Strava a naše zdraví: léčebná dieta s lněným olejem a proteiny Dr. Budwig.

Německá biochemička Dr. Johanna Budwig, která byla již několikrát nominována na Nobelovu cenu za medicínu, je objevitelkou jednoduché metody léčby mnoha chronických a civilizačních onemocnění, kterou dnes využívá mnoho lidí po celém světě. Tato metoda je založena na olejovo-proteinové dietě, kde se kombinuje lněný olej a tvaroh a patří mezi nejdůležitější medicínské objevy dvacátého století.

Dr. Budwig studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvislost mezi kvalitou krve u nemocných a zdravých lidí. Přišla na to, že zdraví lidé mají v krvi ve srovnání s nemocnými vyšší obsah tuků typu omega-3. Tuky typu omega-3 patří mezi esenciální mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou činnost organizmu. Po tomto zjištění začala Dr. Budwig hledat nejlepší cestu, jak získat tuky omega-3, které by se zároveň i vhodně rozpouštěly v lidském organismu. Po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu omega-3 jsou semínka lnu a olej z nich vylisovaný a že tyto tuky jsou nejlépe vstřebatelné v kombinaci s bílkovinami (proteiny), které obsahují síru.

Na základě těchto závěrů začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, kterou tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje a tvarohu (případně cottage cheese). Důvod míchání lněného oleje s proteiny, které obsahují síru, spočívá v tom, že tato kombinace umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, který je pak tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, léčí artritidu, roztroušenou sklerózu, rakovinu, cukrovku, žaludeční vředy, lupénku, ekzémy, akné, ...

Dr. Budwig dospěla k závěru, že příčinou většiny současných chronických a civilizačních onemocnění je nesprávný způsob hromadného zpracovávání potravin a olejů a jejich slabá výživná hodnota, stejně jako celosvětové užívání nebezpečných pesticidů, které kontaminují potravu a eliminují elektrony, které jsou v ní obsažené.

Součástí léčebné kúry podle Dr. Budwig je i cvičení a pobyt na čerstvém vzduchu. Velkou roli hraje i léčivá síla slunce.

Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, které doslova přitahuje fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivé síly slunce do těla. Ideální je pobyt ve stínu, například pod stromem, protože vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem zvyšuje léčivou sílu slunce.

RECEPTY:

Lněný olej a tvaroh (Budwig SMĚS):
Do mixéru dejte 6 polévkových lžic / PL / nízkotučného tvarohu nebo Cottage Cheese (obsahujícího max. 2% tuku) a 3 PL organického lněného oleje. Vše umixujte (min. 1 minutu). Pak rozemelte 2 PL lněných semínek (např. V mlýnku na kávu) a přidejte je do směsi. Volitelné přísady podle chuti: kajenský pepř (chilli), skořice, ořechy (kromě arašídů), ovoce, med, česnek, červený pepř, voda nebo šampaňské. Tuto směs konzumujte 3 krát denně. Semena konzumujte vždy v syrovém stavu, nikdy je nemelte do zásoby a ani jejich tepelně neupravujte. Jedné PL lněného oleje se vyrovnají 3 PL lněných semínek. Lněný olej se rychle zkazí při přístupu kyslíku, tepla a světla, proto je nutné ho skladovat v ledničce. Nesprávné zpracované nebo špatně skladované oleje rychle zežloutnou a pak lidskému zdraví naopak škodí.

Budwig MAJONÉZA:
Smíchejte 2 PL (30 ml) lněného oleje, 2 lžíce mléka a 2 PL jogurtu. Potom přidejte 2 lžíce citronové šťávy (nebo jablečného octa), 1 kávovou lžičku (2,5g) hořčice a čerstvé nasekané bylinky podle chuti (například majoránku nebo kopr). Potom přidejte 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny (při koupi v obchodě si dejte pozor na konzervační přísady!) A špetku bylinné soli.

OBECNÁ PRAVIDLA PŘI Budwig terapii:

Základní léčebná kúra trvá 3 měsíce. Poměr lněného oleje a tvarohu při léčbě je 1: 3 až 1: 4. První týden nebo 10 dní je však vhodné začít s poměrem 1: 1, a pak další týden nebo 10 dní 1: 2 a po stejné době dávku ustálit na 1: 3 až 1: 4. Po 3 měsících postupně snižovat dávku na 1 PL lněného oleje denně, což je
vlastně trvalá preventivní dávka.

Během Budwig terapie pacient první den neužívá žádnou jinou stravu, pouze Budwig směs (250 ml lněného oleje smíchaného s tvarohem) a čerstvě lisované ovocné šťávy (nepřislazovat!). V případě velmi nemocného člověka může být první den namísto šťávy přidat šampaňské, smísené se lněným olejem a medem. Šampaňské je snadno absorbovatelné.

1) CUKR JE ABSOLUTNĚ ZAKÁZÁN. K oslazení je možné použít stevia, med nebo hroznovou šťávu.

2) ZAKÁZANÉ POTRAVINY:

• živočišné tuky a maso (kromě tvarohu, cottage cheese a organických vajec)
• salátové omáčky, majonézy a zmrzlina
• bílé pečivo
• máslo, margaríny, hydrogenované tuky a trans-tuky
• konzervované maso a uzeniny (konzervační látky blokují látkovou výměnu vyvolávanou lněným olejem)
• nefermentované sojové výrobky

3) Z čerstvě lisovaných zeleninových šťáv JSOU VHODNÉ: mrkev, celer, jablko a červená řepa.

4) Třikrát denně PÍT TEPLÝ ČAJ. Vhodná je zejména máta peprná a šípkový čaj. Je dobré vypít jeden hrnek černého čaje před polednem.

Při závažných onemocněních je navíc nutné užívat i řepnou šťávu (3 červené řepy, 2 karotky, 1 celer, 1 brambora velikosti slepičího vejce, 1 petržel), aby se podpořilo čištění střeva, pít dostatek vody a stravovat se podle zásad dělené stravy. Strava by měla být v biokvalitě. V určitých případech je pro posílení těla vhodná i konzumace masa, konkrétně ryb, ale nikdy ne ryb z chovu. Nevhodná je konzumace mořských plodů a vepřového masa.

PŘÍKLAD DENNÍHO MENU:

Před snídaní vypít sklenici kyselého mléka nebo šťávy z kysaného zelí.

SNÍDANĚ:
Müsli (z běžných obilnin) polít 2 PL lněného oleje a medu. Přidat čerstvé ovoce podle ročního období a jakékoliv ořechy, mimo arašídů. Vypít bylinný čaj podle chuti nebo černý čaj. Dát si jednu 120 g porci Budwig SMĚSI buď s jídlem, nebo zvlášť.

SVAČINA:
Vypít sklenici čerstvé šťávy (mrkev, celer, jablko nebo červená řepa).

OBĚD:
Syrový zeleninový salát s Budwig majonézou, například nastrouhaná řepa, mrkev, kedlubny, ředkvičky, kyselé zelí, květák apod. Pro chuť lze přidat posyp z jemně nastrouhaného křenu, nadrobno nakrájenou pažitku nebo petržel. Můžeme si dát v páře vařenou zeleninu, brambory, obiloviny, rýži, pohanku, proso apod. K tomu přidáme jednu porci Budwig SMĚSI.

SVAČINA:
Směs čerstvého ovoce s Budwig SMĚSÍ nebo malý pohár vína, či šampaňského nebo čerstvá ovocná šťáva smíchaná s 1-2 PL v medu zalitých mletých lněných semen.

VEČEŘE:
Teplé jídlo z pohanky, ovesné nebo sojové koláče. Krupice z pohanky je úplně nejlepší a může být i v zeleninové polévce nebo v tuhé formě jako koláč s bylinnou omáčkou.

Další recepty, tipy a rady lze nalézt na stránkách Dr. Budwig - http://www.budwigcenter.com/, kde je také možné stáhnout si průvodce Budwig terapií (Budwig protocol) v angličtině nebo ve španělštině. Je možné absolvovat i 2-týdenní léčbu přímo v Budwig centru v Malaze (Mariposa Clinic).

Lněno - proteinovou léčebnou dietu sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951. V roce 1990 ji znovu přezkoumal onkolog MUDr. Dan C. Roehm, který ve své zprávě napsal, že představuje daleko nejúspěšnější protirakovinovou dietu na světě. Dnes tuto metodu používá mnoho lidí při léčbě různých zdravotních problémů, ale i preventivně, na posílení imunity, zvýšení energie, zlepšení krevního oběhu, pleti, sluchu, zraku apod.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky