S LED žárovkami klesnou výdaje za svícení až o 90 %


Správným výběrem osvětlení lze snížit spotřebu za svícení až o 90 %. Jak správně vybrat?

Kdo chce ušetřit, měl by přestat používat klasické žárovky s wolframovým vláknem. Spíše hřejí, než svítí – jen 8 % dodané elektřiny se přemění na světlo. Daleko výhodnější jsou úsporné zdroje světla v podobě halogenových a kompaktních zářivek nebo LED žárovek.

Tip redakce: ruku v ruce s vhodným typem osvětlení jde i výhodný dodavatel elektřiny.

Typy úsporných žárovek

Halogenová žárovka

Oproti klasické žárovce pomáhá snížit spotřebu elektřiny o 25 až 30 % a má 2x delší životnost. Navíc působí velmi příjemně na oči.

Kompaktní zářivka

Sice má pomalejší náběh na plný výkon (přibližně 2 minuty), ale také až o 80 % menší spotřebu oproti obyčejným žárovkám. I životnost je výrazně lepší – vydrží až 10x déle.

LED žárovka

LED žárovka je z této trojice nejúspornější. Umí snížit účty za svícení až o 90 %. Má navíc dlouhou životnost, je odolná a rozzáří se okamžitě. I přes vyšší pořizovací cenu se skutečně vyplatí.

I energetická třída napoví

Se správným výběrem pomohou také energetické třídy. Díky nim lze velmi snadno porovnat spotřebu. Stupnice je úplně stejná jako u ostatních výrobků – od A po E. Nejlepší je energetická třída A+ či A++. Jednoduše řečeno pomohou ušetřit nejvíce peněz. Naproti tomu energetické třídě E by se měl člověk vyhnout. Účty se díky nim mohou zvýšit až 10x.


Zdroj: Ušetřeno.cz


Tři jednoduché rady

Bojovat proti vysokým účtům za svícení lze i jednoduchými triky.

1. Zhasínat tam, kde nikdo není, je základ

Není jednodušší rady než zhasínat. Zvláště tehdy, pokud se do místnosti vrátí člověk až za déle než pět minut. V místnostech, kde se často rozsvěcuje a zhasíná, je vhodné instalovat vypínače s pohybovým čidlem. Senzory pomáhají šetřit energii. Třeba i tím, že samy myslí na to, aby světlo ve správnou chvíli zhaslo.

2. Správné použití žárovek hraje svou roli

Tam, kde se pravidelně a trvale svítí (obývací pokoj, ložnice, kuchyně), jsou vhodné kompaktní zářivky. Do místností, kde se často zapíná a vypíná světlo, se budou hodit halogenové žárovky. Nejuniverzálnější je LED osvětlení – hodí se všude.

3. I vhodná péče o světla udělá své

Energetickou náročnost sníží i tak jednoduchá věc jako údržba osvětlení. Je proto vhodné samotné žárovky i lampy otírat od prachu, který by mohl snižovat účinnost osvětlení.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko