Jak vybrat tu správnou matraci?

REKLAMA       Jiřina Kavková, 22.5.2015

Spánek je přirozenou součástí našeho života. Pokud se podíváme na statistiky a budeme z nich vycházet, tak v posteli trávíme zhruba třetinu našeho života. I proto je důležité zaměřit se na to, aby pobyt v ní byl samozřejmě co možná nejpříjemnější, bez různých problémů. To se kvalitně podepíše také na schopnosti dobře spát, aby tělo mohlo regenerovat a nabrat potřebnou energii. Základem je samozřejmě správná matrace. Pojďme se podívat, jak ji vybrat.

Důležitá je velikost

Prvním krokem je výběr té správné velikosti, protože nám umožní držet se pouze v segmentu těch, které jsou v daných rozměrech k dispozici. Dnes není problém vybrat celou řadu standardizovaných, kam se řadí třeba matrace s rozměrem 200 x 90 v akci 1+1. Ostatně právě ta je naším tipem na jednu z velmi dobrých možností. Stejně tak lze ale sáhnout po dalších standardizovaných velikostech, nebo si v případě potřeby nechat vyrobit rozměr přímo na míru. Pamatujte však, že tato možnost už bude o něco dražší.

Hledíme i na materiál, ze kterého je matrace vyrobena

Při výběru matrace by nás mělo zajímat i to, co je uvnitř. Každý materiál má samozřejmě své klady a mínusy a tak je třeba volit mezi nejlepším poměrem cena výkon. Zde jsou ty nejběžnější varianty, spolu s jejich hlavní výhodou:

• Taštičkové matrace – vysoká prodyšnost

• Pěnové matrace – dobré přizpůsobení našemu tělu

• Matrace s bambusovým vláknem – přírodní materiály

• Molitanové matrace – nízká cena

Samozřejmě materiál, který je součástí matrace, bychom měli vybírat hlavně podle jeho vlastností a také na míru tomu, kdo na něm bude ležet. Například pro ležící jsou určené antidekubitní matrace. A pokud tento pojem slyšíte poprvé, jedná se o typy, které dokážou zabránit případným proleženinám. Jsou ideální pro starší osoby a je jich hojně využíváno třeba i v nemocnicích, kde jsou pacienti odkázáni jenom na lůžko.

Roli hraje i počet zón

Důležitou součástí každé matrace je také počet zón. Klasikou by mělo být rozmezí 5 – 7. Jednotlivé zóny jsou totiž doslova pruhy, které mají jinou tvrdost. A to s ohledem na to, jaká část našeho těla na ní leží. Logicky nejtvrdší místa jsou v oblasti pánve, zatímco nejměkčí u našich kotníků. Jedině tak může být dosaženo toho, že tělo leží ve správné poloze.

Myslete i na postel

Důležitým připomenutím je i informace, že matraci bychom měli vybírat i s ohledem na typ postele. Ne každá je určena pro pevný podklad, nebo pro rošt. Ten je samozřejmě dnes nejvyužívanější, a to jak pro možnost prodyšnosti, tak i možnost polohování. Můžeme tak v posteli nejenom spát, ale také si v ní třeba i pohodlně číst. A je jedno, jaký žánr milujeme. Pro někoho je to fantasy, pro dalšího sci-fi a pro jiné zase kniha knih Bible. Ačkoliv ta může u mnohých lidí vytvářet pousmání, je třeba říci, že i pokud nejste křesťané, může být dobré si ji alespoň jednou za život přečíst. Rozšíříme si tak své obzory a můžeme zjistit, o čem vlastně daná víra je a jaké jsou její základy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry