Strava a naše zdraví: jihoamerická quinoa, příprava a recepty

Quinoa (vyslovuje se keen-wah), česky merlík chilský, latinsky Chenopodium quinoa je tradiční jihoamerická plodina, která se pěstuje ve vysokohorských oblastech již více než šest tisíc let. Inkové ji nazývali "matka zrno" a považovali ji za posvátnou. S oblibou z ní kvasili pálenku s názvem "chica". S objevitelskými výpravami docestovala v 19. století i do Evropy a odtud do zbytku světa.

Quinoa vypadá jako kuskus nebo loupané proso a patří mezi pseudoobilniny. Má vysoký obsah živin, je bohatá na bílkoviny, vápník, železo, mangan, hořčík, draslík, tryptofan, thiamin, riboflavin, kyselinu listovou, beta-karoten, fosfor, vitamin C atd. Vysokým obsahem aminokyselin se přibližuje sóji. Významný podíl aminokyseliny hystidínu je důležitý ve výživě kojenců a malých dětí. Je lehce stravitelná, má nízký glykemický index a neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro celiaky. Působí protizánětlivě, má pozitivní vliv na srdce, cévy, kosti a zuby. Pomáhá při migrénách, depresi, únavě, úzkosti a stresu. Doporučuje se i pro sportovce, protože pomáhá budovat svalovou hmotu. Olej z quinoa je díky významnému množství antioxidantů velmi stabilní a kvalitní.

QUINOA PŘÍPRAVA
Před tepelnou přípravou se doporučuje namočit zrnka quinoa na několik hodin do vody nebo je alespoň promýt studenou vodou. Quinoa má po uvaření nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Vaří se na mírném ohni asi 15 - 20 minut - 1,5 až 2 díly vody (nebo vývaru) na jeden díl quinoy. Většinou se podává jako příloha k jídlům. Je možné ji připravit naslano (se solí, pepřem, zeleninou jako salát, jako alternativu různých obilovin), nebo nasladko (např. na snídani s medem, ovocem, mandlovým mlékem a ořechy). Při pečení se může část běžně používané mouky nahradit moukou z quinoy, čímž se zvýší výživová hodnota jídla.

QUINOA RECEPTY

Quinoa placky / vegeburger
Ingredience na cca 5 porcí: 340 g uvařené quinoy, 4 vejce, 50g nasekaného listového špenátu, 1 polévková lžíce nasekané pažitky, 1 cibule, 1 polévková lžíce strouhaného sýra (nepovinné), 3 stroužky česneku (protlačit), 100 g strouhanky, 1 kávová lžička soli.

Připravíme si quinou podle postupu uvedeného v přípravě quinoy, smícháme ji se všemi ostatními ingrediencemi a necháme odležet cca 1 hodinu na chladném místě. Poté ze směsi vytvarujeme placky, které smažíme z obou stran na malém množství olivového oleje. Surová směs vydrží i dva dny v lednici. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Quinoa s pečenou zeleninou
Ingredience na cca 2 porce: 1 fenykl, 1 cuketa, 2 žluté papriky, 1 červená cibule, 8 cherry rajčat, 5 stroužků česneku, olivový olej, ½ lžičky červené pálivé papriky, sůl, čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj).

Dresink: 4 lžíce olivového oleje, šťáva z půlky citrónu, 1 hrst nasekané petrželky, sůl

Zeleninu očistíme a nakrájíme. Rozehřejeme troubu na 220 °C. Na plech dáme pečící papír a nakrájenou zeleninu. Zalijeme olivovým olejem, přidáme sůl, mletou papriku a zasypeme čerstvými bylinkami. Vše pořádně promícháme a dáme péct do trouby na cca 30 minut. Pokud se peče zelenina, připravíme si quinou podle postupu uvedeného v quinoa příprava a dresink. Upečenou zeleninu pak ve velké míse smícháme s quinoou a dresinkem.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky