Čím výrazně přispějete k vašemu spokojenému spánku?

REKLAMA       Jiřina Kavková, 19.5.2015

Také patříte do skupiny těch lidí, kteří mají problémy se svým spánkem? Pokud ano, pojďme se společně podívat na to, čím ho můžete vylepšit. V první řadě je to samozřejmě vaše postel a matrace. Obojí by mělo být pevné a kvalitní, měly byste mít dostatek prostoru a samotná matrace by měla poskytnout dostatečnou oporu vašemu tělu.

S volbou správné postele a matrace ale může souviset i celkový design vaší ložnice, protože i ten má vliv na to, jak se cítíte a jak se vám spí. Funkční ložnicová sestava tak zajistí, že vaše tělo bude spokojeno po fyzické stránce a celkový design zase to, že bude spokojeno i po stránce psychické. Vše můžete doplnit také volbou správné barvy. Určitě pamatujte na to, že do ložnice se nehodí těžké a tmavé, nebo také velmi výrazné barvy. Správnou cestou jsou lehké a světlejší odstíny. I ty dokážou působit na naši mysl.

Myslete i na pohodlí při spánku

Druhou cestou, jak svůj spánek výrazně vylepšit, je samozřejmě i pohodlí, které během spaní máte. Zde určitě hraje hlavní roli povlečení. Dnes na trhu existuje hned několik možností materiálů, které lze zvolit. Těmi nejvyužívanějšími jsou tyto:

• Saténové povlečení

• Bavlněné povlečení

• Krepové povlečení

• Flanelové povlečení

To samozřejmě vybírejte s ohledem na to, jaké je roční období. Například na léto je ideální právě krep, zatímco na zimu je to flanel. S volbou povlečení by měly souviset i přikrývky a jejich vlastnosti. Přikrývky si obstarejte online, a to také s ohledem na to, jak vás má hřát. Správná teplota při spánku, tedy ani teplo, ani chlad, je také základním stavebním kamenem toho, abychom se dokázali dobře a spokojeně vyspat. Určitě připomínat nemusíme, že na zimu raději silnější, zatímco na léto slabší varianty.


Bez tmy a ticha to také nepůjde

Důvody, proč spíme v noci, jsou spjaté s naším biologickým režimem a také s tím, že tělo zkrátka v případě tmy usne mnohem lépe a jednodušeji, než za světla. I na to je třeba se zaměřit. Zvláště potom v období letních dní, kdy slunce osvětluje až do pozdních nočních hodin. Proto je třeba na naše okna umístit praktické žaluzie ovládané řetízkem. Jedním rychlým pohybem je zatáhneme a rázem vytvoříme příjemné šero, až úplnou tmu. Tento okenní prvek se ale hodí i ve chvíli, kdy tím rušivým elementem nemusí být nutně jenom slunce, ale může to být třeba i pouliční osvětlení, které také výrazně osvětluje vaši ložnici.

Nepříjemný může být také hluk. Moderní okna dnes mají velmi dobré izolační vlastnosti jak z hlediska tepla, tak i hluku. Stačí je tedy zavřít a ať už se venku děje cokoliv, vy neuslyšíte téměř nic. V takovém případě ale doporučujeme otevřít dveře, jelikož se spokojeným spánkem souvisí i potřebná cirkulace čerstvého vzduchu. A pokud nepřichází z okna, musí přijít odjinud.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry