Topná sezóna je tu! TIPY a RADY pro různé druhy vytápění

TNBiz, 11.11.2014

Vytápění je pochopitelně více druhů - někdo spoléhá na plyn, jiný na elektřinu nebo tuhá paliva. A všichni by si měli pár věcí pohlídat, úpokud nechtějí platit zbytečně nebo riskovat zdraví.


1. Vytápění elektřinou

Je rozhodně čisté, ale bohužel také velmi drahé, zvlášť pokud potřebujete prohřát velkou plochu. Pokud se v bytě nebo v domě spoléháte jen na vytápění elektřinou, počítejte s tím, že v zimních měsících vaše spotřeba elektřiny může být i desetkrát vyšší než po zbytek roku. A tím pádem jsou mnohem tučnější účty.


2. Vytápění plynem

Plynové topení neboli vafky jsou stále v řadě starších domů a bytů. Před sezónou se vyplatí zavolat si odborníka, který prohlédne, zda vše funguje, jak má a topení není ucpané. To pochopitelně snižuje spotřebu plynu a výrazně snižuje riziko otravy nebo požáru.

3. Vytápění tuhými palivy (uhlím, dřevem)

Tady je pochopitelně zásadní kondice vašeho kotle. Proto doporučujeme zařízení ještě před rozjetím topné sezóny důkladně zkontrolovat kvůli závadám a únikům tepla do prostoru.

Zamyslete se i nad kvalitou použitého paliva. Je sice fajn koupit levné dřevo plné suků ebo méně kvalitní uhlí, jenže takové palivo má horší výhřevnost a kotel ho tak spolyká mnohem víc.

4. Obecné rady

Hlídáním cen paliva pochopitelně péče o efektivní vytápění teprve začíná. Velké úspory přinášejí i kvalitní, dobře těsnící okna a dveře, i když prvotní investice bývá poměrně vysoká.

Rovněž se naučte větrat krátce a efektivně, luftování vyklápěním oken je zbytečným plýtváním. Pokud vám doma vzduch "stojí" a větrá se vám špatně, nebojte se proudění postrčit otevřením vstupních dveří nebo jiných oken, čímž vytvoříte vzdušný tunel.

A myslete i na sebe. Neběhejte v prosinci po bytě naboso a jen ve spodním prádle, navlékněte raději mikinu a tepláky. Sice nevyhrajete soutěž krásy, ale výrazně srazíte účty za topení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika