Malá koupelna: zvětšete koupelnu opticky a využijte úložné prostory

Existují triky, díky kterým můžete koupelnu zvětšit alespoň na pohled. Jedním z nejznámějších je použití zrcadel. Nebojte se proto nad umyvadlo umístit velké ploché zrcadlo, jehož efekt můžete podpořit bodovým osvětlením.

„Světlo obecně je dalším z pomocníků malých koupelen. Čím více prostor prosvětlíte, tím bude působit vzdušněji. Nepříliš vhodné je však centrální osvětlení, použijte raději jasná bodová světla,“ radí Jana Soukup Líkařová, manažerka strategického nákupu a marketingu Keramiky Soukup.

Zajímavých efektů je možné dosáhnout také pomocí moderních LED osvětlení, například v podobě voděodolných pásků. Pokud v koupelně nemáte okno, zvažte jiný zdroj přirozeného světla, například luxfery. 


Koupelnu zvetšíte světlými barvami

Také pomocí správného obkladu je možné docílit přirozeného zvětšení prostoru. „Dnešním trendem už není vybírat do malých koupelen malé formáty, mohou se použít i větší, ale volila bych světlejší odstíny. Dlažba by pak měla být o pár odstínů tmavší než je obklad. Z technického hlediska doporučuji kalibrované obklady se začištěnými spárami, aby se daly pokládat co nejblíže k sobě, tím se prostor sjednotí,“ vysvětluje Jana Soukup Líkařová.

Malým koupelnám neprospívají velké barevné kontrasty, dokonce si můžete dovolit použít na obklad i dlažbu stejný odstín barvy. Opticky koupelnu také zvětší tenké vodorovné proužky, které vytvoříte pomocí listel či mozaiky. V některých případech koupelně pomůže, když ji neobložíte až do stropu.

Pro obkládání obdélníkových tvarů platí, že horizontální umístění prostor opticky rozšíří, vertikální položení naopak oddálí strop.

Malá koupelna musí mít důmyslné úložné prostory
Prostory pro ukládání čisticích prostředků, ručníků, kosmetiky apod. jsou nezbytnou součástí každé koupelny. V té malé však musí být řešeny co nejpraktičtěji. „Ideální jsou různé závěsné hrazdy na pověšení ručníků, vestavěné koše na prádlo a především pro dámské nezbytnosti dělené šuplíky. Také prostor kolem zrcadla je možné osadit poličkami na přípravky denní potřeby,“ říká Jana Soukup Líkařová.

Optickému zvětšení koupelny napomůžete také čistým a střídmým stylem. Lehkost a vzdušnost zajistí třeba skleněné a drátěné programy. Rozhodně nic robustního. V malé koupelně platí více než jinde, že bychom měli udržovat pořádek a na očích ponechat opravdu jen ty nejpoužívanější věci, jinak vše ukrýt do skříněk.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna