nad kvalitou vydávaných energetických průkazů, bude každý PENB opatřován unikátním číslem, podle kterého bude snadné identifikovat konkrétního energetického specialistu, který průkaz zpracovával. Ministerstvo tím chce zabránit nekalým praktikám, kdy některé firmy vydávaly energetické průkazy k budovám, ke kterým neměly k dispozici potřebnou dokumentaci a dokonce ani oprávnění. Vedle toho budou veškeré průkazy evidovány v elektronickém systému MPO, díky kterému bude jejich namátková kontrola mnohem jednodušší a rychlejší než tomu bylo doposud.

Novela bude zřejmě platit od ledna
Návrh zákona je připraven tak, aby prošel schválením do konce roku s platností od 1. ledna 2015. Ke stejnému datu také platí, že průkaz energetické náročnosti budovy budou muset mít i sdružení vlastníků bytových jednotek (SVJ) - tedy alespoň ty, které mají plochu větší než 1.500 metrů čtverečních. Povinnost platí také pro administrativní objekty. Takových nemovitostí je v České republice odhadem několik set tisíc.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba