Bezpečnost domácích prací – není radno ji podceňovat

REKLAMA       Jiřina Kavková, 29.5.2015

Řezné rány, bodné rány, popáleniny, nejen to nám hrozí při domácích pracích. Kromě samotného ručního nářadí, na kterém bychom neměli, v zájmu vlastní bezpečnosti, šetřit, jsou důležité i oblečení, ve kterém pracujeme a okolí, v němž se pohybujeme. Dnes se s Vámi podělíme o pár tipů, jak zvýšit bezpečnost práce v domácích podmínkách. 

Oblečení je základ

Za všech okolností je vhodnější nosit během domácích prací oblečení, které příliš „neplandá“. Snížíte tak riziko toho, že se Vaše oblečení dostane do kontaktu s otevřeným ohněm, že Vám jej vtáhne motor ručního nářadí, nebo že se někde zachytíte.

Toto je minimum, je-li to jen trošku možné, měli byste během stavebních prací doma používat oblečení, které je vyrobeno tak, aby Vám poskytlo alespoň nějakou ochranu před zraněním. Ať už se jedná o boty s ocelovou špicí či „obyčejné“ farmářky, oděru odolné kalhoty, trička apod.

Kromě toho je více než vhodné používat ochranné prostředky, samozřejmě ty, které svým určením odpovídají pracím, které budete provádět (za účelem tohoto existují normy, viz zde). 



Ruční nářadí udržujte v perfektním stavu

Ať už se jedná o způsob uskladnění ručního nářadí, či jeho pravidelnou údržbu spočívající v mazání, čištění a utahování jednotlivých částí ručního nářadí.

Pravidelně kontrolujte zejména přívodní kabely (u elektrického nářadí). Pokud tento kabel jeví jakékoliv známky poškození (obzvláště pozorní buďte v místě, kde kabel vstupuje do nářadí, to je totiž nejvíce namáháno), kabel opravte či raději rovnou vyměňte za nový.

Ruční nářadí používejte k účelu, pro které bylo určeno, nepřetěžujte jej a dodržujte zásady jeho správného skladování.

Pracovní prostředí

Toto zřejmě většina z Vás velmi dobře zná. Pracovní prostředí by mělo být čisté, jakékoliv nečistoty raději ukliďte, zejména pokud se jedná o zdraví nebezpečné látky (např. rozlitý olej, barva apod.). Vždy si nechávejte dostatek volného místa pro manipulaci s ručním nářadím a vlastní práci. Pracujte pouze za příznivých povětrnostních podmínek.

 

Připraveno ve spolupráci se společností BMK CO, velkoobchodem se spojovacím materiálem a ručním nářadím, viz internetové stránky http://www.bmkco.cz/

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky