Pasivní domy i jako ideální investice na stáří

Jiřina Kavková, 14.11.2014

Myslíte si, že pasivní domy jsou ideálním bydlením pouze pro mladé rodiny s dětmi? V našem článku Vám ukážeme, že tomu tak nemusí být a že pasivní či nízkoenergetické domy mohou být skvělou investicí na stáří. Manželé C. Vám přiblíží zkušenosti se stavbou nízkoenergetického domu, před čím byli budoucí majitelé varováni od svých přátel a jaké vlastnosti si na svém domě cení nejvíce.

Navštívili jsme Bahal na veletrhu
To, že budeme chtít nízkoenergetickou stavbu, nám bylo jasné od samého začátku, i přestože jsme s manželkou již v pokročilejším věku. Podle informací a referencí, které jsme našli na internetu, padla volba na společnost Bahal. Navštívili jsme také stavební veletrh, kde se Bahal prezentoval, takže jsme měli jedinečnou příležitost promluvit si s lidmi, kteří pasivním stavbám rozumí.

Důležitým kritériem rozhodování byl náš požadavek na rychlé provedení celé stavby. Již to napovídalo, že se bude jednat o dům montovaný, a v rámci nabídky různých technologií nízkoenergetických staveb se nám nejvíce líbily typové domy, které nabízí právě Bahal.

Jsme nadšeni z rychlého dokončení domu
S volbou pořídit si nízkoenergetický dům jsme moc spokojeni, především z toho důvodu, že se stavba dokončila rychle a perfektně funguje. Ze začátku jsme byli varováni kolegy v práci, že předat dnes takovouto stavbu jedné určité firmě je hazard, protože se taky nemusíte dočkat dokončení stavby. Tato domněnka se naštěstí nepotvrdila a opravdu se podařilo dokončit celou stavbu za jeden rok. Zásluhu na tom má jistě i zhotovitel, který je tady od nás z Vysočiny, i to přispělo k naší důvěře v celý projekt.

Co se týká spotřeby energií v našem nízkoenergetickém domě, dělali jsme si předběžné kalkulace, ale skutečnost předčila naše očekávání, takže i po této stránce velká spokojenost.

Při otázce, která vlastnost domu je pro nás nejdůležitější, nás napadá hned několik věcí, kromě již zmiňované rychlosti výstavby je to i celkové citlivé propojení domu s místem, kde stojí, ve svahu nad řekou s krásným výhledem. Vzhledem k našemu věku také oceňujeme, že dům je v podstatě bezbariérový a má velikou terasu, kde se dá trávit volný čas.

Věk opravdu není překážkou
Víme, že jako senioři nejsme typičtí klienti Bahalu, většinou se na ně obrací mladé rodiny třicátníků s dětmi. Ale se ženou jsme se při výběru našeho nového bydlení inspirovali myšlenkou Steva Jobse, zakladatele společnosti Apple, že domy budou jednou velké počítače. Možná to zní značně nadneseně, ale když jsme se rozhlíželi po českém trhu, tak se nám zdálo, že Bahal tomuto kritériu vyhovuje nejvíce.

Opravdu máme pocit, že nízkoenergetické stavby jsou výhodnou investicí na stáří. Ačkoli největší zájem tyto stavby vyvolávají v mladší generaci, my jsme příkladem, že i senioři si mohou troufnout na komfortní dům plný technologických novinek, přičemž se nejedná o rozlehlou stavbu, ale spíše menší domek o rozloze 50 m2, tedy ideální pro dvě osoby.

A co bychom přáli Bahalu do budoucna? Aby měl dostatek kvalifikovaných a schopných pracovníků, protože takto technologicky náročnou stavbu mohou provádět pouze profesionálové. 


Společnost Bahal je jedničkou na trhu s pasivními a nízkoenergetickými domy v ČR. V rámci Dní otevřených dveří Bahal nyní nabízí možnost prohlídky domů u vlastníků, kteří v domě již bydlí a mají tak s pasivním bydlením spoustu zkušeností, o které se s vámi rádi podělí. Zažijte dům v běžném provozu na vlastní kůži!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba