Otravné vinné mušky octomilky: víme, jak se vinných mušek zbavit

TNBiz, 9.10.2018

Přestože mají sotva pár milimetrů a nejsou životu nebezpečné, svojí přítomností dokáží pěkně znepříjemnit život. Boj s tímto drobným hmyzem už řada lidí po marných snahách vzdala. Řeč je o otravných octomilkách, neboli vinných, ovocných či banánových muškách, které se najednou z ničeho nic objeví.

I když se opravdu někdy zdá, že se vylíhnou z hnijícího ovoce nebo například z vína, není to tak. Do bytů se většinou dostanou klasicky oknem. Pak už se usadí a čekají na svoji potravu, do které naklade jedna samička až 400 vajíček a z nich se za 3 až 4 dny rodí další a další "otravky".

Zbavit se těchto mušek ale rozhodně není jednoduché. Tady je několik rad, které vám v boji s tímto nepříjemným hmyzem pomohou!   

DŮKLADNÝ ÚKLID 

"Vinné" mušky milují hnijící přezrálé ovoce, sladké, ovocné koláče, víno, pivo, mošt a další sladké šťávy. Pokud tedy máte některé z těchto potravin volně, zlikvidujte je, přikryjte, lahve s pitím zavřete, nebo ukliďte do lednice.

Co nejdříve vysypte a dobře umyjte i odpadkový koš, kam vyhazujete zbytky jídla. Nezapomeňte i na víko! V nejhorších případech pomůže i kompletní důkladný úklid celé kuchyně a spižírny. Každá zapomenutá kapka šťávy je totiž pro octomilky zdroj potravy a další možnost rozmnožování.

V některých případech velmi pomůže vyčistit kuchyňský odpad. Stačí na to klasický chemický čistič, který seženete v každé drogerii. Najít příčinu, proč se v domácnosti mušky drží, je nejdůležitějším krokem, jak se jich zbavit.

TEKUTÉ PASTI 

Nalijte do nádoby lákadlo pro mušky - červené víno, ocet, pivo, šťávu nebo burčák. Nezapomeňte ale tuto nádobu s tekutinou překrýt fólií. Do té udělejte několik malých dírek. Mušky se lehce dostanou dovnitř, ale už ne ven. Aby se rychleji zahubily, kápněte do tekutiny jar. Snižuje povrchové napětí a mušky se tak snáz utopí

Past můžete vytvořit z klasické misky, sklenice, nebo použít plastovou lahev, kterou s nachytanými muškami rovnou vyhodíte. 

CHEMICKÉ KUPOVANÉ PŘÍPRAVKY 

V některých domácnostech se osvědčily i kupované chemické prostředky. K sehnání jsou různé spreje, ty ale nelze stříkat v místnosti s potravinami. Pokud tedy nemáte v pokoji nic, co byste následně chtěli sníst, nastříkejte sprej do místnosti, nechtě půl hodiny působit a následně vyvětrejte. Tyto spreje můžete preventivně nastříkat i do odpadkových košů.

Koupit můžete i lapače ve tvaru kytek, či ovoce. Ty obsahují chemické látky.  Jakmile se k nim muška přiblíží, zlikvidují ji. Fungovat mohou i lepící pásky nebo klasické mucholapky napuštěné chemickými lákadly.

MECHANICKÉ ZBRANĚ 

Jako účinná metoda může být i vysavač. I když je tento postup trochu úsměvný, zabírá. Najděte místo, kde se octomilky nejvíce vyskytují a nasajte je! Výrazně tak zredukujete jejich počet. Místo jejich setkání jim můžete vytvořit i uměle - stačí dát na talíř kousek ovoce a chvíli počkat. Vysávání mušek nakonec může být pro někoho i akční hrou a zábavou.

Zabrat mohou i elektrické plácačky na mouchy. Tento způsob je ale k vychytání všech mušek zdlouhavý. Účinný je v případě, že nebojujete s hejnem tohoto otravného hmyzu.

Existují ale i elektrické lapače, které mušky nalákají světlem a následně je nasají do zásobníků nebo zahubí elektrickým proudem. Pořizovací cena přístroje se pohybuje kolem 300 .

OCTOMILKY V KVĚTINÁCH 

Vyčistili jste odpad, vyhodili všechny zbytky, uzavřeli sklenice se sladkými nápoji, vysypali koš, umyli kuchyň a octomilky vás pořád otravují? Možná se líhnou z hlíny v květináčích. V tomto případě se doporučuje zalít květiny slabým roztokem hypermanganu, který by si měl s muškami poradit. Květiny pak nepřelívejte a nechte hlínu trochu proschnout.

Octomilek se z květináčů můžete také zbavit tím, že do hlíny zapíchnete stroužek česneku. Osvědčený je i hřebíček - ten stačí rozmístit po pokoji a mušky by měl do pár dnů zmizet.   

BIOLOGICKÁ LIKVIDACE 

Pokud chcete, aby si s muškami poradila sama příroda, pořiďte si domu masožravou květinu. Tyto květiny nejenom hezky vypadají, ale nakonec budou pro vás i velmi užitečné. Octomilky se pro ně stanou vítanou potravou. Specialistkami na otravné kvasné mušky jsou mexické druhy tučnic.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům