Nespalte se o zahradní krb – hlavně při nákupu!

Zahradní krb může při správném výběru sloužit po mnoho let a celou tu dobu vytváří na zahradě či terase nepřehlédnutelný detail. Proto jeho výběr a nákup rozhodně nelze podcenit a vyplatí se  respektovat při výběru několik zásad či poznatků. Kde vlastně všude můžeme venkovní krb vybrat, objednat a zakoupit? Existuje několik možností.

Přímo ve vzorkovně u výrobce
Prohlídka zahradních krbů přímo ve vzorkovně u výrobce je ideálním způsobem výběru. Jen zde  si můžete „in natura“ prohlédnout opravdu celý výrobní sortiment jak zahradních krbů, tak i nabízeného příslušenství. Je zde možné si funkčnost příslušenství ověřit, povrchy krbů „osahat“ a vidět reálné barvy. Rovněž posouzení velikosti je jednodušší než pouze dle údajů v technických datech. Návštěvou výrobce také můžete posoudit jeho přístup, solidnost a stabilitu, což se může vyplatit v případě potřeby náhradních dílů po mnoha letech apod. Pochopitelně vzorkovna či prodejna přímo u výrobce může nabízet i přímý prodej a budoucí nákup tak může být zjednodušen. Ne vždy však takový přímý nákup nabízí i další služby jako smluvní prodejce, jako např. dovoz, montáž a servis.

U smluvního  prodejce
Výhodou nákupu či výběru u prodejce zahradních krbů je především lokalizace prodejce v dostupné vzdálenosti. Solidní výrobce zahradních krbů by měl mít v každé oblasti nějaké smluvní prodejní místo. Prodejcem se většinou stává obchodník s příbuzným sortimentem – interiérové krby, zahradní doplňky, stavební prvky apod. a tak má i k problematice zahradních krbů blízko a se sortimentem bývá seznámen a vybaven prospekty a cenovými informacemi. Na základě smluvního vztahu s výrobcem je vyřešena doprava těchto těžkých výrobků na prodejní místo či přímo k zákazníkovi bez zásadního vlivu na cenu konečného výrobku. Konečnou cenu a způsob dopravy určuje sice prodejce, ale většinou vychází z cenových doporučení výrobce a z vlastních možností přepravy. U prodejce nelze očekávat vystavený celý sortiment a často je prodej realizován jako čistě katalogový.                   

U některých prodejců – pokud mají k dispozici dostatek prostoru - mohou být však vzorky určitých typů vystaveny. Krb si vyberete z katalogu, nějaké internetové či reálné prezentace, případně na výstavě a u prodejce vybraný venkovní krb objednáte a dohodnete detaily dodávky, případně po konzultaci s prodejcem upřesníte typ, barvu, provedení atd. Prodejce vám však může nabídnout i další komfortní služby. Kromě dovozu na místo i montáž, případně servisní zásah či dodání náhradního dílu i po letech používání. Lze konstatovat, že tento způsob nákupu je velmi komfortní.

V obchodním řetězci
Venkovní krby se pochopitelně prodávají i v různých obchodních a hobby řetězcích. Výběr je zde však omezen nasmlouvanými typy a objednávka jiné kombinace bývá komplikovanější, zdlouhavější a leckdy i cenově není nejvýhodnější. Vzhledem k celkové šíři sortimentu nelze ani od prodavačů očekávat podrobné informace o konkrétním výrobku od konkrétního dodavatele. Výhodou může být rychlost transakce /je-li zboží skladem/ a u některých typů zahradních krbů i zdánlivě výhodná cena. Tady všakpozor na kvalitu. Před nákupem si pečlivě prověřte, zda jde o tuzemského výrobce, na co se vztahuje záruka, jaké je povolené palivo a jak to je s náhradními díly po letech používání. Ty nejlevnější krby z dovozu totiž leckdy pro naše podnebí nejsou vhodné. Vlivem střídání žáru a povětrnostních podmínek se během jedné nebo dvou sezon mohou projevit různé fatální závady.  Často na takové krby není možné objednat náhradní díly a nezbývá pak než celý krb po pár letech používání nahradit novým.

Na internetu – v e-shopu
I přes vysokou dopravní hmotnost a s tím spojenými vysokými náklady na dopravu a diskutabilní přesností výběru dle obrázku na monitoru, se zahradní krby v e-shopech nabízejí a poměrně dobře  prodávají. Výhodou e-shopu je i u tohoto zboží především rychlost nákupu, nabídka kompletního sortimentu, snaha o příznivou cenu, doprava až na místo určení. Možnost vrácení platí pochopitelně i u tohoto zboží, ale vzhledem k vysokým zpětným dopravním nákladům se doporučuje výběr opravdu pečlivě zvážit

Po e-shopu nelze ve většině případů požadovat montáž a další nadstandardní služby podobného typu a tak je nutno se připravit se na vlastní montáž krbu – u zahradních krbů nabízených v e-shopech by však montáž měla být jednoduchá. Zde jistě dodavatel počítá se zákazníkem jako s člověkem s běžnou zručností a bez zvláštního vybavení. Výrobek by měl obsahovat návod k montáži včetně návodu k použití a bezpečnostních pokynů.  

Pochopitelně můžete uvedené způsoby zkombinovat. Máte-li  čas a možnost se zastavit přímo u výrobce ve vzorkovně a vše „omrknout“, můžete následně vybrané zboží objednat pro vás výhodnějším způsobem - např. u blízkého prodejce včetně dopravy.

Ať už zvolíte jakoukoliv způsob nákupu zahradního krbu pro vaši terasu či zahradu, vždy mějte uvedené výhody a nevýhody různých způsobů výběru na paměti.  Zbývá jen popřát šťastnou ruku při výběru.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada