TEST: jak se nejlépe chránit proti hmyzu?

TNBiz, 12.6.2015

Stávající teplé počasí je jako stvořené pro komáry a řada lidí teď řeší, jak se proti jejich útokům bránit. Možností je několik - od klasických repelentů, přes hmyz odpuzující náramky až po mobilní aplikace, které hmyz zaručeně zažene. Jsou ale skutečně účinné, nebo je to jen způsob, jak z lidí vytáhnout peníze?

Spotřebitelský časopis dTest prověřil účinnost repelentů dostupných v českých obchodech. Repelenty otestovali komáři rodů Aedes a Culex, kteří se u nás vyskytují nejčastěji. Testovány byly za denních o nočních podmínek, na mužích i ženách. Dobrovolníci byli vystaveni dvěma stům hladových komárům.

"Zjišťovali jsme, jak dlouho přípravky účinkují, dobrovolníci byli vystaveni komárům opakovaně každou půlhodinu. Test ukázal, že klasické repelenty fungují poměrně spolehlivě, byť po různě dlouhou dobu. Většina z nich chránila testující zhruba čtyři hodiny, což lze vzhledem k velmi přísným podmínkám testu, kde bylo velké množství komárů na velmi malém prostoru, považovat za dobrý výsledek," řekl vedoucí časopisu Daniel Pavlis.

Propadákem byl naopak náramek proti komárům Aptomia, který před útokem komára dokázal chránit pouhých 11 vteřin. Neosvědčily se ani mobilní aplikace generující ultrazvukové frekvence, kde první komáří štípnutí následovalo zpravidla po několika sekundách.

Nejlépe z testovaných výrobků dopadl Autan Tropical spray, který se nově prodává pod značkou Off. Proti oběma typům komárů dokázal chránit zhruba pět hodin.

Test hodnotil i nežádoucí účinky repelentů, i když by podle schvalovacího procesu Státního zdravotního ústavu měly být nezávadné. Cílem testu však bylo vypočítat potenciální rizika i pro citlivé osoby.

"Pozitivní zpráva je, že i za přísných podmínek u žádného z testovaných výrobků nehrozí riziko vzniku dlouhodobých zdravotních obtíží, jako je rozvoj alergie nebo rakoviny. Výrobky, které obsahují vysoký podíl účinné látky, mohou citlivým osobám způsobovat krátkodobé obtíže jako je bolest hlavy, nevolnost nebo podráždění kůže," uvedl Pavlis s tím, že je vhodné repelenty používat, jen když je to nutné.

Před útokem komárů se můžeme bránit i přírodními produkty. Z rostlin jsou účinné ty hodně aromatické, jako třeba máta, levandule, bazalka, muškát nebo afrikán. Dobře účinkuje také sójový nebo nimbový olej. Jako ochranu proti štípnutí můžete využít i česnek a vitamín B.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky