Naše zdraví: plísňové a kvasinkové infekce - příčiny, příznaky a diagnóza

Příčiny vzniku chronických plísňových a kvasinkových infekcí

Od konce 20. století vidíme nárůst chronických plísňových a kvasinkových onemocnění. Jako u většiny chronických onemocnění, je i u těchto infekcí vždy více příčin vzniku a velkou roli hrají i psychické příčiny. Prvotní příčina dalších ložisek plísňových infekcí v těle se zpravidla nachází ve střevech.

Hlavní příčiny vzniku chronických plísňových infekcí:

1.Nesprávné stravovací návyky
Nadměrná konzumace rafinovaného cukru, soli, mléka a mléčných výrobků, bílé mouky, bílé loupané rýže, konzervačních prostředků, ...

2.Rozsáhlé používání léků, anabolických steroidů, kortikosteroidů, širokospektrých antibiotik, hormonální antikoncepce atd.
Všechny tyto látky a ostatní chemická léčiva mají nežádoucí vedlejší účinky a představují zátěž pro střeva a játra. Nacházejí se ve formě léků nebo jako zbytkové látky v jídle (hlavně v mase a mléce). Například dlouhodobé nebo opakované braní antibiotik má na přemnožení kvasinek velký vliv, protože antibiotika spolu s choroboplodnými bakteriemi ničí i bakterie "správné". V důsledku toho pak dochází k nerovnováze střevní mikroflóry. Mléčné bakterie (laktobacily) napomáhající trávení potravy jsou vytlačovány agresivními druhy kvasinek (např. Candida albicans) a plísní.

3. Oslabený imunitní systém
Například při cukrovce, nádorových onemocněních, AIDS atd.

4. Překyselení organismu
Nejvíce překyselují tělo potraviny jako cukr, maso, výrobky z bílé mouky, mléčné výrobky, alkohol, ...

5. Nedostatek trávicích enzymů

6. Změny hladiny hormonů
Jde o období jako začátek puberty, těhotenství, menopauza, užívání antikoncepčních pilulek (ty často způsobují snížení acidity v pochvě a tím se ochranné mléčné bakterie poševní flóry nemohou dostatečně rozmnožovat a bránit tak vnikání infekcí). Mnohé ženy mají kvasinkovou infekci vždy v období menstruace, kdy se také mění hladiny hormonů.

7. Časté používání projímadel a výplachů střeva bez změny stravovacích návyků
Takovým způsobem střevo "zleniví". Jednorázově naopak může výplach střeva pomoci zbavit se kolonie kvasinek, zejména na začátku boje s kvasinkami.

8. Kouření
Nikotin zužuje cévy, čímž se výrazně snižuje prokrvení rukou, nohou, mozku, dásní, střeva atd., Což podporuje množení kvasinek a následně například i vznik paradentózy.

9. Trvale oslabené střevo
Při střevních onemocněních jako kolitida, Crohnova choroba, celiakie, při vředech nebo dlouhodobé zácpě.

10. Akumulace toxinů v trávicím systému

11. Nesprávná hygiena intimních míst a spodní prádlo ze syntetických materiálů

12. Psychické příčiny
Hlavně stres, nespokojenost v některé oblasti života (u žen často v partnerské oblasti), zloba, nedostatečná schopnost obrany, neschopnoť přetransformovat negativní impulsy, úzkosti, ...

Projevy/příznaky plísňových a kvasinkových infekcí

Přítomnost plísňové infekce v těle se dá jen velmi těžko rozpoznat, protože její projevy bývají u jednotlivců velmi rozdílné. Projevy/příznaky kvasinkové nákazy u dospělých jsou často natolik všeobecné, že je lékař bez dalších diagnostických vyšetření jen velmi těžko může přičíst na vrub kvasinkové infekci. Hodně krát se stává, že i laboratorní testy jsou negativní.

Nejběžnější projevy přemnožení plísní a kvasinek v těle jsou:

• chronické zažívací a vylučovací obtíže: nafouknuté břicho, bolesti břicha, časté nadýmání a průjem, které se projevují zejména po snědení sladkostí, škrobovin nebo vypití většího množství piva či vína, střídání průjmu a zácpy a jiné poruchy trávení a vylučování

• dušnost a problémy se srdcem, které jsou navzdory lékařským nálezem v normě a které se často označují jako psychosomatická choroba srdeční (střeva se při nafukování totiž často naplní plynem do takové míry, že začnou tlačit na bránici, plíce a srdce)

• neodolatelná chuť na sladké nebo na chléb

• bílý povlak na jazyku, který se dá jen velmi těžko odstranit

• zápach z úst

• alergie

• ekzémy a vyrážky

• plísňová onemocnění nehtů a kůže

• pálící šupinkovité fleky mezi prsty na nohou

• pálící a svědící červené vyrážky při konečníku, které někdy mokvají

• svědění konečníku

• svědění celého těla

• zvýšená tvorba lupů, vypadávání vlasů a svědění hlavy

• suché dlaně a šupinatá kůže

• opakované záněty pohlavních orgánů (vaginální mykóza)

• časté záněty močových cest

• brnění v nohách

• časté ušní záněty s hnisavými výtoky

• zvětšené uzliny (zejména na krku)

• svědění a pálení očí

• chronický únavový syndrom

• bolesti kloubů

• poruchy pozornosti a paměti

• závratě, točení a bolesti hlavy

• deprese a apatie

• stavy úzkosti, ...

Některé druhy kvasinek a plísní se spolupodílejí na vzniku chorob jako jsou: kardiovaskulární poruchy, revma, artritida, dna, astma, gastritida, tuberkulóza, nádorová onemocnění atd.

Stanovení diagnózy
Plísňové a kvasinkové onemocnění je tak trochu "diagnostický chameleon", protože u každého člověka se může projevovat jinak. Lékařské vyšetření ke zjištění zvýšené přítomnosti kvasinek jsou především vyšetření moči, stolice, krve a lokální vyšetření gynekologické mikroflóry (kultivace). Při podezření na mykózu je z podezřelé kůže nebo sliznice odebrán povrchový stěr. Invazivní růst plísní, čili vniknutí do hlubších tkáňových vrstev, je dokazatelný jen pomocí vzorku tkáně a vyžaduje odebrání vzorku z příslušného orgánu resp. tkáně.

Lékaři jsou k diagnóze plísňové či kvasinkové infekce často nepochopitelně skeptičtí a nechtějí ani provést potřebná vyšetření. Případná antibiotická a fungicidní (antimykotická) léčba má navíc spíše devastující následky, neboť jsou narušeny potřebné symbiotické mikrobiální vztahy ve střevním traktu. Pacientům proto často nezbývá než vzít své zdraví do vlastních rukou a pustit se do alternativní léčby.

Laické diagnostické metody:

1. Slinový test na bílou kvasinku Candidu albicans.
Hned ráno, spíš než se napijete, najíte nebo si vyčistíte zuby, nalijte vlažnou vodu do průsvitného sklenice, nasbírejte slinu v ústech a vyplivněte ji do sklenice s vodou. Přibližně po půl hodině se do sklenice podívejte a zkontrolujte, zda se něco změnilo.

pokud slina plave na vodě a objevují se tenké prameny visící pod ní - slabá infekce
pokud slina plave ke středu poháru a zůstane tam - středně silná infekce
pokud slina plave ke dnu a voda je přitom zakalená - silná infekce

2. Použít seznam příznaků/projevů plísňové infekce
Zaškrtněte každý problém, se kterým se potýkáte a nakonec uvidíte, kolik z nich je opravdu izolovaných a nesouvisejících s jinými, a kolik jich vybízí zamyslet se nad hlubší společnou příčinou.

Přečtěte si první díl Strava a naše zdraví: plísňová a kvasinková infekce - vysvětlení pojmů i další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky