Strava a naše zdraví: jak je to s nezbytnými bílkovinami

Bílkoviny nebo proteiny jsou vysokomolekulární organické sloučeniny složené převážně z aminokyselin. Jsou základními stavebními látkami organizmu, ovlivňují imunitu, podílejí se na výstavbě svalové hmoty a dalších tkání, na tvorbě hormonů, enzymů, jsou nezbytné pro správnou funkci těla. Aminokyseliny se dělí na neesenciální (nenasycené) a esenciální (nasycené). Neesenciální aminokyseliny si organismus vytváří sám, esenciální si organismus nedokáže vytvořit, a proto je musí přijmout stravou.

Bílkoviny jsou buď živočišného nebo rostlinného původu. Živočišné bílkoviny musí být nejprve rozloženy na jednoduché aminokyseliny, aby je tělo mohlo využít, čili jejich trávení je pro tělo mnohem náročnější a vzniká více odpadních látek. Rostlinné bílkoviny jsou jednoduché aminokyselinové struktury, které při trávení tělo připravují o mnohem méně energie. Živočišné bílkoviny se nacházejí v mléčných výrobcích, sýrech, rybách, mase, vejcích a podobně, rostlinné bílkoviny jsou obsaženy v luštěninách, ořechách, obilí, obilných výrobcích.

Trávení bílkovin začíná v žaludku a pokračuje v dvanáctníku. Pokud se aminokyseliny dostanou do střeva, začíná jejich vstřebávání a přechod přímo do krve. Nevyužité aminokyseliny procházejí ledvinami a vylučují se močí. Proto je v případě onemocnění ledvin třeba snížit příjem bílkovin. Každý gram bílkovin dodává 4 kalorie. Bílkoviny, které přijímáme stravou a které převýší naši potřebu, se mění na glukózu a dodávají energii. Při trávení a metabolismu bílkovin vzniká mnoho kyseliny močové, kyseliny fosforečné a kyseliny sírové. Tyto kyseliny působí na tkáně dráždivě a zánětlivě. Protože bílkoviny jsou vlastně dusíkaté sloučeniny s vysokým obsahem fosforu, při jejich nadměrné konzumaci dochází k vyplavování vápníku a dalších elektrolytů z těla.

Bílkoviny jsou vysoce kyselinotvorné, takže snižují hodnotu pH v těle. To má za následek zánětlivé procesy v tkáních a jejich oslabení. U lidí s oslabenými nadledvinami vysokoproteinová strava způsobuje, že játra produkuje velké množství cholesterolu, který se pak ukládá v celém těle (hlavně v cévním systému) a v žlučníku se začnou tvořit kameny. Častá konzumace masa je často spojována i s rakovinou střeva.

Bílkoviny by měly tvořit 10% našeho denního energetického příjmu. 20 až 40 gramů bílkovin denně zcela stačí, ale většina lidí každý den zkonzumuje 150 až 200 gramů. Při nadměrné spotřebě bílkovin dochází k poškození jater, slinivky, ledvin a střev.

Přečtěte si i další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky