Další historická památka zachráněná: kolotoč na Letné bude opravený

TNBiz, 20.3.2015

Právě zmíněné Národní technické muzeum, v jehož majetku kolotoč je, plánuje v nejbližší době opětovné spuštění této unikátní atrakce pro veřejnost. Rozpočet rekonstrukce činí 8 milionů korun, oprava novorenesančního opláštění spolkne polovinu peněz, druhá půlka této částky padne na interiér, tedy hlavně na koně a autíčka. Opravu opláštění kolotoče zaplatí ministerstvo kultury, na rekonstrukci interiéru vznikla veřejná sbírka.

Zajímavostí je, že kolotoč původně nestál na Letné, ale na Královských Vinohradech. Odtamtud byl přestěhován v roce 1894 na jedno z nejrušnějších míst tehdejší Prahy. Z jedné strany tudy vedla komunikační tepna ze Starého města přes Eliščin (dnes Štefánikův) most a po vodní lanové dráze a na druhou stranu pokračovala první pražská elektrická dráha.

Unikátem kolotoče jsou figuríny koní, které nejsou vyřezávané ze dřeva, ale jsou vycpané slámou a potažené pravou koňskou kůží. Koní různých velikostí je v kolotoči celkem 19, původní sedla a uzdění se dochovala u čtyř z nich. Ve 30. letech minulého století byly na kolotoči nahrazeny čtyři dřevěné lavice autíčky, dvě jsou dřevěná a dvě plechová. Točnu kolotoče původně poháněl člověk, který byl schovaný v prostoru pod podlahou. To ovšem trvalo jen krátce, po přestěhování kolotoče na Letnou byl sluha nahrazen elektromotorem. Jízdu kolotoče doprovázela muzika z orchestrionu, ten ale bohužel ukradli zloději v roce 1994. Národní technické muzeum už má ale náhradu, o hudební doprovod tak návštěvníci atrakce v budoucnu nepřijdou.

Muzeum získalo kolotoč do svých sbírek v roce 2004 v kritickém stavu. Vedení muzea teď dělá vše pro to, aby sehnalo dostatek finančních prostředků na rekonstrukci a mohlo kolotoč co nejdříve otevřít znovu pro veřejnost.

Přispět libovolnou částkou můžete i vy, a to na transparentní účet číslo 107-9304750207/0100.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba