Odborník radí: Je rozumné snižovat zálohy za energie?

Topná sezóna se na vyúčtování za energie podílí velkým dílem. Velkou úlevou pro odběratele proto je, když meteorologové předpovídají teplou zimu. Ta je ostatně i letošní rok, stejně jako loni. Sněhu je málo a mrazy jsou mírné. A to se vždy příjemně projeví i na fakturách. Minulý rok proto klesla podle Teplárenského sdružení spotřeba tepla zhruba o 15 %. Domácnosti tak ušetřily ročně tisíce korun. Ti, kteří si sami topí elektřinou či plynem, získali nazpět přeplatek až deset tisíc korun. Nabízí se otázka, jestli není vhodné snížit zálohy za energie, a ušetřit tak každý měsíc pár stovek.

Podstatná je výše záloh

Vyměření zálohových plateb je pro každou rodinu individuální – vždy se odvíjí od konkrétní spotřeby za předchozí období a předpokládané ceny energií. Pokud se tedy skokově nezvýší či nesníží spotřeba, odběratel by neměl být zaskočen vysokými nedoplatky.

Mimořádně teplé zimy samozřejmě boří tyto zvyklosti. Vytápět se příliš nemusí, a to pomáhá šetřit peníze. Není však zaručeno, že podobně příznivá zima se bude opakovat i nadále. Podstatné snížení záloh by proto mohlo přinést nemilé překvapení v podobě obrovského nedoplatku.

Pokud snižovat, tak opatrně

Pokud ale přesto odběratel uvažuje o tom, že si zálohy sníží, měl by postupovat obezřetně. Ani samotní dodavatelé nedoporučují razantní škrty a shodují se na tom, že je daleko lepší zaplatit pár stokorun měsíčně navíc a těšit se na přeplatky, než být zaskočen dlužnou částkou. Doporučují snížit zálohové platby zejména těm, kteří očekávají razantní snížení spotřeby, nebo jim přijde navýšení záloh na následující období neadekvátní.

Výše záloh je každopádně věcí dohody a odběratel ji může bezplatně změnit dle svého uvážení. A to několika způsoby:

- telefonicky na zákaznické lince,

- prostřednictvím on-line zákaznického formuláře,

- osobně na pobočce dodavatele,

- případně zasláním e-mailu, SMS.

Úsporu zaručí spíše vhodný dodavatel

Ušetřit by chtěl každý. Jít na to ale formou nižších záloh a doufat, že se člověk „vejde“ do limitu je ovšem zbytečný risk. Daleko lepší je porozhlédnout se, zda neexistuje výhodnější dodavatel. Ceny jednotlivých obchodníků se výrazně liší. A kdo si vybere správně, může oproti stávajícímu dodavateli ušetřit tisíce korun ročně. Ať už je zima teplá, nebo mrazivá. A není ani třeba složitě studovat jednotlivé ceníky dodavatelů. K porovnání nabídek stačí využít jednoduchý on-line srovnávač, který nabízí portál Ušetřeno.cz. Za pár minut spočítá konkrétní úsporu a navíc umožňuje o samotnou změnu požádat i z pohodlí domova.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko