Pokojové květiny: orchideje jsou krásky do každého bytu

REKLAMA       Jana Brožková, 16.6.2015
Orchideje patří mezi jedny z nejkrásnějších rostlin. To je možná onen důvod, proč se jim méně zkušení pěstitelé často raději vyhnou. Přitom je až s podivem, jak se těmto pralesním kráskám v bytě daří. Při dodržování základních zásad pěstování se z jejich květů můžete těšit i vy.

Vodu! Ale jakou?

Existuje nepřeberné množství orchidejí. Všechny ale mají jedno společné. Ke svému životu potřebují především světlo, teplo a vodu. Obecně se pro zalévání orchidejí doporučuje využívat převážně dešťovou vodu. Mnozí však nemají možnost, čas nebo chuť ji sbírat a používají vodu kohoutkovou. S ní budou orchideje také vzkvétat, je ale dobré nechávat ji dostatečně odstát. Okrajově se používá destilovaná voda, protože zaručuje minimální přítomnost minerálů, které těmto rostlinám ve větším množství škodí. Z pěstování by se však rázem stal náročný a drahý koníček.

Zalít, ale nepřelít

Orchideje potřebují obecně dostatek vody, ale jsou náchylné na přelévání. Jejich kořeny totiž potřebují trvalý přísun vzduchu. V případě pěstování orchidejí se doporučuje použít samozavlažovací květináče. „Obstarají dostatečný příjem vody, ale je na rostlině, kolik jí využije. Zavlažování pomocí knotů zároveň ponechá substrát vzdušný a zbytečně z něj nevyplavuje potřebné živiny,“ vysvětluje Lenka Novotná ze společnosti Plastia. Pro pěstování orchidejí jsou vhodné například květináče Mimosa. „Mírně kuželovitý tvar těchto květináčů doplněný vložkou zajistí, že kořeny nezůstávají ve vodě na dně květináče. Pěstební vložku lze navíc snadno vyjmout a vložit do obalu jiné barvy,“ doplňuje zahradnice Miroslava Paclová. Užitečným zlepšovákem jsou nabízené průsvitné odstíny, s jejichž pomocí proniká potřebné světlo ke kořenům. Hlavní pozitivum je ale výdrž závlahy, květina se bez péče obejde až tři týdny. Pro pěstování orchidejí se však skvěle hodí také květináče OLA nebo Triola, které mají na dně výstupek ve tvaru kužele, jež zabraňuje tomu, aby kořeny byly ponořené ve vodě.

Jak moc orchidejím „zatopit“?

Správné určení teploty záleží vždy na konkrétním druhu orchideje. Každá má při nákupu jmenovku se všemi potřebnými informacemi. Většina druhů pěstovaných v domácnosti je teplomilných, nejběžnější rod Phalaenopsis má moc rád pokojovou teplotu, která ani v noci neklesá pod 20 stupňů. Méně časté jsou takzvané temperované orchideje, u nichž se pohybuje optimální teplota mezi 16–20 °C, či chladné orchideje, kde se toto rozmezí pohybuje mezi 8–15 °C. „Důležité je si uvědomit, že některé druhy orchidejí nepotřebují celý rok stejné teplotní podmínky. Některým prospívá střídání ročních období, jiným zase teplotní rozdíly mezi dnem a nocí,“ podotýká Lenka Novotná.

Pozor na sluneční paprsky

V umístění na slunci spočívá klíč úspěchu pěstování orchidejí. Většina orchidejí potřebuje chránit před přímým sluncem, ale zároveň se bez světla neobejde při kvetení. Základním pravidlem je vyhnout se oknům na jižní straně. „Sluneční paprsky jsou nebezpečné hlavně v období, kdy se rozbíhá vegetace a začíná vyrůstat květní stvol rostliny,“ sděluje k pěstování orchidejí Lenka Novotná z Plastie. Čekali byste, že pro ně bude nebezpečné zimní slunce? Je to tak, nejčastěji dochází k popálení orchidejí v závěru zimy. Paprsky probouzejícího se jarního slunce jsou pro ně totiž extrémně ostré.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry