Spotřebu plynu v domech sníží i drobnosti

Ten, kdo nechce přes zimu nosit kabát i rukavice i doma, topit prostě musí. Někdy ale peníze zbytečně utíkají komínem. Jak lze ušetřit, aniž by člověk nezmrzl?

Vhodné je topit tak akorát

Mnoho lidí vytápí všechny místnosti ve svém bytě na stejnou teplotu. Přitom právě takhle protékají peníze doslova pod prsty. Jak postupovat, aby hlídáním správných teplot neztrácel drahocenný čas? Výborným řešením je programovatelný termostat. Stačí nastavit týdenní a denní režim a termostat sám pohlídá vhodnou teplotu a také spotřebu. Moderní typy již berou v potaz tzv. ekvitermní regulaci. To znamená, že se jednotlivá místnost vyhřívá v závislosti na aktuální venkovní teplotě.

Termostat je ale třeba nastavit. A to už je na každém majiteli rodinného domu. I přesto, že příjemné teploty mohou být velmi subjektivní, obecně se v našich zeměpisných podmínkách doporučuje 20 – 21°C v obývacím pokoji, kde tráví rodina nejvíce času. V kuchyni a ložnici je možné teplotu trochu stáhnout, a to na 18°C. Nejméně tepla potřebují chodby. Stačí jim 15°C.

Drobné změny mohou přinést velkou úsporu

Že teplo uniká okny, střechou, zdmi i dveřmi je všem jasné. Ne každý si však může dovolit kvalitní zateplení domů. To se totiž může snadno vyšplhat do stovek tisíců. Naštěstí existuje celá řada bezplatných či velmi laciných tipů, které ovlivní spotřebu plynu za topení.

  • Prostor v blízkosti radiátorů je vhodné nechat volný. Stůl, skříně, sedačka či dokonce závěsy přes topení by zbytečně pohlcovaly teplo a to by se do místnosti ani nedostalo.
  • Jestliže není možné vyměnit stará okna za nová, doporučuje se utěsnit je speciálními páskami či fóliemi. Podle přiloženého návodu to zvládne každý. Tyto izolace jsou cenově dostupné a zabrání zbytečně vysokému úniku tepla.
  • Vyplatí se také vyzkoušet obalit izolací trubky, které slouží pro rozvod teplé vody do topení. Hodí se to obzvlášť tehdy, pokud vedou přes málo vytápěné místnosti.
  • Nejlepší je větrat krátce a intenzivně. To znamená otevřít na chvíli okno dokořán a poté jej zase zavřete. Vzduch se rychle vymění a zároveň se neochlazují stěny. Teplota v místnosti se tak rychle vrátí do původních hodnot.

Cenu výrazně ovlivňuje i dodavatel plynu

Existuje samozřejmě celá řada drobných rad a ověřených tipů, které pomohou zatočit s vysokými účty za plyn. Nemělo by se ale zapomínat ani na to hlavní – na dodavatele plynu. Rozdíly mezi nimi totiž mohou být opravdu propastné. A zvláště tehdy, pokud člověk používá plyn k topení. Jak zjistit, zda nejsou účty zbytečně vysoké? Například vhodným srovnáním cen plynu.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko