Počasí: pozor na bouřky, přijdou dříve a budou silné!

TNBiz, 12.6.2015

POZOR: Meteorologové vydali varování před silnými bouřkami. Ty dorazí do Česka mnohem dřív než se původně předpokládalo! "V pátek se vyskytnou ojediněle, v sobotu už ale budou mnohem častější, zejména v Čechách. Intenzivní bouřky nudou doprovázené přívalovými lijáky, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s. Hodinová intenzita přívalových srážek se může pohybovat v pátek kolem 30 mm, v sobotu kolem 40 mm," varuje ČHMÚ.

Už v pátek se teploty přiblíží magické třicítce. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu očekávají teploty mezi 25 a 29 °C, na jihovýchodě by měla rtuť teploměru vystoupat až na 31 °C. Ale na severu a severozápadě Čech by se v průběhu dne měla obloha zatáhnout a přijít přeháňky, místy i bouřky. V noci by teplota neměla klesnout pod 14 °C. A jak bude o víkendu?

"Poslední astronomicky jarní víkend bude ve znamení tropických teplot a zejména v neděli očekáváme místy silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti až 90 km/h," prozradila TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Po většinu soboty se můžeme těšit na polojasnou až skoro jasnou oblohu. Zatahovat se postupně začne od západu a v Čechách se objeví přeháňky i bouřky.

Ani v noci na neděli by teploty neměly klesnout pod 14 °C. Odpoledne očekávají meteorologové teploty mezi 25 a 29 °C. Jihovýchod republiky se může těšit i na 32 °C. Ale počasí začne ovlivňovat studená fronta, která přinese bouřky, ojediněle i intenzivní, doprovázené přívalovými dešti a krupobitím.

Honsová očekává, že se v pondělí ochladí o více než 10 °C. V pondělí by mělo na většině území pršet. Místy by se měly objevit i bouřky. Příliš se neohřejeme ani v následujících dnech, které by se měly nést ve znamení teplot okolo 20 °C

ČHMÚ také varoval před aktivitou klíšťat. V pátek, v sobotu a v neděli bude dokonce na stupni 10, který představuje nejvyšší riziko.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky