Naše zdraví: plísňové a kvasinkové infekce - alternativní léčba

Protiplísňová (protikvasinková) dieta plus lokální léčba jsou u infekcí způsobených přemnožením plísní/kvasinek (kandidóza, mykóza, soor, ...) velmi důležité prostředky léčby, ale v mnoha případech, zejména u dlouhodobých chronických nebo systémových infekcí, nedostačující.

V takových případech je nutná komplexní léčba včetně detoxikace, posílení imunity, změny životosprávy a mentálních postojů. Při chronických a systémových plísňových infekcích by protiplísňová (protikvasinková) kúra měla trvat přibližně od 3 do 6 měsíců. Začíná se vždy detoxikací, po níž následuje protiplísňová dieta včetně protiplísňových doplňků stravy a jiných opatření.

1. DETOXIKACE STŘEV A JATER
V případě přemnožení plísní/kvasinek je vhodný vodový půst, případně 3 denní půst se zeleninovými šťávami (nikdy ne samotná šťáva z červené řepy) spolu s kvalitními probiotiky a klystýrem (po klystýru vždy doplnit elektrolyty do těla, například vypitím sklenice slané vody). Pro ty, kteří nejsou schopni se postit, je vynikající alternativou 2 denní ajurvédská detoxikace.

K vyčištění tlustého střeva je možné použít i klystýr, hydrocolonterapiu, jógovou střevní sprchu a různé detoxikační přípravky. Při problémech s kvasinkami se osvědčil hlavně zelený jíl a chlorella.

Po úvodní detoxikaci následuje 7 denní protiparazitálna kúra, tzv. protiparazitálny program Dr. Clarkové.

Detoxikace jater následuje vždy až po detoxikaci střeva a protiparazitní kúře. K vyčištění jater je možné použít různé bylinné přípravky, hlavně ostropestřec mariánský (carduus Marianus) nebo detoxikační kúru s panenský olivovým olejem a citrónovou (grapefruitovou) šťávou.

2. PITNÝ REŽIM
Pít hodně pramenité nebo filtrované vody (může být i převařená voda) s pár kapkami citronu a detoxikační čaje (nikdy nepít během jídla). Během léčby se doporučuje vypít 8 sklenic vody denně. Zvýšeným pitným režimem se dá vyhnout silným detoxikačním projevům, kdy tělo reaguje na toxické látky z rozpadajících se kvasinek.

Každé ráno vypít sklenici převařené teplé vody s vymačkanou citrónovou šťávou (nebo lžící bio jablečného octa) a dát si 2 lžíce panenského olivového oleje nalačno.

3. PROTIPLÍSŇOVÁ/PROTIKVASINKOVÁ DIETA
Základem Protikvasinková diety je vyloučit potraviny, které způsobují růst kvasinek. Cílem diety je dosáhnout rovnováhy mezi kvasinkami a zdravými bakteriemi v těle. Doporučení získané z různých zdrojů se často velmi liší. To, co se někde doporučuje se jinde pro změnu zakazuje. Každý člověk je jiný, každému tedy může pomoci něco jiného. Protikvasinková dieta je obecné doporučení, které skupiny potravin je vhodné ze stravy zcela vyloučit, případně velmi omezit. A z potravin povolených si pak každý může vybrat potraviny "na míru", které mu budou vyhovovat, ať už podle jeho krevní skupiny, ajurvédského nebo čínského typu, ... Protikvasinková dieta je dost náročná. Není však dobré se kvůli ní stresovat. Jídlo by mělo být potěšením.

Co nejíst:

Bílé jedy: cukr a výrobky obsahující cukr, kravské mléko a výrobky z kravského mléka, ztužené rafinované oleje a tuky, bílou mouku, loupanou bílou rýži a kamennou sůl. Ze sladidel je povolena pouze stévie, melasa a obilné slady. Z mléčných výrobků jsou povoleny kvalitní neslazené skopové a kozí jogurty nebo zakysané nápoje s probiotickou kulturou.

Rafinovaný cukr je hlavní potravou plísní a kvasinek. Během 20. století stoupla spotřeba rafinovaného cukru zhruba 100 krát. Bílý cukr není jen návykovou látkou, která našim smyslům dělá dobře, ale především zdrojem energie, putující téměř okamžitě do krve. Pokud tuto energii rychle nezužitkujeme neboli nespálíme, např. nějakou fyzickou aktivitou, přebytek se uloží v podobě tukových zásob.

Neodbytná chuť na sladké není však způsobena pouze záplavou reklam na sladkosti, ale především ji mají na svědomí právě přemnožené plísně/kvasinky (zejména Candida albicans), které se cukrem živí. Za pravidelný přísun živin jsme pak odměňováni nepřirozenou krátkodobou euforií, vyvolanou vyloučenými neurotoxiny z uspokojených hub.

Ostatní:

Kvasnice/droždí (a výrobky obsahující kvasnice/droždí jako chléb, pečivo, koláče, ...), živočišné tuky a bílkoviny (po 3 - 4 měsících je možné zařadit do jídelníčku libové maso, ryby a vejce v bio kvalitě), umělá barviva a konzervanty (tzv. nebezpečné "éčka"), dochucovadla (kečup, hořčice, majonéza, tatarská omáčka, ocet), alkohol, kávu, černý čaj, ovocné džusy a slazené nápoje.

CO JÍST
Zásaditou stravu, čili hodně zeleniny s nízkým obsahem sacharidů, jako je listová zelenina, brokolice, paprika, cuketa, květák, rajčata, zelená fazole, ředkvičky atd. Pokud jde o ovoce, prvních 10 dní až 2 týdny Protikvasinková diety se doporučuje ovoce nekonzumovat (výjimkou jsou citrón, limetka a avokádo), později je možné zařadit i kyselé ovoce, hlavně greipfruty, pomeranče, kiwi, hrušky, jablka a bobulovité ovoce. Doporučuje se 75 % stravy konzumovat v syrovém stavu, případně krátce podušené nebo připravené na páře, aby se ve stravě zachovalo co nejvíce enzymů, které jsou velmi prospěšné při trávení, zbavování se toxinů a čištění krve. Vhodná je celozrnná rýže, Amarant, quinoa, pohanka, jáhly, naklíčená čočka, kyselé zelí, kvalitní kozí nebo ovčí probiotické jogurty, žitný kváskový chléb, oříšky, semena, kokosový a olivový olej. Po 3 - 4 měsících je možné zařadit do jídelníčku i libové maso, ryby a vejce v bio kvalitě. Na internetu je možné najít mnoho receptů při Protikvasinková dietě a ve světě již existují i protikvasinkové restaurace.

Každý den si dát čerstvý česnek nebo výtažek z česneku. Velmi účinné je nadrobno nasekat/nastrouhat 2 stroužky česneku a nechat ho vyluhovat 1 hodinu ve vodě. Pak to vypít celé is drtí.

4. PODPŮRNÉ PROSTŘEDKY
Detoxikace pouze stravou může podle míry postižení trvat řádově měsíce až roky, proto je vhodné tyto přirozené tělesné procesy podpořit vhodnými Protikvasinková (antimykotickými) prostředky. Stačí si vybrat 1 nebo 2 doplňky a po měsíci vystřídat jinými, aby si na ně tělo nezvyklo.

Protikvasinkové doplňky:

• extrakt z greipfrutivých semínek
• šťáva z celých listů aloe vera
• oreganový olej
• kyselina kaprylová (v kapslích nebo přímo v bio kokosovém oleji)
• bylinný elixír Fungilen
• Joalis Candid a Joalis Yeast
• extrakt z olivových listů
• byliny: skořice, hřebíček, oregano a šalvěj
• zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený ječmen, zelená pšenice)
• propolis
• neem
• čaje: lapacho, mate a Korsický čaj z mořských řas
• Kombucha - účinky, dávkování a domácí příprava (některé zdroje ji nedoporučují)
• koloidní stříbro

Na podporu imunity:

• colostrum
• lněné semeno a lněný olej

Lokální léčba (při mykózách):

• přípravky s olejem z čajovníku (tea tree oil) nebo s extraktem z greipfrutových semínek
• u vaginálních infekcí rozdrtit několik stroužků česneku, zabalit směs do jemné látky a vložit přímo do pochvy

PROBIOTIKA
Probiotika (lactobacily, "dobré" mléčné bakterie) by se neměly užívat s jídlem ani najednou s Protikvasinková doplňky. Ideální je brát protikvasinkové doplňky ráno a probiotika večer, nebo opačně. Nejlepší druhy probiotik jsou acidophilus a bifidus. Vybírejte si pouze kvalitní probiotika s dostatečným množstvím živých probiotických kultur (Lactobacillus acidophilus ND, Ferzym, ...) a skladujte je v chladničce.

 

5. Neužívat žádná ANTIBIOTIKA, steroidní hormony ANI hormonální antikoncepci

6. CVIČIT A RELAXOVAT
Cvičit každý den alespoň 30 minut, aby se stimuloval lymfatický oběh, který pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Spát alespoň 7 hodin, najít si každý den čas na meditaci nebo relaxaci.

7. Mentální PRÁCE
• Hodně se smát, optimisticky myslet, ...
• Udělat si seznam spouštěčů stresu a situací způsobujících stres, nervozitu nebo frustraci a změnit reakci nebo postoj k nim (zkusit se na to podívat nezaujatě).
• Zjistit, ve které oblasti života je velká nespokojenost a změnit to.

8. DOPLŇKOVÉ TERAPIE
Nejvhodnější terapie jsou: moxování, aromaterapie, masáže, kartáčování kůže před sprchováním, sauna, akupunktura, homeopatie (konstituční léčba případně doplněna i homeopatik Candida albicans - v akutní fázi kvasinkového onemocnění se doporučuje začít s potencí 5CH v dávkách 5 kuliček 3x denně, v další fázi léčby je možné přejít na vyšší potenci 30CH)   

PREVENCE NEBO JAK SE CHRÁNIT

Velmi důležité je udržovat si silný imunitní systém, dodržovat správnou životosprávu, jíst hodně ovoce, zeleniny a potravin s obsahem vlákniny, které udržují střeva v dobrém stavu a několikrát do roka si udělat detoxikační kúru (hlavně detoxikaci střeva a jater). Po léčbě antibiotiky vždy zařadit do jídelníčku zejména větší množství kyselomléčných výrobků nebo brát probiotika, které se postarají o obnovu přirozené střevní mikroflóry.

Přečtěte si první Strava a naše zdraví: plísňová a kvasinková infekce - vysvětlení pojmů a druhý díl článků Naše zdraví: plísňové a kvasinkové infekce - příčiny, příznaky a diagnóza

I další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky