Vinotéka ve vašem domově

Cenově dostupným kompromisem jsou v tomto případě tzv. domácí vinotéky, neboli jednoduše řečeno lednice, či chladničky na víno. Nejde ale o jen tak obyčejné lednice, které bývají v domácnostech na uchovávání potravin.  Jedná se o speciální chladničky, které vám umožní profesionálně skladovat vaše vína při stále teplotě a stabilní vlhkosti.  Jejich velkou předností je cenová dostupnost, také prostorová a energetická nenáročnost.

Udržujte svá vína v kondici - pořiďte si chladničku na víno!
Chladnička na víno je jednoúčelové a vysoce sofistikované zařízení, které adekvátně nahrazuje vinný sklep. Posláním takové domácí vinotéky je uchovávání vín v optimálních podmínkách, které je samozřejmě možné různě nastavovat. Optimálními podmínkami je míněna především stálá teplota a vlhkost, stabilní poloha bez vibrací a dosahu UV záření. Víno v těchto lednicích leží, nebo je nakloněno tak, aby nevysychal jeho korkový uzávěr.

A jakou domácí vinotéku zvolit?
Při volbě vhodného zařízení pro uchování vína záleží především na vašich prostorových možnostech. Dále také na tom, kolik jste vlastně ochotni do takové vinotéky investovat. Lednic na víno je dnes na trhu velmi široké spektrum a to v různých cenových relacích. Seženete od těch nejmenších a nejjednodušších až po masivnější a různě kombinované, kde je možné nastavit několik zón s rozdílnými teplotami. Ledničky na víno můžeme také členit podle systému chlazení. Známe lednice na víno s kompresorovým chlazením a lednice s termočlánkem. Mezi ty nejběžněji používané domácí vinotéky, ale patří kompresorové, protože jejich výhody stále převažují.

Jaké parametry při výběru vinotéky tedy zohlednit?

Rozměr vinotéky – je důležité vybrat vhodnou chladničku, která bude přesně svými rozměry pasovat do té části vašeho interiéru, kam ji zamýšlíte umístit.

Design vinotéky – vzhled chladničky na víno by měl samozřejmě ladit s vaším interiérem.

Systém chlazení – jak již bylo výše zmíněno, tak známe dva druhy chlazení:

1. Termočlánek – výhodou je nižší pořizovací cena a o něco menší hlučnost, naopak  nevýhodou je    vyšší spotřeba a nižší výkon.
2. Kompresor – výhodou tohoto systému chlazení je vyšší výkon a menší spotřeba energie, nevýhodou je o něco vyšší pořizovací cena.

 

Konstrukce a materiálové složení vinotéky – domácí vinotéky jsou vyráběny z různých materiálů (dřevo, ocel, sklo, kůže) a s různými konstrukčními prvky.

Lednice na víno je možné zakoupit přímo na internetu v jednom ze specializovaných elektronických obchodů. Jedním z nich je eshop Domaci-vinoteka.cz, který se zaměřuje přímo na tento sortiment.

Na eshopu vám s výběrem samozřejmě poradí odborní pracovníci, kterým můžete klást otázky přímo prostřednictvím tzv. livechatu (komunikačního okénko vpravo dole).

Předtím se, ale porozhlédněte, která domácí vinotéka by se vám nejvíce líbila. Eshop nabízí domácí vinotéky od známých výrobců, kteří patří mezi špičku na trhu s chladicími zařízeními – Liebherr, Humibox, Philco, Haier, Miele.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry