Strava a naše zdraví: jihoamerický amarant (laskavec), příprava a recepty

Amarant pochází z Jižní Ameriky. Byl základní potravinou Inků a Aztéků (nazývali ho "svatým zrnem") a dnes je považován za plodinu budoucnosti. U nás je amarant známý pod názvem laskavec a pěstuje se jako okrasná rostlina. Patří mezi pseudoobilniny.

Amarant obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, hlavně esenciální aminokyselinu lysin, která podporuje tvorbu mozkových buněk a má důležitý vliv na duševní rozvoj dětí. Pro svůj obsah vlákniny, vitamínů (B1, B2, C a E), minerálních látek a stopových prvků (draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek a železo) patří mezi nejvýživnější rostliny na světě. Jeho rostlinný tuk obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které působí v organismu na snižování špatného cholesterolu v krvi.

V obchodech najdeme amarantovou mouku, olej, vločky, semínka, těstoviny či extrudované chlebíčky. Amarant bývá i součástí některých sladkostí, jako jsou amarantové křupky, tyčinky, sušenky či dokonce dětská výživa. U nás je známá hlavně amarantová mouka a výrobky z ní, které neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro výživu lidí s celiakií, čili při bezlepkové dietě. Ale i pro zcela zdravé lidi má díky vysoké nutriční hodnotě amarantu význam částečně nahrazovat pšeničnou mouku právě moukou amarantovou. Při vytvoření směsi amarantu s pšenicí, nebo rýží dostaneme vyváženou směs, která odpovídá složení proteinu vaječného bílku a je vhodná pro sportovce, těžce pracující, pacienty v rekonvalescenci apod. Amarant je vhodný i pro vegetariány a vegany kvůli dodání kvalitních bílkovin. Unikátní je zastoupení cukrů v amarantové mouce, protože amarant neobsahuje jednoduché cukry, pouze složené, má proto nízký glykemický index a je vhodný při diabetické dietě u lidí trpících cukrovkou a u obézních lidí.

AMARANT - PŘÍPRAVA

Amarant vždy propláchneme vodou. Jeho příprava je podobná přípravě rýže, tj. 1 hrnek amarantových semínek na 1,5 - 2 hrnky vody a špetku soli. Vaří se, dokud se všechna voda neodpaří, cca 20 minut. Používá se hlavně jako příloha k jídlům.

AMARANT - RECEPTY

Amarant s kuřecími prsy (2 porce)

Ingredience: 1 ks kuřecích prsou, 1 PL olivového oleje, 6 ks oliv, 200 g uvařených amarantové semen, pepř, sůl.

Amarant uvaříme podle postupu uvedeného v přípravě amarantu. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. V misce je smícháme s kořením a solí. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem je opražíme dozlatova z každé strany. Následně smícháme uvařený amarant s nakrájenými olivami a servírujeme s opraženými kuřecími prsy.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky