Domácí lékárna: jarní zdraví zajistí česnek, cibule a křen

Zdravá zelenina a nejsilnější bojovníci za naše zdraví jsou česnek, cibule a křen. Česnek, cibule a křen jsou u nás pěstované a staletími ověřené jako domácí léčiva i součást kuchyňských receptů.

Česnek je z mongolských stepí
Původní, planý česnek rostl v Mongolsku a postupně se rozšířil do Číny i Egypta, používali ho v Římě i Řecku. Již staré národy věděly, že má léčebné a posilující účinky.  

Česnek jako lék
Nejzdravěji působí samozřejmě česnek syrový, tepelně nezpracovaný. Česnek má protizánětlivé účinky a funguje jako přírodní antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu i trávení.

Je bohatý na vitamíny A, B, C, a minerály vápník, selen a jód. Obsahuje celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce a pročisťuje cévy, reguluje množství cukru v krvi, pomáhá při bolesti v krku a usnadňuje vykašlávání. Ne nadarmo bývá česnek označován za všelék.

 Jak poznat "český česnek"
Celkem snadno můžeme při nákupu poznat, zda se jedná o český česnek nebo česnek ze zahraničí, například ten čínský. Český česnek má uvnitř stvol a stroužky pouze po obvodu. Česnek z dovozu má i střed vyplněný drobnějšími stroužky. Odrůdy česneku registrované a pěstované v Česku jsou vesměs výraznější, štiplavější chuti.

Cibuli znali američtí indiáni
Cibuli běžně používali původní indiáni amerického kontinentu. A na cibuli si již určitě pochutnávali staří Sumerové a Egypťané, Římané i Řekové. V Čechách se první písemné zmínky o pěstování cibule objevují poprvé v 16. století.

Léčivá cibule
Zelenina, jakou je cibule, je nejen oblíbenou ingrediencí, ale i velkým pomocníkem pro vaše zdraví. Posiluje imunitní systém a snižuje riziko trombózy a hladinu cukru v krvi.

Když konzumujete velké množství cibule, sníží se vám riziko vzniku rakoviny žaludku. Cibule navíc snižuje i riziko výskytu rakoviny prostaty, a dokonce jícnu. Podle babských rad by člověk měl sníst nejméně šest cibulí týdně.

Je ale třeba dbát na to, abyste cibuli používali vždy čerstvou. Nakrájená cibule totiž po 12 až 24 hodinách začne vytvářet jedovaté toxiny. Můžete z toho dostat i žaludeční infekci.

Oblíbenost druhů cibule se podle zemí různí. Je škoda, že u nás mnoho druhů příliš neznáme a nevyužíváme, rozhodně by obohatily náš jídelníček. Výborná do salátů je čerstvá a tepelně neupravená jarní cibulka na fotografii.

Křen je známý od 2.století
Křen pravděpodobně pochází z jihovýchodní Evropy a z území dnešní jihovýchodní Ukrajiny. K nám, do střední Evropy ho s sebou přinesli Slované v době stěhování národů. Křen byl však používán již od 2. století, což dotvrzují archeologické nálezy.

Kořen s léčivými účinky
Léčivé účinky křenu jsou známé již od starověku, kde se používal zejména jako obklad na obtížně hojitelné rány, omrzliny a na revmatizmus.

Čerstvý křen již v malých dávkách povzbuzuje chuť k jídlu a celkově i činnost trávícího systému. Usnadňuje vykašlávání hlenu a rozpouští ho, léčí záněty dýchacích cest. Pomáhá při infekci ledvin a močových cest, má mírný močopudný účinek.

Křen má vysoký obsah vitamínu C a draslíku. Dále provitamínů A - karotenů, minerálů (železo, hořčík, vápník a fosfor) a antibakteriálních i fytoncidních látek. Preventivně se používá proti chorobám způsobeným bakteriemi, viry, houbami a prvoky.  Jako podpůrný prostředek pomáhá při léčbě žloutenek, zánětů jater a vleklých infekcí močových cest i střev.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky