Bytový designer: jak se liší ceny bytových designerů

REKLAMA       Jana Brožková, 20.5.2015

Výrazně roste počet Čechů, kteří touží po moderním a zároveň vkusném bydlení splňujícím současné standardy, přitom zařídit si takto byt či dům není vůbec jednoduché. Raiffeisen stavební spořitelna zjišťovala, kolik stojí služby interiérových studií napříč Českou republikou. Ve Zlíně si připlatíme nejvíce, nejméně naopak v Olomouci. Výsledná cena přitom vychází především ze specifických požadavků zákazníka a náročnosti členění prostor nemovitosti.

V srdci Moravy stojí designéři nejméně 

Služby interiérových designérů jsou mezi Čechy stále oblíbenější. Zájem o moderní a stylově zařízené bydlení zažívá svůj boom, na což pružně reaguje i nabídka služeb bytových designérů. Jejich ceny se však v jednotlivých regionech výrazně liší. Studie Raiffeisen stavební spořitelny mapuje finanční náročnost služeb interiérových studií napříč celou Českou republikou. Jako jednoznačně nejdražší vychází návrhy interiérů od designérů ze Zlínského kraje. V Olomouckém kraji pak stojí služby profesionálů nejméně.

 

Cena vizualizace interiéru od bytového designéra*

Kraj

Průměrná cena v (vč. DPH)

Olomoucký

15 200-26 400

Ústecký

16 500-23 000

Vysočina

19 000-27 000

Královéhradecký

20 000-24 800

Karlovarský

21 920-27 320

Moravskoslezský

22 125-30 000

Jihomoravský

23 920-33 520

Liberecký

24 000-30 200

Plzeňský

26 000-35 800

Jihočeský

26 400-35 400

Středočeský

27 800-39 500

Praha

33 200-50 200

Pardubický

34 900-36 900

Zlínský

38 500-40 500

* Do srovnání bylo zahrnuto celkem 64 studií ve 14 krajích. Cena

vizualizace je určena na modelovém příkladu bytu o rozloze 60 m2. 

 

Díky designérovi předejdete možným komplikacím 

Práce designéra přitom zdaleka nezačíná až u projektového plánu. Ten pravý profesionál a vhodný partner pro realizaci vašeho vysněného domova by vám měl umět pomoci ještě před samotným pořízením nemovitosti. Samozřejmě za předpokladu, že o to budete mít zájem. Rady profesionála z interiérového studia oceníte především ve chvíli, kdy si nevíte rady, jakou nemovitost pořídit či si nejste jistí, zda jste si vybrali správně. Práce se světlem, dispoziční řešení bytu, rozmístění jednotlivých interiérových prvků, to vše je denní chléb odborníka na bytový design, proto se nebojte jeho služby využívat hned od začátku. 

Investice do služeb bytových designérů může s pořízením či úpravami bydlení výrazně pomoci. Čím vyšší částku investujete, tím více se vám vyplatí poradit se o ní hned v úvodu s profesionálem. Vyhnete se tak možným komplikacím a v případě rekonstrukce i nucenému předělávání. Náklady spojené s využitím služeb odborníků na bydlení, mezi něž patří také bytoví designéři, lze navíc v rámci rekonstrukce či výstavby hradit i z úvěru určeného na bydlení,“ uvádí Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. 

Nerozhodujte se jen podle ceny. Zkušenosti rozhodují o kvalitě provedení 

Nikdy nezapomínejte, že v bytě či domě, který si vybavíte, budete trávit podstatnou část svého života. V naprosté většině případů se proto nevyplatí snažit se za každou cenu co nejvíce ušetřit. Na výsledku je to téměř vždy poznat. Cenu bychom nikdy neměli brát jako jediné rozhodující kritérium. Výběru designéra je nutné věnovat také dostatek času. I přes počáteční investici v konečném důsledku ušetříte peníze, čas a nervy.

„Na internetu člověk může najít široké cenové rozpětí za služby designéra. Není však designér jako designér. Často se setkávám s tím, že ne všechny střední a soukromé školy zaměřené na design interiérů své absolventy dostatečně připraví na realitu. Přesto se jejich čerství absolventi i bez dostatečné praxe prezentují jako designéři,“ komentuje zkušenost bytová designérka Hedvika Novotná ze studia NOVOdesign a dodává: „Designér je člověk, který nahlédne do soukromí klienta a bude se mu věnovat třeba i několik měsíců. Důležité jsou proto reference, hotové realizace i to, jak si klient s designérem padnou do oka. Každý designér nabízí různé výstupy své práce a jiný rozsah svých služeb. Proto by si měl člověk předem ujasnit, co všechno od designéra vlastně očekává.“ 

Nebojte se zeptat a zjistěte si výhodnost podmínek hned na začátku

Pokud si necháte zhotovit návrh vybavení v designérském studiu a zároveň nakoupíte vybavení v partnerské síti, můžete navíc na výsledné částce ušetřit i několik desítek tisíc korun. Někteří designéři pak totiž neúčtují cenu za vizualizaci interiéru. „Pokud se s klientem dohodneme na realizaci námi předloženého návrhu interiéru, pak mu tento návrh již neúčtujeme. Není to však obecným pravidlem, a proto by se lidé měli o této možnosti informovat u každého studia předem,“ komentuje finanční náročnost služebJihomoravském kraji Jiří Kruták ze studia Kruh – studio s.r.o. v Břeclavi. 

Vizualizace interiéru za 4 týdny 

Při kompletním navrhování interiéru připraví bytový designér návrh dispozičního řešení bytu včetně rozmístění nábytku. Důležité je ujasnění stylu, atmosféry interiéru a barevného akcentu nábytku a doplňků. Samozřejmostí je také návrh vybavení na míru v případě, že si klient přeje bydlet originálně, nebo potřebuje atypické řešení. Pokud klient vlastní svůj nábytek, je nutné s ním při návrhu interiéru také pracovat. Vypracování kompletního návrhu vizualizace zabere přibližně čtyři až osm týdnů. Dobrý bytový designér má většinou diář obsazený minimálně na půl roku dopředu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry