Lesk a bída přímotopů: kdy se vyplatí?

Topení elektřinou – už jen to vyvolává v mnoha lidech obavy z vysokých účtů. Pravdou je, že elektrické teplo vyjde o trochu dráže než to plynové. Přesto není nutné přímotopy hned zatracovat. Jejich regulace je snadná, vzduch v místnosti se ohřeje v podstatě okamžitě a pořizovací cena oproti konkurentům je nízká. V jakých případech lze považovat přímotop za vhodný zdroj tepla?

Pro ty, kteří moc neprotopí

Pro přímotopy je typická nízká pořizovací cena a zároveň však vysoké provozní náklady. Proto jejich užitek využijí zejména domácnosti, které mají nízkou spotřebu elektřiny. Dobře se jim bude dařit například v pasivních domech či kvalitně zateplených stavbách.

Přímotopy jsou vhodné také jako dočasné topení, pro temperaci či vytápění užitkových prostor. S oblibou se využívají i jako záložní zdroj tepla k tepelnému čerpadlu.

Alternativa, která se hned neochladí

Nevýhodou standardních přímotopů jsou chybějící akumulační schopnosti. Jakmile odběratel vypne hromadné dálkové ovládání (HDO), přímotop okamžitě vychladne a citelně tak sníží teplotu v místnosti. Tuto potíž pomáhají vyřešit akumulační přímotopy, které fungují i při vypnutí HDO. Mohou za to šamotové desky, které se nachází uvnitř topení a brání nepříjemným výkyvům teploty. Navíc jsou daleko levnější na provoz.

Alergikům vstup zakázán

Další nevýhodou přímotopů je víření prachu, které neprospívá alergikům a astmatikům. Víření přitom nelze z principu fungování přímotopu zabránit. Ohřívá totiž na bázi cirkulace vzduchu – v dolní části nasaje chladný vzduch, který průchodem topným tělesem ohřeje na požadovanou teplotu. A nahřátý vzduch uniká mřížkou v horní části topení do místnosti. Proudění je silné, takže s sebou vtáhne také prach usazený na podlaze. A ten se pak velmi rád usazuje i přímo uvnitř přímotopu, důsledkem čehož se snižuje účinnost topení. Proto je třeba přímotop pravidelně čistit, například vysavačem. Kdo se bude o topení pečlivě starat, udrží jeho dlouhodobý výkon a prodlouží životnost.

Vhodná sazba pomůže stáhnout účty

Největší nevýhodu však vidí mnoho lidí v ceně za provoz. Není zanedbatelná, ale vhodnou sazbou se dá stáhnout o velmi příjemnou částku. Ten, kdo topí elektřinou, má totiž nárok na zvýhodněnou dvoutarifovou sazbu. Jakmile nastane čas nízkého tarifu (NT), klesá cena elektřiny až o 50 %. V takovém čase je možné nejen bez obav zatopit, ale dělat i další energeticky náročné činnosti, jako je praní, žehlení či vysávání. Naopak v době vysokého tarifu (VT) je elektřina logicky dražší. V takové době je třeba zajistit technické blokování topení pomocí HDO.

Jaké sazby je možné využít:

  • Sazba D35 je určena se do domácností s hybridním (smíšeným) vytápěním, jehož příkon dosahuje alespoň 50 % příkonu proudové hodnoty hlavního jističe. Aby ji bylo možné využít, je třeba do soustavy zapojit i akumulační část. Nízký tarif trvá 16 hodin.

  • Sazba D45d se vyplatí v domácnostech, které přímotopem ohřívají vodu i topí. Podmínkou používání je, aby instalovaný příkon přímotopů byl minimálně 40 % proudové hodnoty hlavního jističe. Nízký tarif trvá 20 hodin denně, po které mohou spotřebitele čerpat elektřinu až o polovinu levněji.
Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko