Podzimní únava: co s podzimní únavou a ztrátou energie

TNBiz, 5.11.2015

Jistě to znáte. Ráno se probudíte a venku je ještě tma, z postele se vám vůbec nechce a nejraději byste v ní zůstali celý den. Vyrazit do práce? Kdyby to šlo, možná byste se raději hodili marod... Energie se vám zoufale nedostává. Přesně takové účinky má na většinu lidí podzimní zkracování dnů.

 Pokud opravdu netrpíte depresemi jako takovými, s podzimními splíny se rozhodně dá bojovat. Zde přinášíme několik tipů, jak získat zpět ztracenou energii a dobrou náladu:

1) Více světla - čím více světla kolem sebe budete mít, tím větší šance, že se "podzimní depce" vyhnete.

2) Aktivita - i když se vám asi nebude chtít, donuťte se k nějaké sportovní činnosti - rozproudí ve vás krev a rozhodně vás probere z pasivity a vyplavené endorfiny vám zlepší náladu. Nenechte se odradit špatným počasím.

3) Správná strava - jezte potraviny, které vám dodají energii. Ideální je ovoce, které také před zimou posílí naši imunitu.

4) Chytré plánování - nikam se vám nechce, venku je pošmourno a vy byste raději zůstali doma? Chyba! Pečlivě si plánujte dny, abyste měli pokud možno stále co dělat. Když budete doma sami zavření, podzimní depka se k vám dostane i přes zavřené okno. A pokud se vám opravdu nechce ven, tak třeba pozvěte návštěvu - dobře se pobavíte třeba u společenských her.

5) Barevnost - Podzim je roční období plné barev, tak se tomu přizpůsobte - každý ví, že veselé barvy zlepšují náladu. Takže se podívejte do svého šatníku a vyberte si namísto depresivní černé nějakou veselejší barvu oděvu.

6) Dobrá nálada - nepropadejte skepsi, že je konec léta a teplého počasí. Myslete pozitivně, brzy napadne první sníh, blíží se Vánoce. Usmívejte se! Když se usmějete třeba i na někoho cizího na ulici a on vám úsměv vrátí, uvidíte, že vám to rozhodně na nějaký čas zvedne náladu. A úsměv vás přece nic nestojí.

7) Dbejte o sebe - dopřejte si pohodlí, vyhněte se zbytečnému spěchu. Tento bod úzce souvisí s bodem plánování. Je dobré si na všechno vyhradit dostatek času, i na sebe- nebudete pak propadat skepsi, že něco nestíháte apod. Ideální je si udělat radost třeba obyčejnou horkou vanou nebo třeba masáží...



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky